spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Bucătarii de la Spitalul TBC Sibiu, printre cei mai buni din țară

Știri din Județ

Publicitate

Spitalul Sighișoara alături de Federația Sanitas au organizat în premieră, sâmbătă, Concursul Naţional „Meniuri de spitale, medicamente pentru suflet”. 28 de spitale au ajuns în finală, prin reprezentanții lor, printre ele și Spitalul de Pneumofiziologie (TBC) Sibiu. Bucătarii participanți la concurs au trebuit să gătească meniuri de calitate, variate și încadrate în prețul de 22 de lei, cât este alocația de hrană pe zi oferită de Ministerul Sănătății către spitale.


Bucătarii au pregătit de la tradiționale ciorbe cu perișoare, paste ori pui la cuptor până la meniuri sofisticate cu șalău de Nil sau desert Pavlova cu spumă de căpșuni.

„Evenimentul este menit, în primul rând, să schimbe mentalităţi şi cumva să oferim încredere pacienţilor şi angajaţilor blocurilor alimentare că se poate şi putem să îmbunătăţim tot timpul şi constant serviciile oferite, atât cele medicale, cât şi cele nemedicale. A fost o preselecţie a spitalelor şi în finala de astăzi avem 28 de spitale din toate zonele ţării. Concurenţii au de prezentat un fel principal şi un desert care consideră ei că s-ar putea pregăti în blocurile alimentare, dar trebuie să se încadreze şi în valoarea de 22 lei per pacient, pe zi de spitalizare. Meniurile sunt gândite pentru pacienţii care nu au nicio limită pentru alimentaţie”, a declarat managerului Spitalului Sighişoara, dr. Sarolta Tanaszi.

Juriul concursului a fost format din profesor doctor Monica Tarcea, de la Departamentul de Nutriţe a Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, inginer doctor Irina Matran, UMFST Târgu Mureş, chef bucătar Alex Barani şi Sorin Gabriel Ungureanu, director general adjunct la Autoritatea Naţională de Management a Calităţii în Sănătate.

FOTO principal: unul din meniurile servite în mod normal la Spitalul TBC Sibiu.

Preparatele gătite la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu au fost selectate în finala  concursului gastronomic „Meniuri de spital, medicamente pentru suflet”, organizată la Sighișoara în perioada 11- 13 mai. Astfel, bucătăresele spitalului, prezente la evenimentul culinar de la Sighișoara au prezentat un fel principal și desert. Felul principal a constat într-un preparat simplu, dar gustos și echilibrat din punct de vedere nutritiv, respectiv piept de pui cu sos de smântănă și garnitură de orez cu morcovi sote, prezentat pe farfurie alături de salată verde. Desertul a fost compus din două preparate festive: un tort de biscuiți cu brânză de vaci, ornată cu fructe de pădure și o pască preparată cu smântână și portocale. Toate preparatele au fost prezentate pe farfurii, fiind apreciate atât de juriul concursului, cât și de către ceilalți participanți prezenți la eveniment. 

Evenimentul a fost organizat de Spitalul Municipal Sighișoara, în colaborare cu Federația Sanitas din România, juriul concursului „Meniuri de spital, medicamente de suflet” a fost format din reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate, profesori ai Departamentului de Nutriție din cadrul Facultății de Medicină din Târgu Mureș, precum și chef bucătari renumiți.

De altfel, pentru Spitalul de Pneumoftiziologie oferirea unei hrane cât mai sănătoase, dar și gustoase, pacienților, reprezintă o prioritate. 

„Ne dorim ca pacienții noștri să beneficieze nu doar de cele mai bune îngrijiri medicale, oferite de medicii, asistenții și personalul auxiliar-sanitar, dar și de condiții hoteliere la standarde ridicate. Astfel, prin blocul alimentar propriu al spitalului ne asigurăm în permanență că mâncarea servită bolnavilor internați în spital este atât calitativă, cât și suficientă și pregătită cât mai corect din punct de vedere dietetic. Le felicit pe doamnele bucătărese care au reprezentat la înălțime spitalul nostru în acest concurs gastronomic și au prezentat felul profesionist în care înțelegem zi de zi să ne onorăm această obligație de a-i hrăni pe pacienții noștri la un nivel superior”, spune Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu. 

Zilnic, în blocul alimentar al spitalului sunt gătite mai multe tipuri de meniuri: regimul comun, pentru pacienții fără restricții alimentare, precum și regimuri  desodate ori pentru pacienții cu diabet sau pentru cei cu probleme hepatice.

„Păstrarea stării de sănătate a pacienților este strâns legată și de modul de alimentație. De aceea, spitalul nostru acordă o atenție deosebită alimentației pacienților, oferind mâncare proaspătă, corect pregătită din punct de vedere dietetic – pentru ca hrana servită, alături de tratamentul medical și îngrijirile adecvate, să contribuie la însănătoșirea cât mai grabnică a bolnavilor internați.”, spune Simona Luca, asistent de dietetică.  


  Lunar, spitalul evaluează prin chestionare completate sub aspectul anonimatului, gradul de satisfacție al pacienților internați, cu privire la diverse aspecte, iar calității hranei servite i se acordă în general calificative de „foarte bine” și „bine”, fiind apreciată la nivel maxim de peste 90% dintre respondenți. 


Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri