spot_img
20.2 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Primăria Sibiu dispusă să dea 6,3 milioane euro pe Fabrica de Cultură. Consiliul Local trebuie să aprobe

Știri din Județ

Publicitate

Fabrica de Cultură este un proiect artistic dezvoltat de Constantin Chiriac, directorul Teatrului Radu Stanca Sibiu în anul 2015 în fostele hale ICMJ Sibiu (strada Triajului), deținute de Construcții SA. După multiple investiții în amenajarea spațiului pentru spectacole de teatru realizate și de Teatru, firma care deținea locația a intrat în insolvență. Lichidatorul scoate acum la licitație terenurile și clădirile fostei Baze de Producție la prețul de 5,29 milioane euro plus TVA. Adică aproape 6,3 milioane euro. Primăria Sibiu este dispusă să ofere acest preț. Consilierii Locali liberali au cerut luna trecută amânarea proiectului pentru studiu aprofundat.

Publicitate

În 27 iulie, joi, primarul Astrid Fodor revine pe masa consilierilor cu același proiect de cumpărare a fostei fabrici ICMJ Sibiu, deținută acum de Construcții SA, la suma de 6,3 milioane de euro cu tot cu TVA. Adică prețul cerut de lichidator. Asta în condițiile în care firma Construcții SA este în insolvență și are o mulțime de creditori. Firma este cunoscută sibienilor prin multele proiecte publice câștigate pe vremea când primar era Klaus Iohannis. Consiliul Județean Sibiu a avut contract cu Construcții SA pentru reabilitarea secției de neurologie a Spitalului Județean Sibiu, dar i-a dat afară din șantier pentru că nu executau lucrările promise. Și i-au pus și pe lista neagră la licitațiile publice.

Firmă de stat, ajunsă privată, acum vândută statului

De la o firmă mare, ICMJ (Intreprinderea de Construcții Montaj Județeană Sibiu) deschisă în 1950, când s-a construit și baza de producție care face acum obiectul licitației, firma a devenit după Revoluție… privată. Construcții SA controlată de omul de afaceri sibian Tușineanu era pe cai mari și primea multe contracte în Sibiu și în țară. Majoritatea pe bani publici. Dar în anul 2021 a venit declinul.

De fapt, acesta era anunțat de ceva ani. Cam de când directorul Teatrului Radu Stanca, Constantin Chiriac a deschis Fabrica de Cultură în fosta locație ICMJ, adică din 2015. Fosta bază era deja părăsită și în condiții insalubre, după cum o arată studiile unor arhitecți, realizate atunci la locație.

Milioane de euro de la bugetul local

Primăria Sibiu argumentează că suma de 6,3 milioane de euro o va da pe locația respectivă pentru a rămâne Fabrica de Cultură – un centru de spectacole. De asemenea, Primăria Sibiu vine cu argumentul că acolo se vor putea amenaja în timp noi spații de spectacole, care vor putea aduce și venituri. Teatrul Radu Stanca a făcut chiar o prognoză că vor strânge din bilete și închirieri cam 3 milioane de lei pe an din respectiva Fabrică de Cultură.

Un proiect de arhitectură de reconversie, premiat la FITS în 2017, arăta că erau necesare 6,5 milioane euro la vremea respectivă pentru reconversia totală a spațiului într-unul propice artelor spectacolului. Aceștia bani nu includ suma de achiziție a locației. Teatrul Radu Stanca a plătit aproape 8 ani de zile chirie pe locație. Unele modernizări au fost făcute inițial la spațiu de Construcții SA, altele de Teatrul Radu Stanca. Chiria încasată era de puțin peste 500.000 de lei pe an. Plătită tot de Primăria Sibiu prin Teatrul Radu Stanca.

Unde este Centrul de Spectacole promis de ani buni de Primăria Sibiu?

De peste 20 de ani, directorul Constantin Chiriac de la Teatrul Radu Stanca cere Primăriei Sibiu construirea unui Centru de Spectacole. Mai ales că actuala clădire a teatrului este revendicată de foștii proprietari. Dar proiectul a fost amânat de la un an la altul.

În ultimii ani s-au organzat concursuri de idei de proiecte. Dar până la o contrucție efectivă a Centrului de Spectacole mai este cale lungă. De altfel, Primăria Sibiu justifică achiziția Fabricii de Cultură consilierilor locali și prin faptul că spațiul va putea fi folosit pentru teatru până la construirea Centrului de Spectacole. Dar și după, ca spațiu alternativ de teatru și conferințe, aducător de venituri.

FOTO: Fabrica de Cultură Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer