spot_img
11.4 C
Sibiu
marți, 30 aprilie, 2024
spot_img

Muzeul Transilvănean Gundelsheim își deschide noua expoziție de pictură în castelul Horneck din Gundelsheim – Germania

Știri din Județ

Publicitate

Marți 18 iulie 2023, în Gundelsheim – Germania va avea loc deschiderea unui nou spațiu expozițional, amenajat în ultimii ani și destinat picturii transilvănene. La eveniment va participa și dl. Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal – instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii.

Publicitate

Doamna dr. Irmgard Sedler, președinta Asociației Muzeului Transilvănean a declarat: „Încă din 1999 de când dețin funcția de președintă a Asociației Muzeului am pus toată experiența mea în amenajarea expoziției cât mai ales în diversificarea muzeistică și a spațiului aferent. Astăzi Muzeul Transilvănean deține o expoziție ce ilustrează în mod exemplar istoria diversificată și aspectele culturale variate ale Transilvaniei din Evul Mediu până în prezent. În mod special am pus accent pe aspecte legate de istoria culturii din Transilvania în context european, precum și pe ilustrarea modului în care s-a dezvoltat ideea de identitate în cadrul unei orânduiri sociale deosebite, evaluate pe fondul unei societăți multietnice.

Este un lucru important ca muzeele să se schimbe și să își schimbe optica de amenajare și să aibă un dialog necesar cu instituțiile importante din Europa, din lume și cu publicul. Mă bucur că acest lucru se întâmplă acum și la muzeul nostru de suflet din România – la Brukenthal. Numeroasele parteneriate cu muzee importante din Europa, dialogul cu specialiștii împreună cu forța, energia, viziunea și profesionalismul domnului Alexandru Chituță fac ca lucrurile să meargă într-o direcție bună. Noi la Gundelsheim deschidem peste 400 mp noi de expoziție. Această suprafață dublează suprafața expozițională deja existentă. Avem în colecție peste 3500 de tablouri realizate de pictori sași, maghiari cât și de români, ca de pildă Rhea Silvia Radu și Aurel Bordenache. Invit pe toți iubitorii de artă și cultură să poposească și în landul Baden-Württemberg din Germania, la Gundelsheim, la Castelul ce domină valea Neckarului”.

Muzeul Transilvănean din Gundelsheim reunește peste 23.000 de obiecte privind cultura și arta accentul fiind pus pe cultura sașilor transilvăneni, văzut în contextul și interdependența realizărilor culturale ale națiunii române și ale celorlalte minorități din Transilvania. Cuprinzând artefacte culturale din ultimele cinci secole, Muzeul împreună cu Arhiva și Biblioteca Transilvăneană, pune la îndemâna tuturor cercetătorilor și vizitatorilor din centrul și vestul Europei, informații esențiale privind bogăția culturală a Ardealului și a României în context european. Muzeul este susținut în rolul lui important de cercetare științifică și de popularizare a valoroaselor tradiții de istorie, artă și cultură de pe teritoriul României de Guvernul Federal German, care de mai bine de cinci decenii finanțează această instituție importantă. Muzeul Transilvănean din Gundelsheim are ca parteneri multe muzee din Europa, cele mai importante fiind însă instituțiile din România, între care Muzeul Național Brukenthal are un rol special.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer