spot_img
7.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EXCLUSIV: Singurul Centru de permanență medical din Sibiu se închide!

Știri din Județ

Publicitate

Pacienții care mai trec pragul singurului Centru de permanență din Sibiu, situat la Cedonia, au văzut un afiș prin care sunt anunțați că de la 1 iunie acesta se desființează. Acesta era extrem de necesar, pentru a degreva serviciul de urgență al Spitalului Județean Sibiu de pacienți care nu sunt cazuri grave. Direcția de Sănătate Publică Sibiu face eforturi mari zilele acestea pentru a găsi o soluție. Dar medicii din Sibiu și împrejurimi nu sunt prea interesați.


La dimensiunile orașului Sibiu și localitățile limitrofe un centru de permanență cu gardă non-stop cu medic este puțin. Totuși, cel care funcționează la dispensarul Cedonia până la 1 iunie 2023, asigură servicii pentru pacienți cu probleme mai puțin grave. Aici vin de obicei pacienți în afara orelor de program a medicilor de familie.

Centrul era deservit de 7 medici care asigurau 5 gărzi pe lună, pe lângă programul din proprile cabinete de medicină de familie. Schema de personal era minimă. În mod normal erau necesari 9 medici pentru a asigura gărzile. Dar acum un medic a anunțat că se retrage din motive medicale, așa că activitatea Centrului de Permanență se blochează. Mai mult, spațiul nu mai este disponibil pentru Centru de permanență.

Casa de Asigurări plătește, dar spațiul era al medicilor

Printr-o pură metodă românească, statul a dorit să creeze centre de permanență. Dar nu a asigurat un spațiu pentru acestea. Astfel s-au alocat bani pentru medicii care asigură gărzile. Atât. Spațiile folosite la Dispensarul Cedonia sunt ale medicilor de familie de acolo. Aceștia nu mai vor să asigure funcționalitatea centrului în propriile spații. Doar doi dintre ei sunt dispuși să meargă în altă locație pentru gărzi.

„Din momentul în care am fost înștiințați de această situație am pornit o serie de consultări cu toți medicii de familie din orașul Sibiu și cei din localitățile din imediata vecinătate (Șelimbăr, Cristian, Cisnădie, Șura Mare, Șura Mică). Sunt peste 120 de medici contactați în ideea de a completa echipa minimă necesară de 7 medici și în încercarea de a o extinde, tocmai ca efortul acestor gărzi să fie mai mic și mai ușor de asigurat. Până în acest moment ne-am întâlnit cu peste 90 dintre aceștia și încercăm să continuam activitatea de permanență.” a declarat pentru SIBIU INDEPENDENT, Horațiu Cojocaru, directorul DSP Sibiu.

Trebuie precizat că desfășurarea acestei activități nu este obligatorie și se realizează suplimentar față de programul din proprile cabinete și doar în măsura în care aceștia doresc să o realizeze, în baza unui contract distinct cu Casa de Asigurări de Sănătate, care finanțează Centrele de Permanență.

Se caută urgent un spațiu pentru Centru de Permanență Sibiu

Pe lângă faptul că au rămas fără un minim necesar de medici dispuși să asigure gărzi, acum DSP Sibiu se vede nevoit să caute și un spațiu. Medicii de la Dispensarul Cedonia nu mai sunt dispuși să își pună spațiul la dispoziție.

„În Centrul Cedonia această activitate a fost asigurată în cabinetele proprietate a medicilor de familie și, din păcate, nu mai există disponibilitatea de a continua permanența acolo. Continuarea activității de permanență, în regim de gardă, pe care DSP Sibiu își dorește foarte mult să o continue, în acest moment depinde de disponibilitatea colegilor medici de familie de a participa la acest efort, care nu are caracter obligatoriu și de găsirea unui spațiu adecvat pentru aceasta” a declarat Horațiu Cojocaru, directorul DSP Sibiu.

La Cedonia vor continua să funcționeze și după 1 iunie 2023, cabinetele medicilor de familie. Dar Centrul de Permanență se închide cu liniile de gardă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri