spot_img
21.3 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

Hram la Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” din localitatea Sădinca

Știri din Județ

Publicitate

Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” din localitatea Sădinca, judeţul Sibiu, şi-a sărbătorit şi în acest an, pe 14 septembrie, hramul. Evenimentul a fost marcat prin săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, obştea mănăstirii şi credincioşii veniţi să participe la slujbele religioase oficiate în zi de hram primind binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a liturghisit la altarul de vară al mănăstirii, sub protia Înaltpreasfinției Sale fiind exarhul mănăstirilor, arhimandritul Calinic Teslevici, protopopul de Sălişte, pr.Petru-Toader Damian, precum şi alți slujitori ai sfintelor altare.

Publicitate

La hramul din acest an au fost prezenţi şi oaspeţi de seamă, amintind aici pe primarul comunei Loamneş, Maria Greavu, primarul comunei Sadu Valentin Ivan, primarul comunei Râul Sadului Daniel Dumitru Minea, Florin Tara viceprimarul comunei Râul Sadului  şi managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, Cristian Roman.

În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu le-a reamintit credincioşilor prezenţi istoricul sărbătorii din 14 septembrie. De asemenea, ierarhul a vorbit despre însemnătatea acestui praznic prin care cinstim Pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos şi răscumpărarea adusă pentru omenire prin jertfa Sa pe Sfânta Cruce dar și însemnătatea acestui semn pe care creștini ortodocși au în dotările lor de credință.

Semnul Crucii, care la început era de ocară, s-a transformat în semnul biruinței. Înseamnă semnul care alungă puterile demonice care ne atacă, care ne împresoară cu tot felul de uneltiri. De la începutul vieții noastre creștine, Sfânta Cruce este cea care ne ocrotește. Copilul când este adus înainte de a fi botezat este însemnat cu semnul crucii la frunte, la gură și la piept zicând: Mâinile Tale, m-au făcut și m-au zidit. Apoi toate actele prin care noi împărtășim harul nevăzut al Duhului Sfânt se comunică prin semnul Crucii. Binecuvântarea aceasta nu este o lucrare pe care o face cel care ne înseamnă sau se înseamnă cu semnul crucii, ci este o lucrare a lui Dumnezeu care vine prin mijlocirea noastră, pentru ca pe noi să ne ocrotească. În ultima clipă a vieții noastre plecăm de aici cu mâinile puse în semnul crucii pe piept, iar la capul nostru va veghea crucea, semnul biruinței, adică nădejdea în viața de dincolo pe care deja o avem din lumea aceasta. Câtă binecuvântare se revarsă asupra noastră prin acest semn al crucii! Aș vrea să înțelegeți un lucru: Crucea adevărată este cea care Îl are pe Mântuitorul răstignit pe ea, pentru că nu este doar semnul Pătimirii Mântuitorului Hristos, ci  este și semnul biruinței, semnul Învierii” a transmis celor prezenți ierarhul.

La final  stareţul aşezământului monahal, protosinghelul David Stoica a oferit câte o icoană chiriarhului, oaspeților, ctitorilor noului schit ce va fi ridicat în zona montană a Mărginimii Sibiului și celor care stau alături de această mânăstire.

În inima mea este multă iubire […] iar unde este iubire este și Dumnezeu. Deci Dumnezeu astăzi a fost cu noi, ne-am împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului și pentru aceasta le mulțumesc tuturor credincioșilor care au pășit la Mănăstirea «Înălțarea Sfintei Cruci» și îl rog pe Dumnezeu și pe Maica Domnului să le numere pașii celor care au venit aici” a spus protosinghelul David Stoica.

Cei prezenți la această sărbătoare s-au putut bucura de pricesnele cântate de către cunoscuta interpretă de muzică populară Anca Mărginean.

Text și foto: Mitropolia Ardealului, Costin Chesnoiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai