spot_img
21.3 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Ministerul Educației aruncă bomba: abrogă Legea Educației temporar prin Ordonanță de Urgență

Știri din Județ

Publicitate

Ministerul Educației a anunțat public, în această după masă, că a redactat un proiect de ordonanță de urgență cu unele măsuri „privind buna funcţionare a sistemului de învăţământ în anul şcolar 2022 – 2023”. Ordonanța, de fapt, abrogă, temporar Legea Educației și este motivată prin Constituție și piața muncii. Greva profesorilor continuă.

Publicitate

Ministerul Educației a transmis acest comunicat de presă. Proiectul de ordonanță de urgență îl puteți citi aici. Principalele aspecte privesc echivalarea la bacalaureat a probelor de competențe lingvistice și digitale cu mediile. La clasa a VI-a se anulează evaluarea națională. Iar concursul de titularizare se va organiza cu o singură probă scrisă.

Comunicatul Ministerului Educației

Pentru a proteja interesele legitime ale elevilor, Ministerul Educaţiei a iniţiat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unor măsuri privind buna funcţionare a sistemului de învăţământ în anul şcolar 2022 – 2023, în ceea ce priveşte organizarea examenului naţional de bacalaureat, a evaluării elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a şi a concursului naţional de ocupare a posturilor didactice de predare din învăţământul preuniversitar.

În contextul protestului personalului din învăţământul preuniversitar, proiectul de act normativ prevede următoarele:

La examenul naţional de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

În anul şcolar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează.

Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învăţământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei, fără inspecţia la clasă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie