11.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

EXCLUSIV: Elevii și profesorii se plâng de frig la Liceul de Artă. Parohia Evanghelică a pus centrale noi

Știri din Județ

Situație bizară în acest debut de iarnă la Liceul de Artă din Sibiu. Mai mulți părinți ne-au reclamat că multe săli de clasă nu sunt încălzite corespunzător. Am primit sesizări și de la profesori. Pe fondul unei incidențe crescute a virozelor respiratorii în oraș, frigul din sălile de clasă generează noi îmbolnăviri, acuză părinții. SIBIU INDEPENDENT a întrebat proprietarul clădirii, Parohia Evanghelică Sibiu, de ce este frig în unele clase din Liceul de Artă, mai ales că au fost cumpărate două centrale termice noi.

Reprezentanții Parohiei Evanghelice Sibiu au precizat că au decis să achiziționeze două centrale termice în condensare noi, cu aceași putere reală, dar un consum mai mic de gaze. Parohia a precizat că actuala clădire a liceului trebuia de mult eliberată de Primăria Sibiu. Se știe că proiectul noului Liceul de Artă din zona Hipodrom este blocat la stadiul de șantier din 2018, datorită fostului constructor. Actuala clădire a Liceului de Artă a fost dată în administrare de Parohie, Primăriei Sibiu prin Serviciul Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat Sibiu. „La începutul lunii martie a fost primită o notă de constatare pentru repararea uneia dintre centralele termice în valoarea de 13.700 lei + T.V.A. de la firma Media Ringer. Pentru că reparații asemănătoare au fost efectuate la intervale de 2-3 ani, datorită uzurii a centralelor, Parohia a decis înlocuirea celor două centrale din 1999 cu două centrale moderne în condensare care oferă aceeași putere reală, dar la un consum de gaze naturale simțitor mai mic.  Acestea au fost montate și puse în funcțiune, iar după ce s-a constatat că unele calorifere din subsol nu funcționau corespunzător, s-a trecut la aerisirea instalației, ceea ce a remediat unele situații”

Totuși, elevi și profesori se plâng că noile centrale nu fac față și multe săli de clasă se încălzesc puțin sau deloc.

Vina este a angajatului școlii

După ce ne-au oferit date tehnice comparative între eficiența vechilor centrale și a celor noi, cei de la Parohia Evanghelică dau vina ineficienței centralelor pe angajatul nou al școlii și lipsa unei firme de mentenanță. „Mentenanța defectuoasă a instalației de termoficare, care are o vechime de peste 30 ani este după părerea noastră principala cauză pentru randamentul termic scăzut.  Astfel, vechiul angajat al Liceului, care știa să curețe și să întrețină instalația, a plecat în vara aceasta, iar cel nou nu a reușit să se obișnuiască cu toate acțiunile necesare. Programul de mentenanță al unei astfel de instalații este unul complex și trebuie realizat de oameni respectiv firme specializate în domeniu. Lipsa de personal instruit, nealocarea fondurilor pentru contractarea unor firme care să execute o mentenanță corectă încă din timpul verii sunt de asemenea cauze care au dus la situația de fapt.” Altfel spus, vina aparține Serviciului din Primăria Sibiu responsabil cu asigurarea contractelor pentru mentenanță.

Chirie mare, investiție mică

Conform legislației în domeniul imobiliar, investițiile în centrale termice și instalații termice revin proprietarului clădirii. Parohia Evanghelică Sibiu precizează că au suportat investiția, dar nu spun suma. „Cheltuielile totale care au însemnat proiectarea instalației de alimentare a noilor centrale, proiectarea pentru modificarea instalației de gaze naturale, achiziția materialelor și manopera au fost realizare din fonduri proprii de către Parohia Evanghelică C.A. Sibiu pentru a veni în sprijinul Liceului și pentru a face o economie de gaze naturale atât de valoroase în momentele actuale.” Conform prețurilor din piață doar centralele au costat 25.000 de lei, fără restul proiectelor, materialelor și manoperei.

Pe de altă parte de ani buni, Primăria Sibiu plătește chirie lunar pentru această clădire suma de aproximativ 16.000 de lei către Parohia Evanghelică. Contractul de chirie este prelungit anual în speranța că Primăria Sibiu va reuși să finalizeze noua clădire a Liceului de Artă. Până atunci situația căldurii de la Liceul de Artă Sibiu este în impas. Surse SIBIU INDEPENDENT au confirmat că situația a fost dezbătută în Consiliul de Administrație al școlii, discutată cu proprietarul clădirii, cu Primăria Sibiu, dar a ajuns și la urechile ministrului Educației.

Redăm mai jos integral, răspunsul oferit SIBIU INDEPENDENT de Parohia Evanghelică Sibiu:

Pe această cale dorim să mulțumim pentru dorința de clarificare a problemei existente la sistemul de termoficare din cadrul Liceului de Artă Sibiu și pentru intenția de a redacta un material care să informeze publicul corect.

Liceul de Artă Sibiu din proprietatea Parohie Evanghelice C.A. Sibiu este administrat prin contract de către Serviciul Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat Sibiu.  Referitor la sistemul de termoficare al  Liceului de Artă Sibiu, Parohia a făcut de-a lungul timpului eforturi pentru asigurarea funcționalității lui.

Eforturile actuale sunt condiționate de situația specială în care se află această clădire: de câțiva ani este promisă din partea primăriei Sibiu mutarea Liceului de Artă într-o locație nouă, modernă și adaptată mai bine nevoilor unui astfel de învățământ, mai bine decât o veche școală evanghelică, deteriorată de brutalitatea intervențiilor în timpul comunist, de conceperea și executarea instalațiilor la acele vremuri și de lipsa unei mentenanțe corespunzătoare pe tot parcursul anilor. Această lipsă se resimte și în starea sistemului de încălzire, care, în perspectiva mutării proxime al Liceului de Artă, a fost doar reparat și nu reconfigurat după standardele moderne, lucru ce implică un șantier de o anvergură mai mare, greu de realizat cu o școală funcțională în aceeași clădire.

În speță, la începutul lunii martie a fost primită o notă de constatare pentru repararea uneia dintre centralele termice în valoarea de 13.700 lei + T.V.A. de la firma Media Ringer.    Pentru că reparații asemănătoare au fost efectuate la intervale de 2-3 ani, datorită uzurii a centralelor, Parohia a decis înlocuirea celor două centrale din 1999 cu două centrale moderne în condensare care oferă aceeași putere reală, dar la un consum de gaze naturale simțitor mai mic.  Acestea au fost montate și puse în funcțiune, iar după ce s-a constatat că unele calorifere din subsol nu funcționau corespunzător, s-a trecut la aerisirea instalației, ceea ce a remediat unele situații

Din punct de vedere al informațiilor care au circulat în interiorul Liceului de Artă Sibiu, cum că noile centrale sunt necorespunzătoare, dorim să facem următoarele precizări argumentate:

1.               Calculul care a stat la baza alegerii noilor centrale este următorul:

Randamentul energetic pentru centralele WOLF NG-31E-110: (Conform datelor tehnice oferite de producător):   Puterea în treptele 1+2 – 110 kW ;   MTBF – 10 ani;  Randamentul energetic al centralei (nouă) – 75-82% ;  Estimăm randamentul energetic al centralei la momentul înlocuirii – 60% :  Randamentul energetic real al centralelor la momentul înlocuirii îl estimăm – 66kW.  Pentru cele 2 cazane vechi, randamentul energetic util estimat – 132kW.

Randamentul energetic al Centralei termice în condensare Motan Condens 100 – 70 kW (conform https://www.rosolar-shop.ro/centrala-termica-in-condensare-motan-condens-100-70-kw-ampp3924)   “Putere nominala maxima (80/60grC): 68.4 kW;  Putere nominala maxima condensare (50/30 grC): 72 kW;  Randament termic la putere calorica nominala (80/60 grC): 97.1% ;  Randament termic la putere calorica nominala (50/30 grC): 104.2%”;  Pentru 2 centrale termice MotanCondens 100-70kW randamentul energetic util – 144kW.

Conform calculelor firmei de proiectare a instalației prin proiectul 30/6-22/PT, reiese că este suficientă montarea acestor două centrale termice MotanCondens 100-70kW.

2.               Mentenanța defectuoasă a instalației de termoficare, care are o vechime de peste 30 ani este după părerea noastră principala cauză pentru randamentul termic scăzut.  Astfel, vechiul angajat al Liceului, care știa să curețe și să întrețină instalația, a plecat în vara aceasta, iar cel nou nu a reușit să se obișnuiască cu toate acțiunile necesare. Programul de mentenanță al unei astfel de instalații este unul complex și trebuie realizat de oameni respectiv firme specializate în domeniu. Lipsa de personal instruit, nealocarea fondurilor pentru contractarea unor firme care să execute o mentenanță corectă încă din timpul verii sunt de asemenea cauze care au dus la situația de fapt.

3.               Investițiile care au fost efectuate la Liceul de Artă Sibiu au vizat doar înlocuirea centralelor vechi cu unele noi și economice, cu performanțe superioare față de cele înlocuite. Cheltuielile totale care au însemnat proiectarea instalației de alimentare a noilor centrale, proiectarea pentru modificarea instalației de gaze naturale, achiziția materialelor și manopera au fost realizare din fonduri proprii de către Parohia Evanghelică C.A. Sibiu pentru a veni în sprijinul Liceului și pentru a face o economie de gaze naturale atât de valoroase în momentele actuale.

 Administrator imobile                             Director Executiv                         Preot

Dr.ing. Andrei DIMITRESCU              Dipl.kff. Roxana NARTEA                Kilian DÖRR

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri