spot_img
8.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Romii din Tălmaciu față în față cu autoritățile: Respectăm legea, dar tradiția e mai importantă

Știri din Județ

Publicitate

Prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu a scos din nou toți reprezentanții instituțiilor membre ale Grupului mixt de lucru pe problematica romilor în județ. De data aceasta la Tălmaciu. Deși aici există o comunitate mai mică de romi decât la Brateiu, prezența în sala mare a Căminului Cultural a fost mult mai mare. Romi de toate vârstele au venit la ședința cu autoritățile și nu s-au sfiit să spună ce gândesc. De multe ori ședința a fost ca un meci de ping-pong între romi și reprezentanții instituțiilor pe tema respectării legii, a drepturilor tinerelor fete și chiar și a sistemului educațional. Concluzia a fost dezarmantă: fiecare parte a plecat cu aceeași idee. Cei din instituții doresc respectarea legilor țării, romii vor respectarea tradițiilor, chiar dacă încalcă legile țării.


Deși tema principală de discuție trebuia să fie drepturile tinerele fete rome privind sănătatea, viața sexuală, căsătoria și educația, adesea discuția a degenerat spre alte teme. S-au făcut și mai multe acuzații de către romi la adresa instituțiilor care îi discriminează. Un italian vorbitor de română a intervenit și el și a spus că ceea ce se întâmplă cu romii astăzi în România este rasism.

Romii tineri interpretează diferit tradițiile

Deși unul din liderul romilor din Tălmaciu, domnul Danciu a intervenit cel mai des în discuție, la această întâlnire s-au exprimat răspicat și multe femei rome. Dacă Danciu și femeile rome în vârstă au susținut căsătoria de tinere a fetelor rome și că rolul acestora este să țină casa și să aducă pe lume copii, femeile rome mai tinere au voalat afirmațiile acestora. „Noi nu nu mai căsătorim copiii la 12-13 ani. Aia se cheamă logodnă, ce facem noi. Băiatul poate veni în vizită la fata, dar nu este căsătorie, nu au relații. Abia mai târziu la 16-17 ani se căsătoresc” a spus o tânără femeie roma, ea însăși mamă.

Directoare școlii a pledat pentru menținerea fetelor rome la clase

Un tânăr de 17 ani cu pălăria tradițională pe cap a spus „Fetele românce de ce nasc în adolescență? Pentru că nu există educație sexuală în școli.” El a fost imediat contrazis de reprezentanta DSP Sibiu care a afirmat că adolescentele rome nasc de 6 ori mai des decât restul adolescentelor din România.

O femeie roma mai în etate a declarat „Fetele trebuie să aibă copii, să aibă grijă de casă, nu de școală. La noi fetele la 16 ani sunt bătrâne”

Școala este pentru băieții romi, nu pentru fete

Un alt subiect des abordat a fost retragerea din școli timpuriu a fetelor de etnie roma. Directoarea școlii din Tălmaciu a pledat ca măcar 8 clase să termine acestea. Romii prezenți s-au opus vehement toți și au spus că accesul la educație este bun doar pentru băieții lor, nu pentru fete. Danicu chiar a criticat dur sistemul educațional și a acuzat că la școala din Tălmaciu (liceu) se face trafic de droguri. El a cerut ca toți elevii să fie testați anti-drog. Primarul Ioan Oancea, prezent la ședință, a spus că legislația nu permite acest lucru. El personal a chemat Poliția și Jandarmeria la liceul din localitate să țină cursuri cu elevii despre pericolul drogurilor.

Danciu, lider local al romilor, a fost cel mai vehement

Un alt motiv des invocat de romi pentru care retrag fetele de la școală din clasa a 3-a chiar este riscul de a învăța alături de băieți. O mamă a cerut ca pentru fetele rome să se facă școli separate sau chiar online. Constantin Dincă, reprezentantul Inspectoratului Școlar a replicat dur și a spus că nu se poate face școală pe criterii discriminatorii. Iar învățământul online s-a demonstrat în pandemie cât de ineficient este.

Cazul Căldărar, răpirile și instituțiile

În 9 ianuarie 2023, SIBIU INDEPENDENT relata cazul răpirii unei adolescente din Tălmaciu. Bărbați cu cagule pe cap au tăbărât la 3 dimineața peste familia Căldărar și au răpit fata. Au fost prinși de autorități în aceeași zi, câteva ore mai târziu. Dacă adesea în comunitățile de romi aceste răpiri sunt puse la cale de tinerii îndrăgostiți care nu sunt de acord cu decizia părinților privind viitorul mire, în acest caz a fost o răpire reală. Ca în filme. „Luatul cu japca” era o practică în Evul Mediu în aceste comunități.

Femeile tinere rome au venit cu propuneri concrete

Mama fetei răpită atunci a luat cuvântul și a criticat aspru autoritățile. Ea a spus că a sunat la 112 și polițiștii au venit după o oră și jumătate. Apoi, când fata a fost găsită, nu a fost adusă acasă, ci plasată într-un centru al Protecției Copilului. Acolo a stat 3 luni, timp în care i s-au prezentat 3 familii care o puteau îngriji ca asistenți maternali. Fata a refuzat și a spus că vrea să își păstreze tradiția roma. Mama fetei a apelat la un avocat și după 3 luni a reușit să aducă fata acasă.

Femeia a fost susținută și de alte voci din sală care spuneau că Protecția Copilului este o instituție rea, pentru că le ia copiii.

Femeile rome mai inteligente ca bărbații

Cea mai frumoasă pledoarie pentru drepturile femeilor roma a făcut o asistentă medicală comunitară ce lucrează din 1987 în Tălmaciu. Ea a povestit cum generație după generație a văzut fetele rome cum fac copii la 12-13 ani. Și toate au promis că nu își vor pune fetele când cresc să se căsătorească la asemenea vârste. Dar istoria s-a repetat.

Primarul Ioan Oancea (stânga) și prefectul Mircea Crețu

Ea a pledat pentru menținerea în școli a fetelor de etnie romă. „Eu cred că bărbații de etnia roma se simt amenințați de inteligența fetelor” a spus ea. Afirmația a fost întâmpinată cu aplauze de multe femei tinere de etnie roma din sală.

Poliția a vorbit la final. Și a pus punctul pe i

Comisar Mihaela Huzoaică de la Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu a fost prezentă în sală la discuții. După aproape două ore de dezbateri adesea înflăcărate, ea a luat cuvântul. A abordat tema drogurilor, a educației și mai ales a libertății tinerele fete de etnie romă. A făcut o pledoarie pentru școală și importanța educației pentru dezvoltarea tinerilor din comunitățile de romi. Nu doar băieți, ci și fete. A pus accentul pe rolul familiei în educație, a comunității și nu doar a școlii.

Reprezentanții autorităților au venit cu o atitudine pozitivă la întâlnire

„Nicio tradiție în lumea asta nu are dreptul să încalce drepturile fundamentale ale ființei umane” a spus comisar Mihaela Huzoaică. Ea a insistat pe respectarea legilor țării de către oricine. Și faptul că o tradiție a unei comunități nu poate contraveni legilor statului.

Concluzia întâlnirii a tras-o tot comisar Mihaela Huzoaică, cu tristețe: „Fetele sunt nefericite. Femeile sunt nefericite în această tradiție. (…) Am venit să vă ajutăm, însă dumneavoastră, acest ajutor îl respingeți în totalitate.”

VIDEO: Înregistrare întreaga discuție de la Tălmaciu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?