17.4 C
Sibiu
sâmbătă, 27 iulie, 2024

Două profesoare de la Colegiul Goga din Sibiu, participante la un curs de formare în Belgia

Știri din Județ

Două cadre didactice din cadrul Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu, Mirela-Cristina Mateescu, profesor de limba franceză și Nicoleta-Elena Maier, profesor de limba germană și director al Colegiului au beneficiat, în perioada 13-18 februarie 2023, alături de alți 13 profesori din Grecia, Germania, Slovacia, Croația și Spania, de o finanțare Erasmus care le-a permis să participe la un curs de formare derulat în comunitatea europeană și care a satisfăcut nevoile identificate în școala lor.

La acest curs, care face parte integrantă din mobilitățile prevăzute în cadrul Proiectului Erasmus KA122 „Stop bullying. Start incluziune” (31.12.2021 – 31.05.2023), proiect cu numărul 2021-1-RO01-KA122-SCH-000014277, au participat două cadre didactice ale Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu, Mirela-Cristina Mateescu, profesor de limba franceză și coordonator al proiectului mai sus-menționat, și Nicoleta-Elena Maier, profesor de limba germană și director al Colegiului. Nevoile identificate la nivelul Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu au fost: prevenirea și reducerea fenomenului de bullying, prin conștientizarea elevilor și soluționarea situațiilor cu care se confruntă, dar și creșterea gradului de incluziune a elevilor discriminați din diverse motive (etnie/religie/aspect, etc.) sau victime ale bullying-ului, pentru a crea un mediu sigur și relații pozitive între elevi, iar cursul Cultivating Diversity and Inclusion, furnizat de o instituție cunoscută în comunitatea europeană, Europass Teacher Academy, și susținut de formatoarea Veerle Ponnet, născută la Gent și având un parcurs personal și profesional extraordinar, a răspuns acestor nevoi.

Publicitate

Programul acestui curs le-a permis celor două participante să discute și să împărtășească celorlalte cadre didactice experiențe cu privire la provocările dintr-o clasă multiculturală, să facă față obstacolelor comunicării interculturale, să diferențieze generalizările de stereotipuri, să înțeleagă care sunt sursele unei comunicări interculturale deficitare. De asemenea, au fost prezentate participanților exerciții și tehnici de explorare și îmbunătățire a comunicării interculturale, dar și diferențele dintre competența comunicativă interculturală și competența interculturală, dar și instrumentele de dezvoltare a ICC (competență comunicativă interculturală).

O listă cu astfel de exerciții și tehnici ar include „toss the ball”, „kindness jar”, „speed networking questions”, „” If the world was only 100 people…”, „eticheta culturală”, „privilege walk”, „who will you fire or hire”, „bugs and wishes”, „walk-stop-name-clap” etc.

De asemenea, a fost introdus și explorat un concept inovator, acela de Culture shock. Participanții au învățat să-i identifice etapele și să propună o soluție pentru depășirea acestuia, dar și să diferențieze cultura nativă de cultura țintă. Ei au învățat, de asemenea, despre aplicațiile TIC care pot fi folosite în clasă, pentru a încuraja cursanții să interacționeze între ei și să crească conștientizarea culturală prin interacțiune.

Pe parcursul acestei săptămâni din februarie, sarcinile și activitățile de colaborare și cooperare au fost favorizate pentru a angaja participanții în munca interactivă, pentru a-i pregăti să predea într-o clasă multiculturală în care diversitatea poate să nu fie, uneori, binevenită. Ei au explorat exerciții practice și studii de caz privind întâlnirile interculturale și comunicarea interculturală, pentru a se familiariza cu tehnicile potrivite de încurajare a acesteia și de evitare a prejudecăților și stereotipurilor în rândul cursanților din medii culturale diferite.

Până la sfârșitul cursului, participanții au câștigat încredere în modalități de a promova și încuraja diversitatea și incluziunea în sala de clasă, finalizând cursul cu un set de activități practice pe care le pot implementa în sala de clasă, pentru a-și ajuta elevii să înțeleagă importanța diversității și a incluziunii și pentru a crește gradul de conștientizare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr l-a cedat pe Visic