spot_img
19.1 C
Sibiu
duminică, 05 mai, 2024
spot_img

Filarmonica organizează muzica, sindicatul orchestrează zgomotul

Știri din Județ

Publicitate

De un an de zile, pe lângă mediatizarea firească a evenimentelor importante, SAIFS adaugă o altă dimensiune marketingului Filarmonicii de Stat Sibiu. Ne mâhnește că toate eforturile depuse de mica echipă de organizare a Filarmonicii sunt frecvent anulate de interesele personale ale unor colegi angajați. Indiferent de context – concerte educative, coproducții în Piața Mare, transmisii live, participarea la cel mai important eveniment cultural al României (Festivalul Internațional „George Enescu”) – o parte dintre colegii noștri discreditează orice realizare notabilă a acestei instituții.

Publicitate

Orchestra Filarmonicii este implicată în două concerte ale Sibiu Opera Festival, în 6 octombrie (Gala de Operă) și 8 octombrie („Cosi fan tutte” de W.A. Mozart), așa că vă invităm pe toți să luați loc în sală! Înțelegem că sunt persoane publice care declară că n-au primit invitații. Suntem o invitație bugetată din fonduri publice și considerăm că este firesc să sprijinim cu toții cultura cumpărând bilete la spectacole. Atâta timp cât există bilete disponibile în vânzare, vă așteptăm la casierie sau pe iabilet.ro să vă asigurați locul la toate spectacolele organizate în cadrul Sibiu Opera Festival, ediția XXII. Sperăm că nu se organizează conferințe de presă sau proteste doar din cauză că anumite persoane publice nu au primit invitație la festival.

Pentru a putea susține cele două concerte în date atât de apropiate, a trebuit să împărțim orchestra în două ansambluri și să completăm distribuția fiecărui concert cu muzicieni colaboratori. E adevărat că unii dintre angajați nu fac parte din distribuția concertelor, deoarece au ridicat niște pretenții financiare pe care Filarmonica nu și le putea permite din motive bugetare sau legale. Pentru a asigura continuitatea evenimentelor, am apelat la muzicieni colaboratori și repetițiile pentru Gală decurg minunat, tinerele voci implicate fiind extrem de emoționate și de inspirate.

Grija sindicatului pentru resursele Filarmonicii ne bucură și ne sprijină și s-a manifestat tot anul prin nenumărate reclamații la organismele de control care au constatat de fiecare dată că sesizările sunt neîntemeiate și că activitatea administrativă a Filarmonicii este lăudabilă.

Salariile brute lunare ale instrumentiștilor angajați în FSS se încadrează între 4.727 lei și 15.646 lei, media netă a câștigurilor fiind de 6.600 lei/lună. Programul de repetiții orchestrale este de 4 ore/zi, de luni până joi. Norma de lucru se completează cu studiu individual. Este împotriva legislației să completăm veniturile muzicienilor cu sume suplimentare doar pentru că uneori programul de repetiții și concerte se poate prelungi puțin peste 4 ore zilnic.

Fiind o instituție aflată pe grila I de salarizare, avem obligația să ne desfășurăm activitatea în sală, în exterior, în turneu național sau internațional, în bugetul alocat. De asemenea, avem obligația să ne desfășurăm activitatea artistică pentru publicul plătitor de bilete și, spre deosebire de unii dintre colegii noștri, nu ne permitem sincope. Nemulțumirile unor angajați sunt în contrast cu aprecierile naționale și internaționale pe care ni le transmit constant cei care ne urmăresc – melomani sau oficialități.

Știm cu toții că orice schimbare care aduce augmentarea calității rezultatelor provoacă și nemulțumiri. Din acest motiv, ne aflăm în plin proces de consultări în vederea redactării Contractului Colectiv de Muncă și invităm pe cei preocupați să contribuie la medierea acestui proces.


Redăm mai jos scrisoarea publică din partea Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu:

Cenzura banderolelor albe la Filarmonica de Stat Sibiu!

După aproape un an de la o mișcare colectivă, realizată pentru a atrage atenția autorităților

competente și a opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă colectivul artistic din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu, după numeroase tentative eșuate de a liniști artiștii fie prin informații false, amenințări, avertismente scrise – 16 doar ultima săptămâna, cercetări disciplinare și concedieri abuzive, managerul Cristian Lupeș a găsit ”soluția supremă” pentru a îngropa problema cu angajații nemulțumiți

purtători de banderole albe: a dispus înlocuirea acestora cu colaboratori, adică cu muzicieni externi.

Astfel, în cadrul Sibiu Opera Festival 2023, în fața presei, a autorităților locale, județene şi în fața invitaților, Cristian Lupeş va prezenta o orchestra alcătuită conform propriilor viziuni manageriale, fără să îi pese că, pentru a atinge acest scop, încalcă Constituția României privind dreptul la liberă exprimare.

Managerul Filarmonicii de Stat Sibiu face astfel o utilizare necorespunzatoare a resurselor umane și financiare (fonduri publice) ale instituției pe care o conduce. Astfel, deși Filarmonica de Stat Sibiu are salariați cu contract individual de muncă, prin actul nr.228/03.10.2023 privind distribuția la concertul din

data de 6.10.2023, angajatorul nu utilizează salariații instituției, angajând colaboratori pe contracte pe drepturi de autor sau de prestări servicii (în acest moment nu cunoaștem forma de colaborare prin care au fost contractați).

Practic instituția cheltuie bani publici prin contracte de colaborare, deși are personal

angajat pentru posturile respective.

Totodată considerăm că prin înlocuirea angajaților Filarmonicii de Stat Sibiu cu colaboratori,

calitatea actului artistic poate fi diminuată, având în vedere faptul că, angajații au trecut printr-un examen de angajare prin care au dovedit capacitățile profesionale şi sunt parte integrantă a unei orchestre de repertoriu, având la bază experiența și cunoașterea de a cânta împreună. Pe de altă parte colaboratorii nu au făcut un număr suficient de repetiții necesare pentru se integra în colectivul artistic al Filarmonicii de Stat

Sibiu.

Ca urmare încadrarea lor în număr atât de mare, poate constitui un element care să conducă la

scăderea calității actului artistic.

Având în vedere perioadă dificilă din punct de vedere economic prin care trec finanțele publice ale

Statului Român, considerăm că nu există nicio justificare legală sau artistică pentru a încheia contracte de colaborare și a cheltui în plus fondurile publice, mai ales, în situația în care actul artistic poate fi prestat, la

un standard înalt, de către salariații Filarmonicii de Stat Sibiu, fără cheltuieli suplimentare.

Organizațiile sindicale constituite la nivel național au militat și au făcut demersuri pentru a nu fi limitate fondurile alocate

activităților culturale, astfel încât, ne simțim obligați să sesizăm cheltuirea nejustificată a banilor publici.

La toate acestea se adaugă sume importante cheltuite de către Filarmonica de Stat Sibiu și daune

dispuse de către instanțele judecătorești în valoare de peste 280.000 lei ca urmare a nerespectării de către angajator a cadrului legal care decurge din relațiile de muncă!

Cenzura nu este o soluție! Prin această scrisoare deschisă rugăm autoritățile competente să ia măsurile necesare și să oprească managementul incompetent și risipirea fondurilor publice în Filarmonica de Stat Sibiu!


Vă așteptăm la Sibiu Opera Festival din 6 până în 13 octombrie, la Sala Thalia și Centrul Cultural „Ion Besoiu”:

Vineri, 6 octombrie 2023, ora 19.00

Sala Thalia

Gala Sibiu Opera Festival

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu

Dirijor: Vasilis Alevizos (laureat al Concursului internațional de dirijat “Ionel Perlea”)

Soliști: participanții la masterclass

Dansatori al Teatrului de Balet Sibiu

Prezentator: Cătălin Sava

Duminică, 8 octombrie 2023, ora 19.00

Sala Thalia

„Così fan tutte” de Wolfgang Amadeus Mozart

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu

Dirijor: Tiberiu Soare

Soliști ai Operei Brașov

Luni, 9 octombrie 2023, ora 11.00

Foaierul hotelului „Împăratul Romanilor”

Conferință Sibiu Opera Festival

Participă: Claudia Robu, Cristian Lupeș, Cătălin Sava

Marți, 10 octombrie 2023, ora 19.00

Centrul Cultural „Ion Besoiu”

„Giselle” de Adolphe Adam

Baletul Operei Naționale Române din Timișoara

Miercuri, 11 octombrie 2023, ora 19.00

Sala Thalia

„Don Pasquale” de Gaetano Donizetti

Opera Națională Română Iași

Joi, 12 octombrie 2023, ora 19.00

Centrul Cultural „Ion Besoiu”

„Crai Nou” de Ciprian Porumbescu

Opera Națională București

Dirijor Daniel Jinga

Vineri, 13 octombrie 2023, ora 19.00

Centrul Cultural „Ion Besoiu”

„Zorba”

Balet în două acte pe un libret de Lorca Massine, după romanul „Zorba Grecul” de Nikos Kazantzakis

Opera Națională Română din Cluj-Napoca

Filarmonica de Stat Sibiu / Str. Cetății nr. 3-5

office@filarmonicasibiu.ro / +40735 566 486

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Meniu festiv și Paști la Spitalul TBC Sibiu

Noi fapte bune de la ECHIPA GALBENĂ