spot_img
10.7 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cum a lovit politic Ciolacu propriul partid

Știri din Județ

Publicitate

Nu știu dacă primul-ministru Ciolacu are vreo intenție ascunsă, dar măsurile impuse pe plan financiar privaților și sectorului public vor duce automat la o cădere a PSD în sondaje. Și partidul stătea chiar bine. Deciziile lui Ciolacu, susținute și de PNL, întăresc un singur partid: AUR.

Publicitate

Limitarea plăților cu numerar nu este o noutate fiscală. A existat de ani buni în România. Prima a apărut în 1996, apoi în 2015 revizuită. Și funcționa bine mersi până acum. Dar în 2015, altele erau salariile și limitarea de tranzacții cu numerar generoasă. Acum, salariile au crescut de 3 ori minim, iar Ciolacu a tăiat de 5 ori plafoanele tranzacțiilor. Și a lovit în primul rând micile companii.

De altfel, puțini au sesizat, că din pachetul de măsuri fiscale în pierdere masivă spre faliment ies micile companii. Cumva, măsurile lui Ciolacu atacă tocmai filonul capitalismului. În favoarea, cui?

Primii câștigați sunt băncile. Ciolacu impune tuturor să folosească tranzacții bancare. Adică purtătoare de comisioane. Imediat, băncile au prins că e rost de căpătuială și au plusat și anunță mărirea comisioanelor. Inclusiv introducerea de comisioane noi: de exemplu la depunerea de numerar. Și cine îi poate opri? Cu siguranță nu Ciolacu!

Suprinzător cum Curtea Constituțională nu a sesizat o problemă. Dar ce ne miră. Judecătorii de acolo sunt toți numiți politic. Deci independența justiției este zero, la acest capitol.

Nu mai comentez măsurile de austeritate bugetară luate tot de Ciolacu. Îi vor sări în cap toți bugetarii. Acum, spre exemplu, Ministrul Educației o dă cotită cu măririlele salariilor profesorilor. Alea promise la greva din mai…

În tot acest context, Ciolacu a dat cea mai dură lovitură PSD-ului la capitolul imagine și scor în sondaje. Dar nu a ridicat PNL-ul. Ci doar partidul anti-sistem: AUR. Aceștia au profitat la maxim și au speculat subiectul pentru a induce oamenilor panica și faptul că Guvernul ia măsuri contra lor. Și poate așa și este. Pentru că nici eu nu văd logica deciziilor lui Ciolacu.

Dacă vroia să taie cheltuielile de la buget, trebuia să ia măsuri dure cum a luat Emil Boc. Dacă vroia să crească veniturile la buget, nu era nevoie să atace, din nou, ca toate guvernele, micile companii. Putea să atace corporațiile. Este drept că a introdus taxa pe cifra de afaceri la acestea, dar tare mi-a teamă că va dispărea curând. Iar taxa pe cifra de afaceri la bănci va fi luată tot de la oameni și companiile mici.

Ceea ce face acum Ciolacu este să pună propriul partid pe foc. Și nu m-aș mira să auzim, în curând, că va fi decapitat din funcții chiar de PSD.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai