spot_img
22.3 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

A 6-a ediție a proiectului ”Activi pentru incluziune. Oferte culturale și de timp liber pentru persoane cu dizabilități”

Știri din Județ

Publicitate

Asociația Diakoniewerk International a implementat cea de-a 6-a ediție a proiectului ”Activi pentru incluziune. Oferte culturale și de timp liber pentru persoane cu dizabilități” cofinanțat cu 25.000 lei, de Primăria Municipiului Sibiu prin Agendei Comunității și de Tineret. Astfel că, proiectul a cuprins o gamă largă de activități, fiecare menită să înlăture barierele și să stimuleze sentimentul de apartenență, este vorba despre zumba, mindfulness, modelaj, nutriție, comunicare prin gesturi și teatru. Proiectul s-a desfășurat în perioada 25 mai-25 septembrie 2023, în Curtea Casei Teusch și Sediul Centrului de Zi cu specific Ocupațional pentru Persoane cu dizabilități din Sibiu. Acest proiect, care vizează promovarea bunăstării emoționale, unității și incluziunii, a unit atât tinerii din cadrul Asociației Diakoniewerk, cât și pe cei din counitatea sibiană și le-a oferit experiențe unice.

Tinerii participanți la zumba au dansat spre o sănătate mai bună și unitate, sărbătorind diferite stiluri de muzică și dans din întreaga lume. Această activitate s-a dovedit a fi o modalitate distractivă și incluzivă de a rămâne activ. A fost o experiență inspirațională care ne-a demonstrat din nou puterea și bucuria pe care mișcarea o aduce în viața oamenilor. Am putut vedea zâmbete pe fețele tuturor, iar energia pozitivă a tinerilor era cuceritoare. Nu exista nicio teamă sau jenă, ci doar bucurie pură și entuziasm-despre asta a fost zumba.

Prin sesiuni de mindfulness și meditație, tinerii au învățat să reducă stresul și să sporească claritatea mentală, echipându-se cu instrumente valoroase pentru a naviga prin provocările vieții. Acest workshop s-a concentrat în jurul puterii respirației conștiente, care a permis tinerilor atipici să găsească un refugiu liniștit în ei înșiși. În timpul acestor exerciții de respirație și de conștientizare a senzațiilor corpului tinerii au devenit tot mai prezenți și mai conectați cu momentul prezent. A fost minunat cum această practică simplă, dar profundă, a adus liniște și calm în sufletele lor.

Activitatea de modelaj a început cu o scurtă introducere în lumea modelajului cu lut și a continuat cu însușirea unor tehnici de lucru. Tinerii au simțit textura lutului în mâinile lor, iar senzația a fost minunată. Fiecare modelaj, care avea să fie câte un bol, a fost o mică operă de artă și o expresie a gândurilor și sentimentelor lor. Această experiență a permis tinerilor să se conecteze cu artistul interior și să transforme o bucată simplă de lut în ceva unic, promovând creativitatea și înțelegerea. Un aspect minunat a fost libertatea de a crea. Cei care au simțit că vor să facă mai mult decât un bol, au fost încurajați să se exprime. Unii au făcut brățări delicate, alții și-au modelat bolurile după mărimi preferate, modele și culori care reflectau personalitatea și gusturile lor. Atelierul a fost un spațiu în care imaginația nu avea limite, totodată a fost ca o experiență terapeutică și de dezvoltare, ajutând tinerii să își îmbunătățească abilitățile motorii fine și să își dezvolte încrederea în sine.

Workshop-ul de nutriție a oferit persoanelor cu dizabilități posibilitatea de a dezvolta un stil de viață sănătos, de a înțelege mai bine ce este benefic pentru corpul lor din punct de vedere alimentar și de a întări comportamente care duc la deprinderi de viață independentă. În cadrul atelierului tinerii au dobândit cunoștințe practice pentru a face alegeri alimentare mai sănătoase, indiferent de preferințele sau restricțiile alimentare. Nutriționistul a pregătit o selecție de rețete sănătoase și delicioase pentru a le arăta tinerilor cât de ușor poate fi să mănânce bine. Tinerii au fost implicați activ în discuție, punând întrebări și împărtășind propriile experiențe cu nutriția. Această abordare interactivă i-a făcut să se simtă valorizați și implicați în procesul de învățare.

Lumea teatrului a oferit o platformă pentru construirea încrederii în sine și a abilităților de comunicare eficientă pentru tinerii cu dizabilități. În cadrul atelierului, aceștia au explorat lumi noi și au creat personaje care le-au adus zâmbetul pe buze. Una dintre cele mai frumoase părți ale acestui atelier a fost că nu a existat nevoie să învețe replici sau scenarii rigide. Tinerii au mers pe calea improvizației, și-au folosit imaginația și au creat momente autentice și unice de fiecare dată. A fost un teatru al spontaneității și al autenticității, iar prezentarea efortului depus la repetiții, în față publicului larg, în cadrul Festivalului 25 de Ore de Teatru non-stop, a venit la pachet cu o trăire emoțională de neegalat pentru aceștia.

Exprimarea non-verbală este un limbaj universal care transcende barierele lingvistice și culturale. Atelierul de comunicare prin gesturi a oferit tinerilor șansa de exprimare, au învățat cum să folosească gesturile, limbajul corpului și expresiile faciale pentru a transmite gânduri, emoții și dorințe. La început, tinerii s-au simțit puțin timizi în a se exprima fără cuvinte, dar cu fiecare exercițiu și joc, s-au deschis și au început să descopere cât de distractiv și liber poate fi să comunici prin gesturi. Au inventat cu toții gesturi proprii și semnificații unice, ceea ce a dus la momente amuzante și neașteptate.

”Activi pentru incluziune”: un mix dinamic de activități care promovează bunăstarea, unitatea și incluziunea și-a încheiat cu succes misiunea pe 25 septembrie. În timp ce acest capitol al proiectului s-a încheiat, spiritul său trăiește în inimile și mințile participanților. Lecțiile învățate, conexiunile făcute și sentimentul de unitate cultivat vor continua să se răspândească în comunitate, lăsând un impact de durată.

Asociația Diakoniewerk International înființată în anul 2006 este o organizație nonguvernamentală care dezvoltă servicii sociale pentru grupurile vulnerabile. În municipiul Sibiu există un Centru de Zi cu Specific Ocupațional și o Locuință Protejată pentru persoane cu dizabilități, centre în care tinerii atipici obțin deprinderi de viață independentă pentru o integrare mai bună în comunitatea sibiană.  

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă