spot_img
11.7 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

Protest: Avocații din Sibiu își întrerup activitatea pentru o zi

Știri din Județ

Publicitate

În semn de protest, avocații din Sibiu își întrerup activitatea astăzi, 4 octombrie 2023. Aceștia vor să tragă un semnal de alarmă asupra problemelor pe care le întâmpină în desfășurarea activității lor. „Ziua în care justiția nu există” a fost stabilită pentru miercuri, 4 octombrie. Avocații vor depune la instanțe cereri de amânare a dosarelor, fiind prezenți doar în cauzele urgente.

Publicitate

Redăm mai jos comunicatul de presă transmis:

Problemele stringente care reclamă adoptarea acestei forme de manifestare sunt cuprinse într-un material amplu ce a fost  prezentat de către organele de conducere a profesiei instituțiilor care au competența de a adopta decizii pentru remedierea deficiențelor semnalate. Disfuncționalitățile se regăsesc la instanțele, parchetele și sediile de poliție și chiar dacă nu sunt general aplicabile, au caracter repetitiv, frecvent și preocupă întreg corpul profesional. Oricare dintre problemele semnalate reprezintă, fiecare în parte, o neîmplinire a justiției din România, care afectează nu doar avocatul, ci, mai grav, destinatarul actului de justiție, care este cetățeanul.

Conform legii nr.51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, avocatul este obligat să promoveze și să apere drepturile, libertățile și interesele legitime ale omului. În aplicarea acestui principiu se atrage atenția asupra problemelor din sistemul judiciar care afectează accesul la justiție a cetățeanului (nerespectarea termenului optim de soluționare  a cauzelor din cauza deficitului de personal și normarea muncii magistraților, întârzieri în redactarea hotărârilor judecătorești, cuantumul taxelor de timbru, etc) precum și nerespectarea rolului avocatului și a funcției acestuia în cadrul procesului (restanțe de peste 8 luni de zile la plata de către parchete a onorarilor avocaților din oficiu, identificarea avocatului cu clientul său, lipsa de respect față de timpul și drepturile avocaților manifestată de către organele de urmărire penală, desconsiderarea rolului și a muncii avocatului prin cenzurarea excesiva a cheltuielilor de judecată până la sume derizorii, deficiențe în organizarea ședinței de judecată, etc).

Toate aceste probleme se suprapun unor măsuri de  fiscalizare excesivă și inechitabilă a profesiilor liberale  adoptate recent de puterea executivă, care încalcă principiile proporționalității, a nediscriminării și echității

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)