spot_img
12.3 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

Expoziție de fotografie la Muzeul Brukenthal Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Expoziția de fotografie, intitulată „Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci”, va fi deschisă spre vizitare în perioada 10 mai – 20 iunie 2023, la Palatul Brukenthal, curtea a II-a, sala 79.

Curatori: Delia Voina, Alexandru Constantin Chituță

Colecția de clișee pe sticlă a Muzeului Național Brukenthal, Muzeul de Istorie Casa Altemberger este una dintre cele mai mari și mai complexe colecții de acest gen păstrate într-o instituție muzeală din România, acoperind majoritatea subiectelor specifice fotografiei din perioada interbelică.

Mărginimea Sibiului (cu localitățile sale: Boița, Cacova/ Fântânele, Galeș, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Rășinari, Rod, Sadu, Săliște, Tilișca – menționate aici în ordine alfabetică) a fost o zonă des vizitată de fotografii sibieni Emil și Josef Fischer, aici cei doi realizând aproximativ 277 de imagini fotografice.

Pentru expoziția Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci, expoziție de fotografie din colecția de clișee pe sticlă a Muzeului Național Brukenthal au fost selectate și sunt expuse imagini mai puțin cunoscute precum vederi generale ale localităților care constituie zona Mărginimii Sibiului, secvențe de viață cotidiană, interioare ale unor locuințe țărănești, portrete de tineri și bătrâni, femei și bărbați îmbrăcați cu hainele lor cele mai bune, pe care le purtau doar la biserică sau de sărbători, toate trecute prin filtrul unei scenografii atent gândite de fotografi. Totodată, sunt prezente în circuitul expozițional și câteva obiecte aparținând industriei casnice textile (furcă de tors, fus), obiecte din lemn și piese de port popular specifice zonei, din colecții private.

Expoziția a mai fost organizată în anul 2022 la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași și în 2023 la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda