spot_img
13.1 C
Sibiu
marți, 30 aprilie, 2024
spot_img

Corul Timotei Popovici a concertat în cadrul festivalului Ars SACRA

Știri din Județ

Publicitate

Corul Timotei Popovici al Catedralei Mitropolitane din Sibiu, sub bagheta Pr.Lect.Univ.Dr. Dan Alexandru Streza, a susținut un concert de muzică religioasă în cadrul festivalului Ars Sacra aflat la prima ediție în orașul de pe Cibin. În prima zi a festivalului de artă religioasă ce reunește nouă lăcașuri de cult, șase confesiuni istorice din Sibiu au aderat la spiritul acestui festival și coincide cu Zilele Bisericilor Deschise între 15 și 17 septembrie 2023 arta sacră va fi prezentată publicului din cetatea Sibiului, lăcașurile de cult fiind deschise publicului larg între orele 10 și 20.

Publicitate

Pe cei interesați îi așteaptă 5 expoziții, 11 concerte, diferite prezentări, tururi ghidate în biserici, inclusiv un Tur Religios al orașului prezentat de istoricul Răzvan C. Pop directorul Bibliotecii Județene „Astra”.

„ La inițiativa organizatorilor am acceptat să fac două tururi în cadrul proiectului Ars Sacra, sunt niște plimbări în Sibiu și în istoria Sibiului și redescoperind de fapt Toate lăcașele de cult și cele care nu mai sunt în picioare, dar mai ales cele care sunt. Este frumos să vedem cum s-a dezvoltat orașul și ce strânsă legătură a fost între oraș și lăcașele de cult, povestea medievală, povestea modernă apariția acestei frumoase catedrale, dar repet și poate vechile mănăstiri sau vechile biserici care astăzi nu mai sunt în picioare. Inclusiv cea care a existat aici înainte de această catedrală.” a spus  istoricul Răzvan C. Pop directorul Biliotecii Județene „Astra”.

Din anul 2007 în a treia săptămână a lunii septembrie, în același timp cu zilele patrimoniului cultural UNESCO, se organizează festivalul Ars Sacra și Zilele Bisericilor Deschise. Inițiativa a pornit de la Budapesta, a devenit un festival de nivel național și apoi a trecut granițele țării vecine pentru a promova și consolida adevăratele valori culturale și sacre: nevoia de frumos, bine și adevăr.

„ Suntem în prima zi de festival, deci azi a început și ține la Sibiu doar trei zile. Este un festival care se organizează din anul 2007  în Budapesta, prima dată după care a devenit un festival internațional. Actualmente se desfășoară în peste cinci țări și noi Sibiul, ne-am cuplat la acest festival începând cu acest an. Eu sunt deosebit de bucuros că șase parohii istorice din Sibiu au aderat la spiritul acestui festival care ne învață despre cultura sacră, ne prezintă și promovează cultura sacră. […] în lăcașele noastre splendide de cult din Sibiu, cu care ne mândrim și pe care cu acest prilej și prin acest festival încercăm să integrăm, într-un circuit mai larg european, prin care acest festival aducem mesajul  frumosului al binelui și al adevărului.” a transmis Levente Serfőző organizator Ars Sacra și preşedintele Asociaţiei Maghiarilor HID şi directorul Centrului Cultural Maghiar din Sibiu.

Motto-ul sub care se desfășoară manifestarea în acest an este îndemnul psalmistului: „Caută pacea!”. În cadrul festivalului duminică, 17 septembrie începând cu ora 12.00, în continuarea Sfintei Liturghii, Corul Arhanghelos al Bisericii Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil- Trei Stejari din Sibiu, sub bagheta Cosminei Stancu va susține un concert de muzică religioasă la Biserica Azilului din Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mediașul intră pe piața de vehicule militare

Iohannis iese la pensie!