6.2 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

Doi elevi de la Colegiul Agricol din Sibiu, premianți la Olimpiada de Tehnologii de la Călărași

Știri din Județ

Olimpiada de tehnologii, eveniment de excepție organizat la Călărași, și-a desemnat câștigătorii – primii pași spre o meserie de valoare – medicina Veterinară, au fost făcuți cu succes și de micii tehnicieni veterinari de la Colegiul Agricol “Daniel Popovoci Barcianu” din Sibiu.


Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi, împreună cu Colegiul Agricol „Sandu Aldea” au organizat, recent, festivitatea de premiere a câştigătorilor etapei naţionale a Olimpiadei la Disciplinele din Aria Curriculară „Tehnologii”, domeniul Agricultură – secţiunea „Creşterea animalelor şi Cultura plantelor”. Olimpiada s-a desfăşurat, în perioada 10-14 aprilie 2023, la Călăraşi, unde 26 de judeţe au avut participanţi la OLIMPIADA NAȚIONALĂ – aria curriculară TEHNOLOGII – domeniul Agricultură- CREȘTEREA ANIMALELOR, Sibiul fiind reprezentat de 2 elevi de la specializarea „Tehnician veterinar” de la COLEGIUL AGRICOL „DANIIL POPOVICI BARCIANU”, din clasa a-XI-a: ILIESCU IONUȚ și RIZESCU IULIA.

Evenimentul a avut loc în sala Amfiteatru a USAMV Bucureşti, Filiala Călăraşi, la acesta participând: Roxana Paţurcă (Inspectorul școlar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi), Florin Lixandru (Secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei), Senatorul Ciprian Pandea (Preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Senat), George Chiriţă (Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale – AFIR), Daniela Creţu (Preşedintele Olimpiadei Naţionale pentru Agricultură, Directorul Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală – Filiala Călăraşi), Felicia Stroe (prim-vicepreşedinte în cadrul Olimpiadei); Olimpiu Moisescu (Inspector școlar învăţământ profesional şi tehnic), profesori şi elevi din ţară.

Secretarul de stat Florin Lixandru a scos în evidenţă ideea că agricultura este un domeniu de viitor pentru România. Într-o Europă care investeşte din ce în ce mai mult în ferme de familie, în conservarea biodiversităţii, în venituri echitabile pentru fermieri, România – cu fermele ei mici şi multe, cu diversitatea peisajelor, cu potenţialul pentru agricultura ecologică – are toate şansele să-şi îmbunătăţească competitivitatea agricolă şi să crească importanţa acestui sector în ansamblul economiei.

Competiția la care au participat cei doi liceeni sibieni a fost foarte strânsă, elevul ILIESCU IONUȚ obținând MENȚIUNEA I cu un punctaj total de 88,5 la cele două probe de concurs susținute (teorie și proba practică), diferența între el și locul trei, ocupat de reprezentantul Iașiului, fiind de doar 4 sutimi. Eleva RIZESCU IULIA a obținut și ea o notă bună, ce a condus la clasificarea ei pe locul 10. ONORABIL!

„Cei doi barcieni sibieni sunt doi copii serioși, care și-au sacrificat din timpul lor liber pentru a explora o pasiune, o meserie frumoasă dar grea, cea de viitor MEDIC VETERINAR, meserie cotată excelent, situată pe o linie  ascendentă în condițiile în care explozia numărului de animale de companie sau de interes economic, este evidentă. Creșterea animalelor este în plin avânt, animalul ne este tratament și situație economică bună a familiei, iar elevii de la acest profil, știu acest lucru.

Cu regretele celor 4 sutimi ce ne-au despărțit de podium, dar și cu gândul că la anul vom fi mai buni, îmbrățișăm pe acești mici curajoși, IONUȚ ȘI IULIA” – declară prof. Sima Cristina.

Pregătirea celor doi mici veterinari a fost susținută de către prof. SIMA ANA-MARIA CRISTINA -MEDIC VETERINAR  și prof. STANCIU LAVINIA GEORGETA -BIOLOG, însoțirea lor departe de casă fiind asigurată de către prof. AGÂRBICEAN IOAN -MEDIC VETERINAR al Colegiului.

„Pregătirea a fost mai mult decât un simplu program de școală, iar rezultatul este cu atât mai valoros cu cât acești copii concurează pe plan național cu noțiuni logice de medicină, cu semenii lor pregătiți cu cunoștințe interdisciplinare ale domeniului medicinii veterinare, noțiuni pe care nu ți le însușești dacă explicația nu este logică și logic înțeleasă și dacă procesul fiziologic al vieții organismului animal nu-l cunoști ca și mecanism. Este grea, este și frumoasă această specializare, care este urmată doar de pasionații de cunoasterea vieții animalelor și de dorinta lor de a face bine un animal bolnav. Să nu uităm că animalele sunt ființe conștiente, dar fără darul vorbirii, fidele, curajoase și de încredere.

ÎI FELICITĂM SINCER pe cei doi barcieni, ÎI ÎMBRĂȚIȘĂM CU MULT DRAG ȘI SUNTEM FOARTE MÂNDRI DE PRESTAȚIA LOR NAȚIONALĂ! Le vom fi mereu alături în drumul spre medicina veterinară de performanță” – a declarat prof. Sima Ana-Maria Cristina, medic veterinar, de la Colegiul Agricol „Daniil Popovici Barcianu” din Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

SIBIU: Primăria bagă bani în stâlpi de informare