spot_img
16.8 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

Sorin Duma, producător local: “Am fost primar, acum sunt holoangăr“

Știri din Județ

Publicitate

Seria poveștilor producătorilor locali, participanți la Piața Volantă de la Sibiu, continuă de această dată cu Sorin Duma, comerciant în Piața volantă Transilvania. Om muncitor, fost primar, din Bazna.

Publicitate

Redăm mai jos povestea publicată pe pagina oficială de Facebook a Danielei Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu:

Sorin Duma, producător local: “Am fost primar, acum sunt holoangăr. Am muncit și când eram “sus”, muncesc și acum, că sunt “jos”

„Holoangăr” definea acea persoană care extrăgea aurul din mină în mod clandestin, însă, în zona Transilvaniei, termenul provine și de la „handlanger”, prin care sașii descriau acel om care-și lucrează terenul cu propriile mâini. Adică pălmașul.

Așa se consideră și Sorin Duma: pălmaș.

Vorbește cu accentul ușor tărăgănat al locuitorilor de pe Valea Târnavei Mici, deși sunt destui prin zona Baznei care consideră că Târnava Mare le este mai aproape de suflet. Oricum ar fi, Sorin Ioan Duma, inginer agronom de meserie și fost primar al comunei Bazna din județul Sibiu, are, cu siguranță, ce povesti nepoților ce-i așteaptă cu nerăbdare din partea celor patru copii cu care a fost binecuvântat.

Timp de patru ani s-a preocupat de soarta a aproape 4.000 de suflete din comuna Bazna și satele aparținătoare Velț și Boian. Acum două decenii a început să le și hrănească.

Este un spirit liber și întreprinzător, crede în agricultura „curată”, ca pe vremea bunicilor: “Pământul nu are nevoie de îngrășăminte. Este un ecosistem perfect funcțional, care se autoreglează. Nu trebuie nici arat, nici fertilizat cu îngrășăminte”

Acest enunț poate fi pe placul celor care cred în avantajele culturilor ecologice, însă nu toată lumea îl agreează: “Am ajuns la întâlnirile agronomilor din zona Mediașului, tocmai de cei care le vând chimicale. Din păcate, în agricultura de azi se produce mult și prost.”

Sorin Duma are un teren pe care-l cultivă în principal cu porumb, spanac, dovleci, roșii și rucola.

“Am fost primul care, acum 30 de ani a vândut porumb zaharat fiert, în piața din Mediaș.”


Mai are un soi de care este tare mândru: “Puțină lume a auzit de “porumbul în 8 rânduri sau “cucuruzul bătrânesc”. Din boabele lui, care cresc pe 8 rânduri, de face cel mai bun mălai, exact ca acela de pe vremea bunicilor.”

Cu palmele pline de bătături, purtând o șapcă cenușie în cap și veșminte de piețar, agronomul Sorin Duma nu seamănă deloc cu primarul Sorin Duma pe care comuna Bazna l-a avut între 1996 și 2000.

“Am câștigat alegerile din partea Partidului Democrat Agrar din România. A fost o perioadă destul de dificilă pentru că mă acomodez destul de greu cu politica sau cu oamenii aroganți. Nu toți politicienii sunt așa, dar aici în România, ai destule șanse să-i întâlnești.”

Fotoliul de primar a fost rapid schimbat cu câmpul larg de sub cerul senin, pe care-l cultivă așa cum și-l dorește: curat. În plus, are grijă de pomii fructiferi sau de grădinile a diverși clienți din întreg județul Sibiu. Și aici, are o pildă:

“Nu suport oamenii încrezuți care, după ce le muncești cum poți mai bine, îți întind banii cu dispreț. Odată, am refuzat o plată. Mi-am luat uneltele și am plecat. Am muncit și când eram “sus”, muncesc și acum, că sunt “jos”. Am fost primar, acum sunt holoangăr. Așa ar zice cei mai mulți, dar eu sunt mândru și împăcat cu munca mea”

Fostul primar mai are un „of: „Se greșește total atunci când se ară pământul cu brazdă adâncă. Humusul, încărcat cu substanțe organice benefice culturilor, este trimis la fund.Eu nu sap mai mult de 10 cm adâncime, iar plantele mele se bucură de tot ce are pământul mai bun.


Sunt aproape 100 de kilometri din nordul județului Sibiu, de la Bazna, și până la Sibiu, în Piața Volantă Transilvania sau în curtea Consiliului Județean Sibiu, locuri în care, cu răbdare, producătorul local Sorin Duma își vinde rodul muncii.

Ia calea Sibiului, aducând merinde fără chimicale, convins fiind cu bucatele curate pot însănătoșii societatea actuală, despre care fostul primar și actual agronom, spune că „are o gândire materialistă și, mult prea ușor, oamenii ajung să dea vina unul pe celălalt, fără dram de gând bun pentru cel de aproape.

Câtă dreptate are în privința hranei sau a societății, o știe și o simte fiecare dintre noi, însă un lucru rămâne cert: județul Sibiu are oameni și locuri de poveste!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai

Mediașul intră pe piața de vehicule militare