17.4 C
Sibiu
sâmbătă, 27 iulie, 2024

Raluca Turcan: Proiectul „România Educată”, votat de Camera Deputaților (C.P)

Știri din Județ

Deputatul PNL Sibiu Raluca Turcan, președintele organizației județene a transmis către mass-media următorul comunicat de presă:


Pachetul de legi ale educației „România Educată”, proiectul ambițios al Președintelui Klaus Iohannis, la care au contribuit zeci de mii de profesori, elevi și studenți, specialiști din educație, sindicate și mediul privat – a fost votat de Camera Deputatilor. În doar câteva săptămâni, acesta va deveni LEGE, ca urmare a votului din Senatul României.

Publicitate

Este vorba despre un pachet de reforme coerente, predictibile și așteptate de toată societatea.

După ce în ultimii 12 ani, Legea Educaţiei Naţionale a suferit aproape 400 de modificări, România are acum un proiect de ţară matur, modern şi pregătit a fi pus în practică. Iar acesta este în primul rând meritul preşedintelui Klaus Iohannis, care a urmărit demararea și punerea în practică a acestui proiect.

Alături de specialişti în ştiinţele educaţiei şi reprezentanţi ai societăţii civile mă bucur să fiu și eu parte din acest demers.

Am apreciat și încurajat munca şi implicarea profesioniştilor din mediul educaţional, a practicienilor din şcolile noastre, pentru a face din acest proiect o lege care să reseteze educaţia din ţara noastră.

În aceste pachete de legi se regăsesc proiectele și măsurile pentru care am depus extrem de mult efort în ultimii 10 ani.

Vorbesc aici despre:

• Masă la școală;

• Masteratul Didactic;

• Reducerea violenței în școli și a abandonului;

• 1 milion de burse școlare în fiecare an;

• Transport gratuit;

• Învățământul dual;

• Platformă educațională online pentru elevi.

Un lucru bun care se va întâmpla după ce acest pachet de legi va fi publicat în Monitorul Oficial este că zonele defavorizate vor primi prioritate la alocările bugetare.

Îndeosebi, în aceste zone defavorizate avem nevoie de programe și finanțări pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar, combaterea analfabetismului funcțional, implementarea unei educații centrate pe elev, stoparea fenomenului de bullying, profesori bine pregătiți și motivați.

Cele două legi reprezintă garanția că, în timp, România va fi o țară dezvoltată și prosperă prin educație.

În aceste două legi, exista masuri pentru ca:

• Școala să beneficieze de o finanțare corectă;

• Elevii și studenții să aibă la catedră profesori bine pregătiți și plătiți pe măsura pregătirii și a performanțelor;

• absolvenții să-și găsească mai ușor un loc pe piața muncii și în societate.

În plus, prin adoptarea celor două legi am creat cadrul legal pentru a îndeplini jalonul 452 din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ministerul Educației și va primi o finanțare de 3,6 miliarde euro, bani care vor fi investiți în școli, grădinițe, universități, elevi și studenți, biblioteci și cluburi ale copiilor etc.,

În ceea ce privește Legea învățământului superior, aceasta vine în sprijinul studenților, profesorilor, cercetării și dezvoltării unor programe care să pregătească viitorii absolvenți noilor provocări din societate și piața muncii.

Atrăgeam atenția în urmă cu ceva timp că jumătate dintre studenții care se înscriau la o facultate ajungeau să o abandoneze în primul an. Astăzi putem vorbi de un nou Program Național de Reducere a Abandonului Universitar, prin care se va sprijini tranziția de la învățământul secundar superior la învățământul universitar. În plus, se vor putea realiza reînmatricularea studenților, prin  masuri de tip „A doua șansă”.

Am introdus învățământul superior dual și posibilitatea constituirii de consorții pentru învățământ dual.  Baza legală pentru programul de investiții in consorții de învățământ profesional dual, măsură ce se bucură inclusiv de o alocare consistentă din fonduri europene prin care sper ca si Sibiul sa fie beneficiar prin proiectul ambițios asumat de primărie, Universitatea Lucian Blaga si Liceele tehnologice.

Studenții care vor urma masterul didactic vor primi o bursă egală cu salariul unui debutant din sistemul de învățământ.

Libertatea academică și autonomia universitară, integritatea si etica academica vor fi literă de lege.

Profesorii vor avea parte un salariu decent, dar și de o pensie corectă.

Este adevărat că partea care ținea de salarizarea profesorilor a fost scoasă din pachetul inițial, însă ea va fi introdusă în legea salarizării unitare, unde voi urmări, ceea ce deja am demarat in perioada in care am fost ministru al muncii, ca profesorii sa fie mai bine plătiți printr-o reașezare, superioară, in grila de salarizare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr l-a cedat pe Visic