spot_img
14.3 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

BOIŢA: Ce a găsit noul primar: paradis fiscal electoral şi jaf al pădurilor

Știri din Județ

Publicitate

Nicolae Cocoş a fost ales primar în comuna Boiţa anul trecut în toamnă. Prin noiembrie, când a intrat efectiv în postura de primar a cerut un audit al situaţiei din primărie şi… surprizele s-au ţinut lanţ! După nici un an de activitate la Boiţa cuvintele ordine şi disciplină administrativă încep să capete sens pentru prima dată după 2004, an când a luat fiinţă comuna.

Aflată la limita sudică a judeţului Sibiu, comuna Boiţa şi satele aparţinătoare are un uriaş potenţial de dezvoltare. Doar că până în 2020 jaful a fost la ordinea zilei în localitate. Ad-literam „jaf” la drumul mare. Primarul Cocoş ne-a explicat ceea ce a găsit la primărie şi cum a început să facă ordine, spre nefericirea unora.

Zeci de hectare de pădure au dispărut

Boiţa are în posesie multe păduri, dar curios lucru, doar de pe teritoriul acestei localităţi au dispărut mii de copaci. De altfel pentru acest motiv localitatea a ajuns subiect de presă şi în Bucureşti la televiziunile centrale. De la pădurar, la Şefii de la Ocolul Silvic Sibiu care administrau pădurea, până la şefii Direcţiei Silvice Sibiu toţi ridică din umeri. Nimeni nu a văzut sutele de camioane cu lemne. „Există o plângere penală, care a fost tot mutată şi acum a ajuns la DIICOT central. Vorbim de o pagubă calculată deocamdată la 4 milioane de euro!” a explicat primarul Nicolae Cocoş. El spune că degeaba se caută vinovaţii la Primăria Boiţa (fosta conducere), pentru că Ocolul Silvic Sibiu administrează pădurea. Dacă dosarul în cauză se tergiversează inexplicabil, primarul a decis să facă un proiect de conservare a pădurii, atât cât a mai rămas. Cu sprijinul consultanţei oferite de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, primăria Boiţa beneficiază acum de o subvenţie pe măsura 15.2 în valoare de 874.000 de euro pe o perioadă de 5 ani. Prin acest proiect se asigură măsuri de protejare şi conservare a pădurii. Iar camioanele nu mai ies „nevăzute” din pădure.

Proiect de apă decontat integral, dar apă nu este

Printre multele proiecte decontate integral de fosta conducere a primăriei Boiţa, noul primar Cocoş a descoperit că introducerea de reţele de apă a fost plătit 100%. Deşi oamenii aşteaptă încă apa la robinet, iar proiectul e realizat abia în proporţie de 40%. Cum legea nu permite instituţiilor de stat să plătească în avans, primarul a făcut o plângere penală. Paguba în bugetul primăriei: 1,5 milioane euro.

Nu este singura pagubă găsită la Primărie. Şi rând pe rând au început imputările către toţi cei ce au greşit, voit sau nu. „Poate se supără, unii ne acţionează în instanţă, este dreptul lor, dar cineva trebuie să plătească pentru aceste greşeli” a spus primarul Cocoş.

Probleme au fost şi cu două cariere de piatră a căror contracte au expirat, dar se exploatau bine-mersi. Avem o carieră de piatră pe care fost conducere a decis să o exploateze prin asociere în participație cu o firmă privată. Un tertip. Am descoperit că au depăşit zona de exploatare şi ca perimetru şi ca durară. S-a stabilit prin expertiză un prejudiciu adus primăriei de 2 milioane de euro”, ne-a explicat Nicolae Cocoş. Şi nu este unicul caz.

Drumul de piatră, devenit de noroi… asfaltat acum!

În februarie 2020, SIBIU INDEPENDENT publica imagini cu drumurile pline de noroi din Boiţa. Deşi se alocaseră bani de la bugetul de stat pentru modernizarea lor, acestea erau doar noroi. Piatra veche de peste o sută de ani a fost scoasă şi a rămas noroiul… Actualul primar ne-a dus să vedem aceste drumuri astăzi. Strada Alboiului care măsoară 550 de metri este asfaltată. Într-o poartă am găsit o bătrână de 80 de ani. Am întrebat-o cum e strada acum, aşa asflatată „Bună! Bună. Că prea era noroi, de nu puteam ieşi din case”. Asfaltată este şi strada Boicioara, tronsonul de dincolo de drumul naţional. Aici primăria Boiţa intenţionează că mărească intravilanul localităţii prin noul Plan Urbanistic General. Pe strada Tălmăcel am găsit utilaje şi muncitori. Strada va fi pavată, iar pe un teren de lângă ce ţine de biserică se va construi un parc pentru tineret cu echipamente sportive, bănci şi toalete. Alte drumuri urmează să fie modernizate „Nu facem în centru sau strada primarului. Am zis primele să fie acestea, unde nu s-a făcut nimic niciodată!” a declarat primarul Nicolae Cocoş.

Lucrări la drumuri în Boiţa

„Pavilionul” este în plină renovare. Aici va apărea un centru pentru tineret. Primarul vrea să pună bazele şi unui ansamblu popular acolo. Investiţii mari se fac la grădiniţă. Acolo se punea în timpul vizitei noastre gresia şi ultimele finisaje. „Primim şi mobilier nou” a explicat primarul. Şi la şcoală se fac renovări, dar acolo vor urma lucrări mai importante în anii următori.

Primarul a înfiinţat pentru tinerii din sat şi o echipă de fotbal şi un serviciu de pompieri voluntari, care dejau au avut două intervenţii.

Omul care a desfiinţat Poliţia Locală

Poate că Nicolae Cocoş şi consilierii PNL din Boiţa vor rămâne celebrii pentru altceva: au desfiinţat Poliţia Locală. Au analizat costurile, au văzut eficienţa (sau nu) a instituţiei şi au decis, pe lege, să desfiinţeze acest serviciu. Normal că anagajaţii de acolo cu salarii mari, nu au fost mulţumiţi şi au atacat decizia la Prefectura Sibiu. Dar tot Primăria Boiţa şi Consiliul Local au câştigat. „Cu banii recuperaţi din martie până acum, prin desfiinţarea Poliţiei Locale, am renovat toată grădiniţa!” a explicat primarul Cocoş. Consilierii locali şi primarul au cântărit lucrurile: dăm banii pe nişte poliţişti locali, care ani la rând nu au văzut camioanele cu lemne din pădure şi alte nereguli grave sau renovăm grădiniţa unde merg copiii din sat. Decizia a fost simplă: Adio, Poliţie Locală!

Paradisul fiscal electoral de la Boiţa

Poate cel mai incredibil lucru descoperit la Boiţa este că această comună înfiinţată administrativ în anul 2004 a fost până acum un paradis fiscal. Cazul este demn de cartea recordurilor! Aproape 80% din locuitori nu plăteau impozite la zi! Noul primar, Nicoale Cocoş, când a descoperit situaţia nu i-a venit să creadă „Deci nu vorbim de 10-12 rău platnici. Să nu uităm că Boiţa este o comună bogată, cu puţine cazuri sociale. Circa 70-80% sunt cu datorii faţă de Bugetul Local printre care sunt contribuabili care nu și-au achitat niciodată impozitele”. Situaţia este incredibilă cum fosta conducere a Primăriei Boiţa a permis timp de 16 ani oamenilor să nu îşi achite impozitele la zi. Mai mult nici amenzile nu se încasau. Aceasta a dus la apariţia unor mutaţii a unor persoane din Sibiu şi alte localităţi în Boiţa, care aveau multe amenzi, ştiind că aici nu îi executa nimeni silit. Situaţia s-a schimbat acum. „Am trimis la toţi înştiinţări. Am trecut apoi la somaţii. Urmează executări silite. Asta este legea şi toţi trebuie să o respectăm” a explicat primarul Cocoş.

Consilierii locali muncesc aproape pe gratis!

Legea permite ca indemnizaţia de şedinţă a consilierilor locali să fie între 1 şi 10% din salariul primarului. Dacă peste tot în ţară consilierii locali au votat 10%, acum cei de la Boiţa au votat un procent de 1%. Bine, doar consilierii locali PNL, care sunt majoritari. Aşa că indemnizaţia lunară a unui consilier este acum 47 de lei. Spre nemulţumirea opoziţiei, care nu mai prea participă la şedinţe… la tariful acesta, probabil nu se mai obosesc.

Consilierii locali au planuri mari pentru Boiţa. Noul Plan Urbanistic General va trasa noi direcţii de dezvoltare. Primarul şi consilierii vor să profite la maxim de noul nod rutier între autostăzile Sibiu-Piteşti şi Sibiu-Făgăraş care va fi la Boiţa. În viziunea lor vor să dezvolte turistic zona, dar şi industrial. „Potenţialul de creştere este uriaş, Vrem să vină investitori, dar nu oricine, doar cei oneşti!” a declarat primarul Cocoş. Până atunci însă se lucrează la cadastralul extravilanului localităţii şi apoi se va face şi cel intravilan.

„Nu îmi este teamă!”

L-am întrebat la final pe noul primar Nicolae Cocoş dacă îi este teamă pentru el, mai ales în contextul tuturor măsurilor dure luate la adresa protecţiei pădurii, a carierelor de piatră etc. „Nu îmi este teamă! Eu am venit să fac ordine aici. Nu am venit pentru salar, banii aceştia îi făceam uşor înainte. Am vrut să mă implic mai mult şi să duc comuna Boiţa acolo unde îi este locul. Avem resurse, avem locaţie bună, avem potenţial. Trebuie doar să oprim jaful!”

IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului