spot_img
8.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a organizat o conferință de presă cu tema „Starea universității în 2022”

Știri din Județ

Publicitate

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a organizat o conferință de presă cu tema „Starea universității în 2022”. Conferința a avut loc vineri, 31 martie, în Sala Senatului „Prof. univ. dr. Grațian Ștețiu”

Astfel, ULBS a reluat în context post-pandemic seria întâlnirilor anuale de comunicare cu presa privitoare la activitatea universității din anul precedent.

O sinteză a Raportului rectorului privind starea Universității în perioada martie 2022-februarie 2023 este documentul la care s-a referit în conferința de presă prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul ULBS, avându-i alături la pupitrul vorbitorilor pe prof. univ. dr. habil. Andrei Terian, prorector Cercetare, Inovare și Internaționalizare, pe prof. univ. dr. Raluca Sassu, prorector Studenți și Relația cu Comunitatea și pe prof. univ. dr. ing. Sever Gabriel Racz, prorector Administrare și Dezvoltare Organizațională.

Rectorul universității a vorbit la întâlnirea cu presa despre oportunitățile de învățare pe care le aduc noile programe dezvoltate anul trecut, dar și despre oportunitățile de mobilitate academică pentru studenți și profesori realizate prin programele Erasmus+. Au fost amintite aici și beneficiile celui mai nou parteneriat strategic – intrarea în alianța internațională FORTHEM, alături de alte 8 universități europene, dar s-a vorbit și despre importanța pe care ULBS o acordă corelării ofertei educaționale cu piața forței de muncă.

Preocuparea pentru calitatea vieții de student la ULBS a reprezentat o prioritate, dovadă stând investițiile de peste 18 milioane de lei în dezvoltarea infrastructurii educaționale, a spațiilor de cazare, inclusiv a cantinei studențești, unde au fost optimizate zonele de pregătire și servire a mesei, iar meniul a fost diversificat avându-se în vedere în special dezideratul unei nutriții sănătoase.

Procesul accelerat de internaționalizare, facilitat de accesarea de fonduri europene de cercetare, a deschis numeroase oportunități pentru personalul academic al universității din Sibiu. Proiecte precum ELABCHROM (Establishing a Laboratory of Cultural Heritage in Central Romania) reunesc în momentul de față echipe internaționale ai cărei membri își conjugă și își transferă expertiza, astfel încât potențialul academic al cadrelor didactice sibiene devine o resursă valorificată la nivel global. De altfel, investiția în creșterea calitativă a capitalului uman a presupus anul trecut și încurajarea excelenței prin organizarea de competiții interne și premierea rezultatelor obținute.

Interesul constant al universității pentru capitalizarea rezultatelor proiectelor de cercetare și inovare nu a rămas fără ecou internațional. În 2022, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a fost prezentă în patru clasamente internaționale de notorietate.

Deoarece performanța în cercetare este intrinsec legată de inovare, ULBS a demarat în 2022 FitEDIH (Futures of Innovation Technologies European Digital Innovation Hub ), un proiect finanțat prin programul Europa Digitală al Comisiei Europene, o premieră la nivel național care construiește un ecosistem regional de inovare și pregătește resursă umană specializată în acest scop.

Calitatea demersurilor desfășurate de ULBS la nivel național și internațional este certificată și de valoarea proiectelor din surse românești și europene câștigate și contractate de-a lungul anului trecut, care, pe toate axele relevante în acest sens (cercetare, inovare, internaționalizare, digitalizare, resurse umane, infrastructură), cumulează peste un sfert din bugetul total al instituției.

O altă direcție importantă arătată în conferința de presă s-a referit la aplicarea în 2022 a strategiei egalității de gen elaborate în 2021, care a urmărit încurajarea activă a participării femeilor în funcții de decizie și reprezentare.

Rectorul ULBS a vorbit și despre politica antiplagiat implementată cu celeritate, după emiterea OME 5255/2021, de către entitățile specializate din cadrul ULBS. Până în acest moment, 1500 de teze de doctorat susținute la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu în perioada 1990-2016 au fost verificate prin programul de similitudine sistemantiplagiat.ro

Structurat în 22 de capitole, precedate de un cuvânt-înainte din partea rectorului, raportul cuprinde informații referitoare la activitatea didactică, studenți, relația cu comunitatea, cercetare, inovare, studii doctorale, administrare și dezvoltare organizațională, ULBS în clasamentele internaționale, activitatea bibliotecii și a editurii, dar și detalii despre starea financiară a universității. Acesta va fi disponibil în integralitate pe site-ul ULBS începând cu 4 aprilie 2023.

„La finalul celui de-al treilea an de mandat, pot afirma cu tărie că ULBS se află pe o direcție sănătoasă, este o instituție apreciată și respectată în comunitate, țară și străinătate, în plină ascensiune, cu proiecte importante, buget consolidat, planuri de dezvoltare realiste, sustenabile, studenți implicați și pasionați de ceea ce învață, conștienți de oportunitățile pe care le au, precum și cu o comunitate academică în plină dezvoltare, care își investește energia pentru a construi și dezvolta universitatea viitorului, o universitatea europeană”, a subliniat prof. dr. habil. Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, vorbind despre dimensiunea valorică a universității pe care o conduce.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?