spot_img
21.3 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Focar TBC la Brădeni. Autoritățile, reacție rapidă

Știri din Județ

Publicitate

Direcția de Sănătate Publică Sibiu și Spitalul de Pneumofiziologie au reacționat rapid la un focar TBC descoperit în comuna Brădeni. „Avem confirmate doar 3 cazuri cu îmbolnăvire cu TBC (mama, tatăl și o fată de 17 ani). Mama și fata sunt internate în Spitalul de Pneumofiziologie și primesc tratament de specialitate. Tatăl a refuzat categoric internarea și prin urmare primește tratamentul la domiciliu cu recomandarea fermă de control periodic de specialitate” a declarat pentru SIBIU INDEPENDENT, Horațiu Cojocaru, directorul DSP Sibiu.

Publicitate

Specialiștii de la Spitalul de Pneumofiziologie Sibiu, alături de cei din DSP au demarat rapid un control epidemiologic la Brădeni. După depistarea primelor 3 cazuri în aceeași familie, un grup de medici și asistente s-a deplasat la Brădeni pentru anchete epidemiologice și teste pe toți contacții acestora.


In urma anchetelor epidemiologice au fost investigate un număr de 84 de persoane. Reamintim că Brădeni nu are de foarte mulți ani dispensar. Deși primăria a primit fonduri pentru renovarea dispensarului, lucrările stagnează de mult. Lipsa unor cadre medicale la dispoziția cetățenilor comunei se resimte și în acest focar de TBC.

Copiii din familie infectați ușor, alți contacți refuză testarea

Brădeniul a avut în aceste zile poate cel mai amplu control medical de mulți ani. Specialiștii Spitalului TBC din Sibiu au verificat prima dată pe cei 5 frați care locuiesc împreună cu cele trei persoane confirmate cu TBC. Toți 5 frații au fost confirmați cu primoinfecție TB prin testare IDR la PPD pozitiv. Aceștia au avut contact cu bacilul Koch, care produce TBC-ul însă, din fericire, nu au dezvoltat boala. Au primit tratament profilactic specific, sub supravegherea asistentului comunitar din comuna Brădeni. Aceștia nu mai sunt contagioși în acest moment și se pot reîntoarce în comunitate fără restricții.


Medicii au testat și 12 contacți ai fetei de 17 ani confirmată cu TBC. Aceștia sunt participanți la programul de învățământ secundar “A doua șansă”. Toți sunt adulți – dintre aceștia 5 s-au prezentat pentru investigații, la nici unul dintre ei nu s-a confirmat infecția. Deși specialiștii i-au chemat și pe restul la control, ei au refuzat. „Dacă refuzul persistă, vom proceda conform dispoziților legale, cu privire la zădărnicia măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase” a explicat directorul DSP Sibiu, Horațiu Cojocaru.

Colegii de școală și profesorii luați la control

Au fost testați și 6 profesori, care au intrat la clasă la cursurile programului “A doua șansă”. Toți s-au prezentat pentru investigații și la nici unul nu s-a confirmat infecția.


De asemenea au fost testați 61 de copii școlari și preșcolari de la școala și grădinița Brădeni. Toți erau contacți ai celor 5 copii din familia în care s-au depistat cele 3 cazuri de îmbolnăvire cu TBC. Dintre aceștia un număr de 7 copii au prezentat rezultat pozitiv la testul IDR pentru PPD, adică contact cu bacilul Koch. Pentru toți cei 7 s-au eliberat bilete de înștințare către părinți. Dintre cei 7, la acest moment, s-au prezentat 4 pentru investigații suplimentare și la nici unul nu s-a constatat îmbolnăvirea cu TBC. Ceilalți 3 urmează să se prezinte la Spitalul de Pneumologie în cursul zilei de luni, 3 aprilie, pentru investigații.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)