18.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Elemente istorice integrate în noua secție modernă a Neurologiei de la Sibiu

Știri din Județ

Presa a fost invitată astăzi să vadă cum arată clădirea secției de Neurologie din cadrul Spitalului Județean Sibiu. Proiectul a fost demarat la finele anului 2017, dar blocat de primul constructor, Construcții SA pentru mult timp. Apoi licitația reluată în 2020 și din anul 2021 noua echipă de constructori a fost asocierea Total NSA AG Construct – Technical Hospital Solutions – Pro Hart Group. Aceștia au terminat lucrările luna aceasta, inclusiv cele neprevăzute în proiectul inițial.


Dincolo de sumele cheltuite pentru restaurarea unei clădiri istorice, trebuie amintit că aceasta este în lista monumentelor de patrimoniu național. Clădirea a fost dată în folosință în anul 1914 și majoritatea sibienilor o știu și astăzi ca „fosta maternitate”. Pentru că acesta a fost rolul clădirii vreme de zeci de ani pe strada Pompeiu Onofrei din Sibiu.

Dar lipsa intervențiilor substanțiale și trecerea anilor și-au pus amprenta pe clădire. Acum abia o mai poți recunoaște. Lucrările ample de reabilitare au mers de la elemente de structură, până la acoperiș și decorațiuni.

Constructorii au fost permanent monitorizați și de angajați ai Consiliului Județean, dar și de la Direcția de Cultură. Fațada clădirii respectă vechea arhitectură, iar adausul din laterală, a unui lift, a fost integrat discret în peisajul arhitectonic.

Se remarcă păstrarea unor elemente din vechea clădire, vechi de peste 100 de ani. Atent recondiționate acestea vin să dea valoare clădirii prin combinarea vechiului cu modernul. Ușa principală de intrare, balustrada scărilor sau elemente de mozaic de la etaj sunt atent conservate.

Istoricul clădirii

Pe acest loc, care astăzi găzduiește secția de Neurologie, a existat școala de călărie (manejul) la 1771.
În 1911 primăria a cumpărat terenul din incinta bastionului, teren ce aparținea firmei Straussenburg. Aici se construiește spitalul de obstretică și ginecologie cu 80 de paturi și un internat pentru 80 de moașe [Sursa info: Sibiul și ținutul în lumina istoriei de N. Nistor, 1990]
La 1 mai 1914 se inaugurează Institutul de stat pentru pregătirea moașelor în actuala clădire, devenit Institutul Obstretic regal, iar în perioada interbelică Maternitatea – Gebärklinik.
Din 1940 aici a funcționat Clinica de Gynecologie și Obstricale iar după 1945 redevine Maternitate până în 1984 când se mută în noua clădire din Bd. Corneliu Coposu. Atunci spațiul este alocat secției de Neurologie.

Cum arăta clădirea la începutul secolului XX, fotografiată de Emil Fischer. sursa foto: razvanpop.ro
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr încheie etapa la Miercurea Ciuc