spot_img
21.3 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Reconnecting the City – expoziție în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Artiști: Anca Boeriu, Alexandru Cînean, Cosmin Paulescu 

Publicitate

Instalație derivată din spectacolul-aplicație ”The Walks” byRimini Protokoll (o co-producție creart/TEATRELLI & Goethe-Institut București)

Parte din Neo Art Connect

Curatori: Roxana Lăpădat, Andreea Sandu

Galeria: NO!HAI Ambasada Creativă 

Piața Mică 3, Sibiu

23 iunie – 2 iulie 2023, zilnic între orele 13.00 – 17.00


Proiectul curatorial pornește de la tema Anualei de Artă și Știință – reconectarea – și a fost gândit ca o punte între tipuri diferite de manifestări artistice, între artiști și între publicul divers al orașelor în care este itinerat: Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca și București.

10 tineri artiști din Sibiu au fost invitați să parcurgă cele 10 Plimbări ale spectacolului experimental – aplicație „The Walks” by Rimini Protokoll (o co-producție creart/Teatrelli, în parteneriat cu Goethe-Institut București) și să-și descopere orașul din perspectivă performativă, experiențele lor (materializate în fotografii pe care aplicația te invită să le faci) fiind încapsulate într-o instalație creată de Cosmin Paulescu (Cozo), sub forma unor hărți. Cei 10 artiști sunt (în ordine alfabetică): Andreea Bena, Raluca Elena Coșăreanu, Alexandra Dogaru, Cristina Fău, Horia Fedorca, Maya Goia, Ilie Mitrea, Sergiu Pavălă, Andrei Popa, Paula Prade.

Parte din instalație vor fi și lucrările concepute de artistul sibian Alexandru Cînean, prezentate în cadrul expoziției EYE SB-YOU! (FITS 2021) și recontextualizate pentru proiectul „Reconnecting the City”. Ochii pictaţi în lucarnele caselor din Sibiu, prin care orașul a devenit spectator al propriilor istorii, vor adăuga noi istorii și imagini, dintr-o altă perspectivă: atunci înregistrau în mod direct și ca un „spectator” obiectiv viața orașului, acum devin „spectatori” subiectivi care înmagazinează amintiri prin intermediul unei experiențe performative indirecte – „The Walks”. 

Perspectiva este completată de „oamenii” artistei Anca Boeriu, care dau glas orașului prin „prezență”, dar și prin intermediul unei instalații audio: Te uiți împrejur, privești, asculți, simți. Este relația ta de iubire cu orașul. Atunci te întrebi dacă oamenii locuiesc orașul sau se lasă locuiți de acesta.

Vernisajul a avut loc în data de 23 iunie, printre altele în prezența profesorului, teatrologului și cercetătorului Octavian Saiu, a directorului Goethe-Institut București, Joachim Umlauf, a artiștilor Anca Boeriu si Alexandru Cînean, a actriței Gabriela Pîrlițeanu – una dintre vocile versiunii în limba română a spectacolului-aplicație „The Walks”, precum și a curatoarelor Roxana Lăpădat (director artistic Tearelli și co-producătoarea „The Walks) și Andreea Sandu (fondatoarea Galariei de artă contemporană și design Galateca și inițiatoarea Platformei naționale și a Anualei de Artă și Știință Neo Art CONNECT).

Proiectul expozițional face parte din Anuala de Artă și Știință – Neo Art CONNECT (NAC), prima platformă națională, rețea și anuală de artă și știință, inițiată de Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România și dezvoltată în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale, având ca partener strategic Fundația 9. Platforma și-a început manifestările artistice pe 18 mai cu o expoziție intitulată RECONECTARE care a oferit vizitatorilor oportunitatea de a vedea cele cinci proiecte câștigătoare ale burselor oferite în cadrul programului de BRD Groupe Société Générale, în ediția pilot Neo Art CONNECT, desfășurată în toamna anului 2022. Activitățile din cadrul platformei se vor încheia la finalul lunii iulie 2023.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie