spot_img
22.3 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Parohia Hamba la moment aniversar dedicat profesorului DUMITRU ACU – 78 de ani

Știri din Județ

Publicitate

Parohia Ortodoxă Română Hamba a organizat joi, 14 septembrie, un eveniment aniversar dedicat profesorului univ. dr. Dumitru Acu, cu prilejul împlinirii a 78 de ani de viață. Manifestarea a fost găzduită de biserica ,,Sf. Ier. Nicolae” din localitate și s-a bucurat de prezența a câtorva colegi universitari, conf. univ. dr. habil Mihăilescu Clementina – Facultatea de Litere și Arte Sibiu/Universitatea ,,Aurel Vlaicu” Arad, prof. univ. dr. habil Mirela Stanciu – Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului, de prezența a numeroase cadre didactice preuniversitare, prof. Mioara Cristina Prodea, M. Popescu, A. Ciortea, ș.a., oameni de cultură, profesori și prieteni care au dorit să fie aproape cunoscutului profesor, președinte al Asociațiunii ASTRA Sibiu.


Evenimentul a avut loc după săvârșirea Sfintei Liturghii. A continuat cu o slujbă de binecuvântare la începutul anului școlar, cu prelegerile d-lor profesori amintiți. A urmat și cuvântul de felicitare adresat de preotul paroh, Ioan Remus Răsvan, în numele comunități din Hamba, onorați fiind de prezența domniei sale ca locuitor al satului Hamba și credincios al bisericii.

O viață dedicată ASTREI

Preotul paroh a evidențiat profilul bio-bibliografic a profesorului Dumitru Acu, cu referire la activitatea sa științifică, pusă în slujba societății. ,,Viața distinsului intelectual Dumitru Acu (n. 15 august 1945, la Rebrișoara, jud. Bistrița Năsăud) este ea însăși o istorie prin toată complexitatea ei. Este istorie pentru că venerabilul profesor este cel de-al 14-lea președinte al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA, înființată în anul 1861), asociație fundamentală emancipării naționale, culturale, sociale, politice și istorice a românilor din Transilvania dar și cel mai longeviv președinte al ASTREI de la Andrei Șaguna, primul președinte și continuând cu George Barițiu, Vasile Ladislau Pop, Iacob Bologa, Timotei Cipariu (…), prof. Dumitru Abrudan (1990-1992) și prof. Dumitru Acu (1992-prezent)”. Dumitru Acu este licențiat al Facultății de Matematică Mecanică, specializarea Mașini de calcul, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1963-1968); obține titlul de doctor, în anul 1980, cu teza: ,,Probleme extremale în integrarea numerică a funcțiilor”. Se va remarca printr-o activitate științifică de excepție, de mai bine de 5 decenii, neîntreruptă, bazată pe studii de specializare în Franța, în anul 1972, Paris-Lyon; la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în 1974, având ca domenii de specialitate: Analiza numerică, Teoria aproximării, Funcții reale – inegalități, Teoria numerelor, Educație matematică (didactica matematică).

Un reputat profesor

Viața sa este marcată de o serie de realizări în cariera didactică, unde împlinește și o serie de funcții onorate în timp: șef de catedră la catedra Matematică (2000-2002); Director al Departamentului de Matematică al ULBS Sibiu; decan la Facultatea de Științe de la ULBS; Acestora se adaugă alte funcții în diferite societăți și organizații: președinte al Filialei SSMR din Sibiu, președinte la ,,Fundația Matematică Sibiu-Brașov-Timișoara” coorganizator al celor patru simpozioane naționale cu tema: „Inegalități matematice”; Membru și vicepreședinte (1992-1996) în Comisia națională de organizare a fazei naționale pentru Olimpiada de matematică; președinte al mai multor concursuri interjudețene de matematică (Sibiu, Bistrița-Năsăud, Satu Mare) – locurile în care și-a identificat „ucenicii” matematicieni și discipolii în cercetare, care, azi, îl onorează prin propria lor activitate. Se va implica în susținerea unui ton dinamic al cercetării matematice, fiind editor al revistei Astra Matematică (1990). În planul implicării sale în siajul ASTREI, îl regăsim ca Director al revistei Foaia Poporului și membru în colectivul de redacție al revistei ASTRA.

Profesional, va reprezenta matematica academică românească și sibiană atât în plan național, cât și internațional: Membru în SSMS – președinte al Filialei SSMR Sibiu (1994-2000) și membru în Consiliul Național al SSMR (1995-2000); membru în The New York Academy of Sciences (secțiile matematică și pedagogie) și Membru în The Mathematical Association of America. Este Membru în Societatea „Limba noastră cea Română” (Chișinău).

Lansare de carte

La finalul sesiunii de comunicări, a fost lansat volumul Zaharia Boiu – trei conferinţe de odinioară pentru lumea de azi şi un text in honorem pentru Prof. Dr. Dumitru Acu, semnat de părintele prodecan al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, prof. univ. dr. habil. Constantin Necula, de părintele paroh pr. dr. Răsvan Ioan-Remus și drd. Horia Nicolae Ratz. Volumul a apărut anul acesta, la Sibiu, sub egida Editurii Armanis, însumând nu mai mult de 78 de pagini, corespunzătoare frumoasei vârste pe care a împlinit-o prof. D. Acu. Din prefața semnată de autori, redăm câteva din gândurile de la care am pornit la constituirea acestui volum:

PROF. UNIV. DR. DUMITRU ACU la împlinirea vârstei de 78 de ani

,,Ne-am gândit mult ca editori ai acestui volum prietenesc ce anume s-ar potrivi unui actual președinte al ASTREI întru onorarea sa amicală și academică deopotrivă. Pentru că știm dragostea domnului profesor Dumitru Acu – însoțitorul nostru în nenumărate Liturghii în frumoasa biserică Sfântul Nicolae din Hamba (jud. Sibiu) – pentru ortodoxie și pedagogie, ne-am potrivit gândul pe trei cuvântări ale lui Zaharia Boiu, preotul, profesorul, omul de acțiune, dinamicul mărturisitor al excelenței școlii și bisericii românești din Ardeal. Efortul nostru este un dar de suflet și continuarea unei preocupări științifice: editarea textelor reprezentative pentru istoria ASTREI și a culturii transilvane. Le consemnăm ca atare în volumul acesta din dorința de a respune generațiilor culturii actuale că nu suntem generații spontanee, iar că ratarea unor astfel de moduri de promovare a culturii răpește României generații sporite în cunoaștere.

Onorați de prietenia domnului profesor Dumitru Acu, autorii răspund cu aceste rânduri care, sperăm, nu vor răni smerenia bunului nostru prieten. În loc de simplă îmbrățișare, redarea unui glas care ne unește” (prefață, p. 15-16).

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă