spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Rectorul ULBS anunță că s-au găsit lucrări de doctorat posibil plagiate

Știri din Județ

Publicitate

Sorin Radu, rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) a anunțat astăzi într-o conferință de presă că anul trecut univeristatea a scanat cu soft anti-plagiat peste 1500 de teze de doctorat din perioada 1992-2016. Printre acestea s-au găsit lucrări posibil plagiate.


Prorectorul ULBS, Andrei Terian a precizat că procesul de verificare automată nu este concludent. Softul identifică pasaje cu alte lucrări apărute online. Dar oamenii ar trebui să verifice dacă aceste lucrări sunt apărut înainte sau după tezele de doctorat de la ULBS. El nu exclude ca multe pasaje și lucrări semnalizate de soft ca plagiate să fie de fapt sursă de plagiere a altora, după apariția tezelor la ULBS.

Rectorul ULBS a spus că după apariția Ordinului de ministru care impunea universităților să verifice tezele de doctorat apărute înainte de 2016, universitatea din Sibiu este cea mai avansată în executarea ordinului. Dar, a precizat el, ordinul nu spune ce trebuie făcut după găsirea lucrărilor posibil plagiate. Universitatea nu are resursa umană necesară să verifice cu oameni fiecare posibil plagiat. Aceasta se face, însă, punctual dacă există cereri în acest sens pe o anumită lucrare. Din păcate, a spus Sorin Radu, foarte rar cineva anunță cazuri de plagiat.

Comisia de etică a ULBS a luat măsuri în 3 cazuri

Sorin Radu a dezvăluit că în anul 2022, Comisia de Etică a ULBS a avut 3 cazuri de plagiat sesizate. Acestea au venit de la București. Este vorba de două cărți și o lucrare științifică. În cazul lucrării, profesorul a retras-o pentru a verifica pasajele incriminate. În ce privește cărțile, Universitatea a notificat toate bibliotecile pentru a fi retrase acestea. De asemenea a postat informația pe siteul ULBS.

O comisie de etică specială a fost creată la nivelul ULBS pentru a se vedea ce măsuri se impun împotriva cadrelor didactice autoare a acestor cărți. Comisia nu a prezentat concluziile încă.

Siteul Bibliotecii ULBS anunță una din cărțile retrase

Pe siteul Bibliotecii ULBS este un anunț referitor la una din cărțile plagiate, retrase.

„În conformitate cu dispozițiile Hotărârii nr. 109 din 09.11.2022 a Comisiei de Etică din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, menținută prin Hotărârea nr. 32 din 15.12.2022 și Raportul final nr. 32 din 15.12.2022 al Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării,
Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu retrage din circulație cartea „Lucidity as Suffering : J. M. Coetzee’s Autobiographical Cycle”, autor Daniela Preda, Editura Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, 2014, 202 p., ISBN 978-606-733-008-3.

Cartea apărută în anul 2014 este semnată de Daniela Preda (foto jos). În 2020 aceasta a candidat contra lui Sorin Radu la funcția de rector al ULBS, dar nu a trecut de primul tur de scrutin. Ea era atunci conferențiar universitar doctor, director al Departamentului de Relații Internaționale din cadrul ULBS.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri