17.3 C
Sibiu
joi, 13 iunie, 2024

Moment artistic aniversar “Junii Sibiului”.VEZI PROGRAMUL!

Știri din Județ

Anul aniversar Junii Sibiului – 75 de ani de activitate se apropie, cu paşi repezi, spre final. A fost un 2019 greu, dar frumos, marcat de turnee în Europa şi în America de Nord, de numeroase reprezentații în ţară și în Sibiu. Vor urma, în săptămâna 26 noiembrie – 1 decembrie 2019, la Sibiu,  spectacole extraordinare, toate menite să încununeze sărbătoarea Junilor.

La întâlniri de suflet, organizate în cadrul proiectului Aniversare Junii Sibiului – 75 de ani vor fi invitați dansatori de ieri, de azi și de mâine ai Junilor Sibiului, în ziua de 26 noiembrie, ora 18.00, la Sala Transilvania. Cele patru generații ale Junilor Sibiului se vor prinde în joc, într-un moment aniversar, dedicat deopotrivă artiştilor și familiilor acestora, prietenilor Junilor Sibiului, oamenilor care iubesc folclorul românesc şi susţin „visul” celei mai vechi formaţii de dansuri populare din România. 

Miercuri, 27 noiembrie 2019, deschidem cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea”,manifestare de prestigiu dedicată celui care, în urmă cu 75 de ani, a întemeiat Ansamblul Junii Sibiului. Organizatorii festivalului, Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu promit un festival plin de culoare, în care artiști din diferite zone etnofolclorice ale ţării vor fi mesageri ai cântecului și jocului popular românesc, în cadrul celui mai mare festival dedicat ansamblurilor folclorice profesioniste. Astfel, în zilele de 27 și 28 noiembrie, veţi putea urmări şi aplauda ansamblurile: „Ciprian Porumbescu” din Suceava, „Dor Românesc” din Bistrița, „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu, „Baladele Deltei” din Tulcea, „Constantin Arvinte” din Iași, „Maria Tănase” din Craiova, „Banatul” din Timișoara, „Dor Transilvan” din Cluj-Napoca și Orchestra Națională „Valahia” din București, alături de interpreți de renume ai cântecului popular românesc.

În data de 29 noiembrie, generațiile reunite ale Junilor Sibiului vor prezenta etapele existenței omului, de la naştere la moarte, în spectacolul extraordinar „Pe firul nesfârșit al vieții”. Astfel, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, „Veteranii Junii Sibiului”, „Ceata Junilor” şi Școala de Dans „Ioan Macrea” vă fac părtaşi, prin intermediul folclorului, la un botez ca în Mărginimea Sibiului, la nuntă ca pe Valea Hârtibaciului, la culesul viilor de pe Valea Târnavelor ș.a.m.d. 

Junii se vor prinde, de asemenea, într-o horă a prieteniei cu cel mai mare ansamblu de folclor din Republica Moldova: Baletul Național „Joc”, invitat special în festival în data de 29 noiembrie.

Maratonul folcloric se încheie cu un eveniment special dedicat Zilei Naționale a României. Astfel, pe 1 Decembrie 2019, sub genericul binecunoscut „Noi suntem români!”, Junii Sibiului, Trupa K1, Paula Seling, Nicolae Furdui Iancu, Grupul „Crai Noi” și alți artiști, alături de Iuliana Tudor, sunt Toți K1 pentru România! Spectacolul este unul inedit și propune un melanj între dansul tradițional, cântecul patriotic și ritmurile moderne.

Spectacolele din 27, 28, 29 noiembrie  și 1 decembrie 2019 sunt prezentate de îndrăgita vedetă  TVR Iuliana Tudor. 

Accesul la spectacolele din zilele de 26, 27, 28, 29 noiembrie 2019, ora 18.00, se face pe bază de bilete, ce pot fi achiziționate de la Sala „Transilvania” din Sibiu, la preţul de 20 lei, respectiv 10 lei, începând cu data de 13 noiembrie 2019, între orele 10.00 – 18.00.

Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea” este organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu, cu sprijinul Cercului Militar Sibiu. 

Parteneri: Aria şi Ambient / Sponsor: DENT ESTET

Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea” și Spectacolul extraordinar „Noi suntem români!” sunt finanţate de Consiliul Judeţean Sibiu și sunt acţiuni cofinanţate de Primăria Municipiului Sibiu.

Coproducător: TVR / Director festival: Silvia Macrea

PROGRAMUL FESTIVALUL NAŢIONAL DE FOLCLOR „IOAN MACREA” – SIBIU, 2019

27 noiembrie 2019, Sala Polivalentă „Transilvania” Sibiu, ora 18.00

 • Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava 

Sorin Filip, Călin Brăteanu, Dana Dăncilă, Lucica Păltineanu

 • Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” din Bistrița

 Matilda Pascal Cojocărița, Domnica Dologa, Mirela Petruș, Anuța Motofelia, Oana Matei-Coruți

 • Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu 
 • Orchestra Națională „Valahia” din București, dirijor Marius Zorilă

Lavinia Goste, Alina Pinca, Cristian Pomohaci, Niculina Stoican, Angelica Stoican, Cornelia și Lupu Rednic

28 noiembrie 2019, ora 18.00, Sala Transilvania

 • Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea 

Laura Mocăniță, Costel Atanasof, Georgeta Nichifor, Laura Ileana Feraru

 • Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” din Iași

Laura Lavric

 • Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” din Craiova  

Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu   

 • Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan” din Cluj-Napoca 

Adriana Irimieş, Aurora şi Săndel Mihai, Aurel Tămaş

 • Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timișoara

Dumitru Teleagă, Carmen Popovici Dumbravă, Liliana Laichici

29 noiembrie 2019, ora 18.00, Sala Transilvania 

 • Baletul Național „Joc” din Chișinău  
 • Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”

Alina Bîcă, Adrian Neamţu, Ilie Medrea, Marcel Părău, Viorica Telcean, Camelia Cosma Stoiţă, Ovidiu Homorodean, Răzvan Năstăsescu, Mariana Anghel, Aurora Mihai, Nineta Popa, Dinu Iancu Sălăjanu

 • Ansamblul Folcloric „Veteranii Junii Sibiului”
 • Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” 
 • Școala de Dans „Ioan Macrea” din Sibiu
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Flori proaspete în spaţiile comerciale

Francez dispărut din Sibiu. Îl caută Poliția!