spot_img
8.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Adio, aerogara Sibiu veche!

Știri din Județ

Publicitate

Consiliul Județean Sibiu și conducerea Aeroportului Internațional Sibiu au dorit să marcheze astăzi un eveniment istoric: demolarea vechii aerogări, cu tot cu vechiul turn de control. Pentru că lucrările vor începe de luni, autoritățile au invitat foști directori și angajați ai aeroportului și turnului de control la un eveniment în holul central al vechii aerogări.


Cei prezenți au depănat amintiri din mulții ani petrecuți la muncă în această clădire. Construită în 1959, clădirea vechii aerogări a funcționat până de curând. În ultimii ani a fost spațiu de birouri.

Imagine de aerogara Sibiu din anul 1981

Pentru a omagia munca și eforturile depuse de foștii angajați Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu le-a oferit diplome și plachete.

VIDEO: Ceremonia de la vechia aerogară

O istorie puțin cunoscută a Aeroportului Sibiu

Cornel Butnari, fost director și director adjunct mulți ani la Aeroportul Sibiu a povestit cum a cercetat în arhive istoria aeroportului și a descoperit că primele proiecte au apărut la începutul anilor 20. „Unde astăzi este blocul turn, între străzile Calea Dumbrăvii și Calea Cisnădiei, acolo au vrut să facă aeroportul atunci” a povestit Butnari. Dar ideea a fost abandonată. Mai târziu, o pistă de aeroport de pâmânt a apărut spre Șura Mică (zona drumul hoților). Iar pe actuala locație în 1943 s-a deschis aeroportul.

Un articol din 1943, apărut în Gazeta Sibiului, anunță construirea unei aerogări și deschiderea aeroportului Sibiu

Clădirea aerogării ce urmează să fie demolată de săptămâna viitoare a fost ridicată în 1959. Ea are și un mic turn de control. Prin bunăvoința lui Radu Tudor, directorul ROMATSA de la Sibiu, am urcat în vechiul turn de control. Din sala de așteptare, prin dreapta se urcă la primul etaj. Apoi pe un hol până la scările ce duc la turnul vechi de control. Aceste scări seamănă foarte mult cu cele de acces în Turnul Sfatului din centrul Sibiului. Înguste și strâmte. Camera turnului de control are aproximativ 12 metri pătrați. În ea era pupitrul de comandă al controlilor de zbor. Astăzi au mai rămas câteva birouri abandonate și un dulap. În 2008, controlorii de zbor s-au mutat în noul turn de control, de 7 etaje, construit lângă vechea clădire.

Scările spre vechiul turn de control al Aeroportului Sibiu

Femeia care dirija avioane atunci și acum

Cum a remarcat și Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, controlorii de zbor nu mai sunt doar bărbați. În ultimii 20 de ani femeile au devenit o prezență obișuită în această profesie. Reporterul SIBIU INDEPENDENT a stat de vorbă cu o controloare de zbor, care a prins și vechiul turn și cel nou. Sub protecția anonimatului, specific meseriei ne-a povestit cum funcționa vechiul turn.

Așa arată camera din vechiul turn de control al Aeroportului Sibiu

Cămăruța unde stătea controlorul avea un pupitru mu echipamente. Nu ca cele de astăzi, moderne, ci unele cu multe improvizații. „Era un buton de Dacia, din acela de aprindea-i faza lungă și pe el apăsam să aprindem balizajul” își amintește ea. Un controlo stătea în turn, maxim doi pe tură. Iar noaptea doar unul. Aceștia aveau o arie mult mai mare de supravegheat pe ecranul radarului, decât astăzi. Un alt coleg, stătea în câmp, lângă pistă. Acolo era o mică căsuță unde era operatorul de radar. După 2007, radarele regionale au dispărut și sistemul modernizat de radar este controlat de la București.

Turnul vechi de control văzut de pe pistă. Sursa foto: Wikimapia

În perioada 2007 – 2008, când se construia noul turn de control înalt de 7 etaje, acesta tăia vizibilitatea controlorilor de zbor din cel vechi. Așa că au montat o cameră video cu transmisie live. „Vedeam doar pe ecran cum vine avionul și abia când trecea de turnul de control în construcție îl vedea și pe fereastră”, își amintește controloarea de zbor.

GALERIE FOTO: Foștii angajați ai turnului de control au vizitat noul turn

Istorii personale legate de Aeroportul Sibiu

Cel mai longeviv director al Aeroportului Sibiu, Gheorghe Sima, nu a putut participa la eveniment fiind bolnav. El a condus aeroportul în perioada 1960 – 1990. Acum are 93 de ani. Fiul său a fost prezent pentru a prelua diploma. El a povestit cum tatăl său era pilot de avion sportiv, apoi militar și făcea parte din Unitatea de Aviație Tactică, singura din țară la vremea respectivă. Rușii au decis să taie toate avioanele tactice deținute de români, la vremea respectivă, și să desființeze unitatea. Apoi Gheorghe Sima a devenit comandantul Aeroportului Sibiu în 1960.

GALERIE FOTO: Foști angajați ai aeroportului Sibiu în vechea aerogară

Cornel Butnari, mulți ani director adjunct și după Revoluție director general al Aeroportului Sibiu a amintit strădaniile sale de întăbulare a terenului Aeroportului și promovarea unor proiecte pentru modernizarea sa. Dar acestea nu au primit sprijin la vremea respectivă.

Augustin Sava, care a condus mai recent Aeroportul Sibiu, nu a fost prezent la eveniment.

Aeroportul Sibiu se modernizează

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu a precizat că demolarea vechii clădiri a aerogării face loc noii modernizări a Aeroportului Internațional Sibiu. Acesta se află în plin șantier de extindere a terminalului în ambele părți. „Este cea mai mare investiție publică făcută vreodată în județul Sibiu de o autoritate publică” a precizat Daniela Cîmpean.

Foto principal © Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului