spot_img
8.2 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

VIDEO-FOTO: Vizită în turnul de control al Aeroportului Internațional Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Reporterii ziarului Sibiu Independent au vizitat zilele trecute turnul de control al Aeroportului Internațional Sibiu. Am dorit să documentăm modul în care sunt gestionate zborurile, dar și tehnologia folosită de controlorii de trafic.


Clădirea cu 7 etaje, dotată cu lift, găzduiește mai multe departamente, angrenate în buna desfășurare a activității de dirijarea a traficului aerian. La etajele inferioare se află un departament meteo, ce analizează și preconizează starea vremii, iar un etaj mai jos, cel tehnic, ce este responsabil cu buna funcționare a tuturor echipamentelor din turnul de control. Activitatea turnului de control este împărțită în 4 ture a câte 4 oameni, în sistem permanent, 24 din 24. În total, siguranța traficului aerian este deservită de 16 controlori de trafic, extrem de bine instruiți.

Am nimerit fix la tura de noapte, cu schimbări meteo și sosirea zborului București – Sibiu. Aici, pe lângă directorul DSNA Sibiu – Radu Bogdan Tudor, am mai discutat și cu alți doi controlori de trafic aerian, Iulian Pampu și Călin Mihu. Erau odihniți, calmi, zâmbitori, dar extrem de vigilenți. În permanență, unul se ocupa de dirijarea si comunicarea cu celelalte aeronave, iar celălalt era responsabil cu gestionarea și coordonarea echipelor terestre.

Am rămas plăcuți surprinși despre toate dotările turneului de control, multe menite să sporească siguranța aeriană a aeroportului din Sibiu. Aici, de câțiva ani, Romatsa a făcut constant investiții în aparatură și senzori. Aeronavele care aterizează la Sibiu pot folosi cu brio sistemul de ghidare ILS, ce le comunică piloților dacă sunt sau nu aliniați corect cu pista. Pentru ca toată aparatura să fie folosită la capacitate maximă, personalul turnului se antrenează, o dată pe an, în simulatorul de la Cluj. Aici, se rulează inclusiv situații de urgență, în care piloții au nevoie de informații vitale de ghidare, dar și soluții rapide de deviere a celorlalte aeronave, tocmai pentru a prioritiza și facilita în siguranță aterizarea aeronavei aflate în dificultate.

controlorul de trafic aerian Iulian Pampu și aparatura turnului de control

Ce dotări are turnul de control

Controlorul de trafic Călin Mihu ne-a prezentat monitoarele, rând pe rând, dar și informațiile pe care acestea le afișează.

-sistemul de balizaj, prin care se acționează luminile pistei sau alte sisteme de ghidaj vizual.

– sistemul ce furnizează informațiile meteo: temperatură, presiune, direcția vântului, avertizări.

– un sistem intern de management al pistei și a spațiilor limitrofe. Tot de aici sunt monitorizate și planurile de zbor.

– FDO, un sistem ce permite căutarea zborurilor, modificarea planurilor de zbor la nevoie.

imaginea informativă radar, aeroportul fiind unul non-radar. Astfel informațiile sunt afișate din alte baze de date sau transmise de instrumentele aeronavelor ce intră în spațiul aerian sibian.

– multiple sisteme de comunicații

aparatura turnului de control

Cafeaua, aurul negru al controlorilor de trafic aerian

Încă de la primii pași în turnul de control, am fost întrebați daca servim o cafeluță. Pentru că aici, curg „râuri, râuri” de cafea, mai ales în tura de noapte. Ca în orice job de noapte, la un moment dat, oboseala își spune cuvântul.

automatul de cafea „chinuit” de către controlorii de trafic aerian

De aici și prima doleanță: lipsa curselor. Pentru că atunci când ai pe noapte doar 2-3 sau 4 curse, tura de 12 ore pare o eternitate. Aeroportul Internațional Sibiu este capabil să ofere suport unui trafic de câteva ori mai mare ca în prezent. Avem piste lungi și calitative și suntem poziționați extrem de bine, în mijlocul țării. Deci putem fi punte de legătură spre o mulțime de destinații. Cea mai mare dovadă de organizare exemplară a fost în timpul Summitului de la Sibiu, din 2019. În România, nici un aeroport din provincie nu a reușit să gestioneze atâtea avioane, în doar 24 de ore. Mai exact, aproximativ 70 de aeronave ce au aterizat / decolat.

Acum 4 ani, zeci de aeronave erau direcționate de la Cluj spre Sibiu. Din cauza ceții, aeroportul din Cluj era neoperațional

Este sau nu greu să devi contolor de trafic aerian?!

Greu, dar nu imposibil. Modul de selecție este unul riguros, acum câțiva ani, pe doar 57 de locuri, au fost înscriși 1300 de candidați. Dintre care, surpriză, doar 27 au promovat testarea FEAST. De reținut este faptul că în acest domeniu, nu se poate intra pe pile. Pentru că atunci când este o situație de urgență, nu zici: „Stai să-l sun pe unchiu!”. Mai mult, 33% din totalul controlorilor de trafic din România sunt testați anti-drog.

pista aeroportului Sibiu și utilajele din logistică

Oricine este supus greșelii, dar totuși, avionul rămâne cel mai sigur mijloc de transport

De la vigilență și entuziasm, personalul turnului de control a trecut pentru puțin timp, ușor, ușor, la un glas mic și tremurat. Au vorbit despre tragediile aviatice ce s-au produs în trecut, în zona aeriană a Sibiului. De la tragedii cu pierderi de vieți omenești, cum a fost cel din 1 martie 1976, atunci când mai mulți elevi pilot au murit. De-a lungul timpului au fost și accidente mai mici, cu avioane private sau elicoptere, cum a fost cel de la aerodromul Măgura. O amintire să zicem „funny” a fost atunci când la o aterizare forțată, într-o zonă de lângă Cristian, turnul de control l-a întrebat pe pilot dacă are nevoie de asistență. Acesta le-a răspuns că nu, nefiind rănit, dar că totuși, ar vrea o cola și un Kent. Omul era binențeles, în șoc.

Publicitate

2 COMENTARII

  1. In prima parte a articolului afirmati „Activitatea turnului de control este împărțită în 4 ture a câte 4 oameni”, iar ulterior „când ai pe noapte doar 2-3 sau 4 curse, tura de 12 ore pare o eternitate”.
    1. Daca sunt 4 ture de ce sunt de 12 ore?
    2. In total sunt o medie de 5 aterizari si 5 decolari pe zi in total (zi + noapte) deci nici pe timpul zilei nu e mai aglomerat (intr-o zi normala)
    3. Pentru un aeroport asa mic nu sunt prea multi 16 controlori de zbor? Puteti prezenta comparativ cati sunt pe Otopeni sau Heathrow/Frankfurt si cate curse sunt acolo in medie?

    Tot in articol se afirma „Avem piste lungi și calitative…”:
    1. Cate piste sunt pe LRSB? Stiam ca e doar una, 09-27 (cea care s-a surpat acum cativa ani)

    Pentru cine doreste o cariera de controlor de trafic aerian, puteti sa mentionati in articol sa urmareasca site-ul Romatsa, in prezent e un proces de selectie pentru 58 de posturi disponibile, dar inscrierile s-au inchis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri