spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Miracolul tradițiilor românești, un spectacol marca Junii Sibiului, în premieră la TVR

Știri din Județ

Publicitate

Producția inedită a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, Miracolul tradițiilor românești ajunge și în casele telespectatorilor duminică 13 august, ora 21.00 la TVR1 și TVR Internațional. Premiera a avut loc recent în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și valorifică tradiții, jocuri și cântece vechi românești, multe dintre acestea fiind recunoscute ca valori universale, prin includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.


Generații de Juni ai Sibiului, soliști vocali din toate zonele etnografice ale țării și invitați speciali propun  telespectatorilor să pornească împreună într-o călătorie muzical-coregrafică unică: Miracolul tradițiilor românești. Spectacolul se difuzează pentru prima oară pe posturi de televiziune, putând fi urmărit duminică, 13 august, ora 21.00 – pe TVR1 și TVR Internațional, respectiv vineri, 18 august, ora 22.10 – pe TVR Moldova.

Conceput ca un omagiu adus creativității poporului român, spectacolul a fost prezentat în luna iunie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, ediția aniversară „Wonder”, din dorința de a promova la nivel mondial, prin artele spectacolului, valori de patrimoniu precum: Călușul, doina, cămașa cu altiță, jocurile feciorești, obiceiurile de nuntă, cele legate de șezătoare și de intrarea fetei în horă, cântecele de cătănie și unicitatea viorii cu goarnă.

Protagoniști sunt membrii ansamblurilor „Cindrelul-Junii Sibiului”, „Ceata Junilor”, „Veteranii Junii Sibiului” și interpreți de prim rang ai muzicii  populare românești: Cornelia și Lupu Rednic, Gelu Voicu și Haiducii Teleormanului, Olguța Berbec și Remus Novac, Ina Chiriac, Ionel Chiriac și Fanfara de la Cozmești, Sebastian Emanuel Stan, Răzvan Năstăsescu, Ovidiu Homorodean, Traian Stoiță, Robert Târnăveanu, Liviu Buțiu, Antonela Ferche Buțiu și Cătălin Iancu (țambal).

În ipostaze inedite veți întâlni doi artiști consacrați ai muzicii pop și ai operei: Marcel Pavel și Vlad Miriță, invitați speciali în această producție. Rolul de povestitor îi revine Iulianei Tudor.

Coregrafia spectacolului a fost realizată de Theodor Vasilescu și Silvia Macrea, asistent coregraf – Alesea Sas. Acompaniamentul a fost asigurat de către Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, condusă de către Cristian Obrejan și Radu Dinescu.

Realizarea acestei premiere a fost posibilă prin implicarea mai multor instituții: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu și TVR – producător tv.

Acțiunile CJCPCT „Cindrelul- Junii” Sibiu sunt posibile cu finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri