5.2 C
Sibiu
luni, 11 decembrie, 2023

Comuna din județul Sibiu fără dispensar și fără medic

Știri din Județ

Publicitate

Aflată la marginea estică a județului Sibiu, comuna Brădeni nu are de 12 ani medic. Deși la ultimul Recensământ comuna numără aproape 1400 de oameni, aceștia dacă au nevoie de medic trebuie să meargă la Merghindeal, Agnita sau la Sibiu. Dispensarul din localitate există pe hârtie, dar este nefolosit. Deși legislația prevede ca o comună să aibă dispensar, la Brădeni acesta nu mai există de 12 ani. De atunci a rămas și ultima comună din județ fără medic.


Un proiect, avizat de comisia de urbanism a Consiliului Județean Sibiu, prevedea în mai 2020 că întreg dispensarul va fi renovat, modernizat și dotat. Termen de execuție: 1 an. Și suma alocată a fost generoasă, peste 1 milion de lei. Totuși la aproape 3 ani de debutul acelui proiect dispensarul nu este finalizat și banii nu se știe pe ce s-au cheltuit. Dănuț Braga, un localnic foarte activ în comunitate, a încercat să afle de la Primăria Brădeni când se termină dispensarul. Nu a primit răspuns. De altfel, mai mulți cetățeni din Brădeni spun că aceasta este politica actualului primar Liviu Modoi.

Publicitate

Peste 1 milion de lei pentru un dispensar neterminat nici astăzi

Primăria Brădeni a organizat din 2019 licitația pentru modernizarea și dotarea Dispensarului. În caietul de sarcini se precizează starea avansată de degradare a clădirii: „Contractul consta in reabilitarea actualei cladire care nu intruneste conditile unei exploatari ca dispensar medical uman.La interior prezinta degradari accentuate ale peretilor si a tencuieli,la exterior prezinta degradari ale elmentelor sarpantei, si desprinderi din tencuiala exterioara a peretilor.”

În 4 iulie 2019, firma Centrul Utilaje Construcții Sibiu Srl a fost desemnată câștigătoare. Era și singura firmă care a depus o ofertă. Apoi, după obținerea avizelor, în mai 2020, adică în plină pre-campanie electorală pentru alegerile locale, Primăria Brădeni anunța debutul lucrărilor la Dispensar.

Conform datelor de la ANAF, în 2018, anul anterior câștigării contractului la Brădeni, firma avea o cifră de afaceri de puțin peste 200.000 de lei și un angajat. Apoi a sărit la peste 500.000 de lei în 2019 cu doi angajați. Iar în anul când trebuia să realizeze dispensarul de la Brădeni, 2020, firma a declarat ZERO angajați, dar o cifră de afaceri de peste 2 milioane de lei.

Noul dispensar modernizat este doar la faza de panou informativ

Un medic pentru Brădeni, căutat de localnici, nu și de primar

Dacă nu a primit răspuns de la primarul din Brădeni, Braga Dănuț a luat drumul Sibiului și a fost în audiență la Casa de Asigurări de Sănătate Sibiu să afle cum poate comuna obține un medic. Răspunsul primit a fost simplu, dar dezarmant: medic se poate găsi, dar mai întâi să existe un dispensar la standardele din lege.

Dănuț Braga a fost în audiență la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sibiu

Acum 12 ani comuna avea și dispensar și medic. Doar că odată cu venirea la putere a actualului primar, Liviu Modoi, medicul a dispărut din localitate… ca prin coincidență. Și altul Brădeniul nu a mai văzut până astăzi. Iar dispensarul a fost lăsat de izbeliște, spune Dănuț Braga. „Am sperat cu toții, în 2020, că se va face dispensarul la loc cu dotările necesare. Au fost și banii. Dar nici astăzi dispensarul nu este gata, iar banii au dispărut. Am trimis adresă la Primărie și nu am primit niciun răspuns” a declarat Dănuț Braga. El este susținut în demersul său pentru a aduce medic în comună de foarte mulți cetățeni. Dar fără dispensar, niciun medic nu poate veni la Brădeni.

Primarul Liviu Modoi nu a putut fi găsit pentru un punct de vedere.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri