spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Raluca Turcan: România are la dispoziție astăzi 80 milioane de euro pentru sprijinirea persoanelor vârstnice (C.P)

Știri din Județ

Publicitate

Deputatul PNL Sibiu Raluca Turcan, președintele organizației județene a transmis către mass-media următorul comunicat de presă:


Satisfacția muncii din ultimii ani: România are la dispoziție astăzi 80 milioane de euro pentru sprijinirea persoanelor vârstnice!

România va putea oferi servicii pentru sprijinirea persoanelor vârstnice în valoare de 80 milioane de euro prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

Este program extrem de important, dacă ținem cont că în România doar 1,3% dintre persoanele vârstnice, aflate în dificultate, beneficiază de servicii de îngrijire.

Persoanele vârstnice care nu au un sprijin din partea familiei sunt cele mai expuse riscului de sărăciei şi excluziunii sociale.

Potrivit INS, la începutul anului 2020, în România avea 3,66 milioane persoane cu vârste de peste 65 de ani. Dintre acestea, aproximativ 963.000 de seniori cu vârste de peste 65 de ani ar avea nevoie de îngrijire la domiciliu.

Din păcate, bugetele multor primării sau consilii județene nu pot face față acestei provocări.

Încă din perioada în care eram ministru al muncii am inventariat aceste probleme și am căutat soluții legislative și surse posibile de finanțare.

Astfel, astăzi pot anunța cu bucurie că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat, în consultare publică, Ghidul solicitantului „Comunități de seniori – sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative“.

Iar apelul de proiecte va fi deschis în perioada 11 iunie – 10 august 2023. Cererile de finanțare vor putea fi depuse exclusiv prin intermediul aplicației MySMIS2021 / SMIS2021+.

Proiectele finanțate prin acest apel vor viza servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice cu venituri reduse, fără aparținători legali sau cu aparținători care nu au venituri suficiente, precum și ameliorarea situației locative și a infrastructurii de locuire individuală prin adaptarea acesteia pentru vârstnicii vulnerabili.

Trebuie să mai spun că numărul total de servicii autorizate de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu este de doar 259 la nivel național, o bună parte autorizate în mandatul meu de ministru al muncii, din care în mediul rural doar 86. Concomitent, numărul de căminele rezidențiale de bătrâni licențiate este insuficient: 557 în anul 2020.

Am speranța că prin astfel de proiecte vom contribui la menținerea independenței și calității vieții persoanele vârstnice.

Acestea vor putea să locuiască, în continuare, în casele lor și să participe activ la viața socială. Acestea vor beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu, de la hrănire și până la igienizare, cât și servicii de îngrijire medicală și terapie.

Ce se finanțează (Informații suplimentare)

În cadrul apelului vor fi finanțate proiecte care vor asigura:

• Construcția de locuințe sociale noi

• Reabilitarea de locuințe sociale individuale adaptate pentru persoanele vârstnice afectate de probleme locative, reabilitare și adaptare a ambientului în locuințele personale/ individuale ale persoanelor vârstnice vulnerabile

• Modernizarea/ reabilitarea centrelor de zi

• Furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu de tipul: igienă corporală, îmbrăcare și dezbrăcare, hrănire și hidratare, transfer și mobilizare, deplasare în interior, comunicare, preparare hrană, cumpărături, menaj și spălătorie, facilitare deplasare în afara casei și însoțire, administrarea și gestionarea bunurilor, acompaniere și socializare;

• Servicii complementare acordate integrat: îngrijire medicală, reabilitare/ recuperare, terapie ocupațională, psihoterapie, psihopedagocie, consiliere socială, juridică și de informare etc.

• Servicii de tip centre de zi pentru asistență și recuperare se vor asigura servicii de îngrijire personală, integrat cu serviciile complementare de recuperare și reabilitare funcțională (terapii de recuperare/reabilitare funcțională), activități terapeutice și ocupaționale, precum și consiliere psihologică, linie telefonică de urgență, asistență şi suport pentru familia persoanei vârstnice, suport pentru realizarea activităților administrative şi gestiunea bunurilor etc.

Cine poate depune proiecte

• Furnizori de servicii sociale publici și privați autorizați acreditați, în parteneriat cu autorități publice locale din localitatea/ localitățile în care se implementează proiectul.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor