spot_img
15.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Scandalul TURSIB s-a mutat în Consiliul Local Sibiu. Liberalii s-au opus tăierilor de curse. Decizia s-a amânat

Știri din Județ

Publicitate

Primăria Sibiu a înaintat la cererea TURSIB SA un proiect pentru reducerea curselor de autobuze în oraș. Se dorește reducerea cu 30 de autobuze până la finalul anului. Și tăierea orelor suplimentare la șoferi. Sindicaliștii s-au adresat consilierilor să găsească soluții. Directorul interimar a admis că tăierile se fac doar la șoferi, nu și la personalul TESA. După o oră de discuții, consilierii au decis să amâne decizia pentru 7 noiembrie.


Consilierii liberali au declarat din start că nu pot fi de acord cu acest proiect care reduce numărul de curse în Sibiu. Adrian Bibu a declarat că nu putem pe de o parte cere sibienilor să folosească mai puțin mașina, dar să reducem transportul în comun.

După discuții, consilierii locali USR, au declarat că și ei se vor opune programului de reducere. Ionuț Ghișe și Diana Mureșan au criticat măsurile propuse de TURSIB pentru că aceste probleme sunt de ani de zile la societatea publică și nu au fost rezolvate.

TURSIB nu are suficienți șoferi, din cauza salariilor oferite

Directorul interimar al TURSIB, Zeno Sârbu a spus că există un mare deficit de personal în rândul șoferilor și societatea nu mai poate plăti ore suplimentare. El a recunocut că sunt foarte multe reclamații de la călători pentru lipsă curse sau întârzieri. El a ridicat și problema concediilor medicale numeroase.

Liderul sindicatului Dumbrava al șoferilor din cadrul TURSIB s-a adresat consilierilor locali. El a subliniat stresul la care sunt supuși șoferii. Faptul că la Sibiu se plătesc salarii de încadrare mult mai mici decât la Cluj, Timișoara, Pitești etc. Șoferii își iau tot mai des concedii medicale pentru că nu mai rezistă. Se lucrează adesea 12 ore cu suplimentare. Acum se dorește tăierea orelor suplimentare și reducerea curselor pe traseu în Sibiu. Sindicalistul a amenințat că de la 1 ianuarie, șoferii își vor da demisia în bloc, dacă nu li se oferă salarii decente. „Două luni acceptăm, dar avem garanții pentru anul 2024? Avem peste 19.000 de ore suplimentare până la 1 septembrie”

Reamintim că directorul general TURSIB a demisionat în septembrie. Directorul economic este în preaviz, în urma demisiei.

Mezei (FDGR): Sunt doar două luni

Consilierul local FDGR, Paul Mezei a susținut proiectul de tăieri și a declarat că „sunt doar două luni” pentru care se implementează proiectul.

Directorul economic TURSIB a precizat că societatea are bani suficienți, dar nu la categoria salarii. Și din cauza legii bugetului care nu permite transferul de bani dintr-o categorie în alta, a dus la această situație.

Cursele TURSIB au început deja să aibă mari întârzieri din luna octombrie, negate de societatea TURSIB, dar raportate ziarului SIBIU INDEPENDENT de zeci de oameni.

Astrid Fodor: Și înainte întârziau autobuzele

Primarul Astrid Fodor a declarat că reclamațiile cetățenilor s-au înmulțit și de când există aplicația online. Dar Fodor a declarat că și înainte întârziau autobuzele. Ea a recunoscut că problema cu șoferii și orele suplimentare este veche la TURSIB.

Fodor s-a declarat supărată pe decizia Guvernului de a da ordonanța care restricționează și mai mult activitatea administrației locale și societăților precum TURSIB. Ea a criticat și actuala lege a bugetului care nu dă libertate pe plan local pentru gestionarea bugetelor. Ea a subliniat că TURSIB are suficienți bani, dar nu îi poate folosi la plata salariilor.

Astrid Fodor a fost de acord cu propunerea consilierului USR, Ionuț Ghișe să se amâne proiectul pentru data de 7 noiembrie. Ea a criticat și lipsa din sală a membrilor Consiliului de Administrație TURSIB.

Publicitate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă