spot_img
14.3 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Muzeul Național Brukenthal Sibiu va sprijini instituțiile culturale din Republica Moldova

Știri din Județ

Publicitate

În perioada 20-24 martie 2023 managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal dl. dr. Alexandru Constantin Chituță s-a aflat la Chișinău la o serie de evenimente culturale și o donație de carte oferită de Muzeul sibian și Biblioteca Județeană ASTRA. Calendarul evenimentelor culturale a cuprins: donație de carte la bibliotecile din Dondușeni, Glodeni, Biblioteca Națională a Moldovei, Muzeul Național de Artă al Moldovei și Facultatea de Arte Plastice și Design din cadrul Universității Naționale Pedagogice Ion Creangă din Chișinău.

Acțiunile au fost realizate de Ministerul Culturii – Muzeul Național Brukenthal, Consiliul Județean Sibiu – Biblioteca Județeană ASTRA, Guvernul României -Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Institutul Cultural Român – Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Alexandru Constantin Chituță a declarat: „Muzeul Național Brukenthal în cadrul Axelor culturale Brukenthal – colecții private, împreună cu colecția George Șerban a realizat la Muzeul Național de Artă al Moldovei expoziția Artiști români pe mapamond. În cadrul evenimentului colecționarul a dăruit colecției Muzeului din Chișinău și 21 de lucrări – stampe japoneze și lucrări de artă românească. Expoziția Artiști români pe mapamond a fost organizată în acest an la București cu prilejul Zilei Culturii Naționale iar acum la Chișinău cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România.

Joi 24 martie, Muzeul Național Brukenthal în colaborare cu Muzeul Municipal Regina Maria din Iași și Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași au organizat în cadrul Facultății de Arte Plastice din Chișinău vernisajul expoziției Ambalaj pentru suflet – Suzana Fântânariu. La aceste evenimente au participat ministrul culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, consilierul prezidențial prof. Univ. Dr. Sergiu Nistor, președintele ICR, Liviu Jicman, secretarul de stat, Adrian Dupu, ambasadorul României, ES Cristian-Leon Turcanu, directorul adjunct ICR Chișinău Narcis Afrăsinei, managerul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei Chisinău, Tudor Zbarnea, ES consulul României la Bălți, Petrișor Ionel Dumitrescu, dr. Ana Simac, decanul Facultății de Arte Plastice și Design din Chișinău, Adrian Stoleriu, decanul Facultății de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, România, Adrian Chicov, doctor habilitat, conferențiar din partea Senatului Universității Pedagogice de Stat „I. Creangă” din Chișinău și Alexandru Gorea, muzeograf la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași.

A fost prima data când Muzeul Național Brukenthal a organizat evenimente în Republica Moldova. Cu acest prilej au fost semnate acorduri de parteneriat cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, Facultatea de Arte Plastice și Design din Chișinău și Biblioteca Națională a Moldovei, urmând ca în viitor să fie realizate mai multe proiecte comune la Sibiu și la Chișinău.

Vineri am avut o întrevedere la sediul Ministerului Culturii din Republica Moldova cu domnul ministru Sergiu Prodan și apoi cu doamna Svetlana Pociumban, șef direcție Patrimoniul Cultural. Au fost discutate realizarea diferitelor proiecte de promovare a instituțiilor culturale din Republica Moldova în România dar și sprijinirea personalului prin cursuri și întâlniri de perfecționare la Sibiu. Așadar, în viitor vom avea diferiți specialiști din Chișinău la Sibiu, care vor putea avea întâlniri cu specialiștii instituțiilor culturale din Sibiu. Sibiul are instituții culturale importante care pot oferi susținere și sprijin instituțiilor culturale din Moldova.

Totodată am invitat artiști din Republica Moldova, ca în cadrul Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu – SCAF, cu ajutorul Ministerului Culturii din Republica Moldova, a Ambasadei României la Chișinău și a Ambasadei Republicii Moldova în România, să fie organizată o expoziție specială dedicate artei contemporane din Moldova. Muzeul Național Brukenthal cu sprijinul Ministerului Culturii din România va putea ca de acum înainte să aibă în planul anual o expoziție comună a profesorilor, artiștilor și studenților din Chișinău. De asemenea, studenții din cadrul Facultății de Arte Plastice pot veni la diferite proiecte de perfecționare în laboratoarele de restaurare ale Muzeului.”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…