20.2 C
Sibiu
vineri, 12 aprilie, 2024

USR Sibiu: „România eșuată” sau cum a împins PNL și PSD în grevă școala românească (C.P)

Știri din Județ

Filiala Județeană USR Sibiu a transmis către mass-media următorul comunicat de presă:


Peste 50.000 de copii din Sibiu stau acasă începând de luni, în loc să învețe, să se pregătească pentru viitor să își lărgească orizonturile cunoașterii. Aproximativ 5.000 de profesori și învățători din Sibiu sunt în grevă, în loc să-și facă meseria și să le ofere acestor copii șansa la o viață mai bună, și știm că nu fac asta cu bucurie, ci de nevoie. În timp ce învățământul este paralizat, miniștrii și parlamentarii PNL și PSD, împreună cu președintele Klaus Iohannis, negociază portofolii și funcții, pentru ei și pentru familiile și apropiații lor, votând pe bandă rulantă legi aberante.

Așa-numita „Românie Educată” – care își are originile, vrem, nu vrem, în Sibiu – ar trebui să se numească mai degrabă „România Eșuată”, pentru că asta am ajuns: o națiune aflată într-o perioadă dificilă pentru școala românească, cu examene amânate și probleme uriașe ce ar fi trebuit să fie rezolvate măcar în ultimii 10 ani.

După aproape 20 de ani de așteptare de la ultimul protest de amploare, profesorii din România au preferat să ia cea mai grea decizie, aceea de a trimite copiii acasă, dintr-un motiv simplu: le-a ajuns cuțitul la os. Învățământul românesc a mers din rău în mai rău, și-a pierdut direcția, și-a pierdut finanțarea, și-a pierdut chiar și elevii și profesorii, care au plecat către alte țări sau către alte meserii asta în timp ce Ministerul Educației este căpușat de sinecuri politice până la cel mai înalt nivel. Și chiar acum, în plină grevă și în plin haos al sistemului de învățământ, partidele de la putere, PNL și PSD, au forțat votarea legilor educației, importate de la Cotroceni, legi care nu fac altceva decât să îngroape definitiv învățământul din România, sfidând pur și simplu dascălii, elevii și părinții acestora.

“Pentru Sibiu, un oraș în care administrația a încercat să facă investiții minime pentru a oferi copiilor condiții decente pentru a învăța, politicul a distrus aproape tot ce a putut, cu indicații de la centru sau cu decizii locale la fel de dezastruoase. Politizarea conducerilor școlilor, într-o irațională dorință a PNL și PSD de a ocupa orice funcție care poartă numele „director”,  lipsa unor politici coerente de menținere a copiilor la cursuri, inexistența unor programe de susținere a profesorilor și, dincolo de toate, o politică salarială care a îndepărtat din învățământ cel puțin 50% din dascălii valoroși, sunt doar câteva din cauzele care au condus la actualul blocaj. Lipsa de implicare a președintelui Iohannis, care și-a amintit că vrea legi ale educației abia la finalul celui de-al doilea mandat, a pus capac acestei atitudini iresponsabile pe care partidele din coaliția de guvernare au arătat-o față de educație” a declarat Adrian Echert, presedinte al filialei locale USR Sibiu.

USR va încerca prin toate mijloacele să oprească efectele nefericite ale celor două legi ale educației – care nu fac altceva decât să oficializeze sfârșitul epocii moderne a învățământului din România și întoarcerea acestuia în epoca medievală – deoarece, în caz contrar, vor transforma școala românească într-o activitate de partid. Am sesizat astăzi CCR cu privire la uriașele nereguli, inegalități și nedreptăți care domină aceste legi și sperăm să le putem întoarce în Parlament.

Totodată, USR Sibiu cere insistent reprezentanților PNL și PSD din județ să îi convingă pe colegii lor de partid să adopte amendamentele depuse de noi la legile educației și, mai ales, să accepte creșterea salariilor profesorilor.

Profesorii din Sibiu și din toată țara au nevoie de bani pentru a trăi normal, nu de pe o zi pe alta, iar banii sunt acum la politicienii care nu vor să renunțe la pensiile speciale, banii sunt la guvernul PNL – PSD care nu știe să echilibreze cheltuielile bugetare astfel încât să ne putem plăti profesorii.

USR Sibiu este alături de miile de cadre didactice aflate în grevă, un protest firesc și generat de lipsa de perspectivă pe care această categorie profesională o are în acest moment, în epoca PNL-PSD. Singura soluție de ieșire din grevă în acest moment este la coaliția de guvernare, care trebuie să accepte solicitările profesorilor și să le ofere salarii decente, să retragă legile educației și să permită reînceperea cursurilor cât mai repede posibil.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Expoziție temporară la Muzeul Municipal Mediaș

Helmut Lerner, noul viceprimar al Sibiului

Corina Bokor,  demisă