spot_img
16.3 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: De ce nu mai cred poveștile cu FDGR?

Știri din Județ

Publicitate

Anul electoral 2024 se apropie cu pași rapizi. Deși mai este suficient timp până la alegerile locale, spiritele se încing și analizele și manipulările publice tot mai prezente. Chiar dacă toate sondajele realizate în municipiul Sibiu, la comanda ziarului SIBIU INDEPEPENDENT sau cele comandate de PNL ori PSD arată clar o cădere absolută a FDGR și pierderea Primăriei Sibiu în 2024, încep să apară tot felul de articole cu povești despre FDGR – cel mai puternic partid în sondaje la Sibiu.

Publicitate

Pentru orice om cu capul pe umeri nu este nevoie de un sondaj, ci de o simplă plimbare zile la rând prin cartierele Sibiului pentru a povesti cu oamenii. Peste tot auzi același lucru: ne-am săturat de FDGR, să vină alții. Și favoritul momentului în sondaje este Adrian Bibu de la PNL. Asta nu înseamnă că PSD nu poate scoate un candidat surpriză. USR și AUR se bat strict pe locuri de consilieri locali… cu șanse. Pentru că vise la Primărie au toți, inclusiv partidele de 0,1%.

Dar opinia generală este că la Sibiu se poate mai mult și mai bine. Gradul de nemulțumire al populației a crescut și s-a văzut la alegerile din 2020 cum FDGR s-a prăbușit la Consiliul Local. Astrid Fodor a reușit să câștige Primăria Sibiu, dar ea nu mai candidează. Așa a declarat public de două ori.

Totuși, mulți aruncă acum ideea unei reveniri asupra deciziei a doamnei primar Fodor. De fapt, se încearcă o tatonare a pieței. Doar că sondajele de acum o arată mult sub Adrian Bibu. Situația din 2020 nu se va mai repeta în 2024. Asta și pentru că Bibu a învățat multe despre politică în această perioadă. Și-a temperat tonul discursului, și-a arătat mai des partea sensibilă, aplecată spre oameni, pe care înainte o ascundea sub fața de sportiv dur și a învățat dedesubturile administrației publice la Consiliul Județean Sibiu, sub aripa președintei Daniela Cîmpean.

FDGR însă mai speră. De fapt, o parte din FDGR. Realitatea este că președintele Iohannis dorește foarte mult ca FDGR să aibă în continuare primar la Sibiu. Măcar atât, dacă deja au pierdut majoritatea în Consiliul Local. Doar că nu au candidați. Prea mult s-a vehiculat numele lui Gabriel Tischer. Un prosper om de afaceri, care a pierdut alegerile din partea FDGR la președintele Consiliului Județean Sibiu în 2020. Tischer este un bun manager în mediul privat. Dar cu greu se lasă convins să candideze. Sincer, acum, cine ar da venituri anuale de sute de mii de euro pentru un amărât de salariu de primar. Plus că postul nu este sigur și depinde de votul cetățenilor.

Președintele FDGR, Paul Porr îl vrea pe Tischer candidat. Nu și Fodor. Ea îl susținte pe mai tânărul și invizibilul consilier local Alexander Guib. Pentru a-i da ceva vizibilitate publică, fără succes, l-au pus președinte la FDG Sibiu, anul trecut. Acum doi ani, i s-a dat și funcția de director executiv al Clubului Economic German Transilvania. Totuși, pentru marea masă a sibienilor, Guib este un necunoscut. Tatăl său, Reinhart Guib este episcopul Bisericii Evanghelice din România.

Dar orice candidat ar mai scoate FDGR în 2024, la Sibiu partidul este deja pe cădere în sondaje. Cetățenii nu mai sunt atât de ușor impresionați și cer mult mai mult de la primar și consiliul local. Pretențiile au crescut la Sibiu și mentalitatea de administrare în stilul unui orășel de provincie nu mai este gustată de localnici.

Nu neg, personal, aportul adus de Astrid Fodor la dezvoltarea Sibiului. Mereu am crezut că multe din meritele acordate fostului primar Iohannis, de fapt i se cuveneau viceprimarilor de atunci Astrid Fodor și Virgil Popa. Iohannis a fost bun la capitolul imagine, zonă unde Fodor nu se simte confortabil și evită, de aceea, orice conferință de presă. Fodor este un tehnocrat, nu un politician. Ori, la Sibiu, publicul acum cere o combinație de tehnocrat cu politician. Cam după modelul primarului de la Mediaș, Gheorghe Roman. Un om care să aducă bani, să facă lucruri în oraș, dar să fie și văzut des la firul ierbii, de vorbă cu cetățenii.

Așa că poveștile cu FDGR și Sibiu sunt pe final. Ca orice poveste frumoasă trebuie să aibă și un sfârșit, altfel tinde să plictisească sau să supere oamenii. Sondajele arată că acest sfârșit este aproape, oamenii din stradă o indică, doar unii se mai trezesc să inventeze povești nostalgice cu FDGR la cârma Primăriei Sibiu pentru ani buni de acum încolo. Este timpul unei noi povești pentru sibieni.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mesajul de Paște din partea PSD Sibiu