spot_img
7.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Comisia Europeană anunță că România riscă amenzi mari dacă nu ia măsuri pentru reciclarea deșeurilor, după sesizarea europarlamentarului Nicu Ștefănuță (C.P)

Știri din Județ

Publicitate

Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță a transmis către mass-media următorul comunicat de presă:


Pe 15 septembrie 2023, ca urmare a apariției materialului Recorder care explică problemele legate de transmiterea corectă a datelor privind gestionarea deșeurilor în România, europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE)  a solicitat Comisiei Europene și Ministerului Mediului măsuri pentru reciclarea corectă a deșeurilor în România.

Prin interpelarea către Comisia Europeană, Ștefănuță a sesizat executivul european despre situația deșeurilor și lipsa fiabilității informațiilor cu privire la reciclarea în România.

În comunicatul de informare a procedurilor de infringement publicat pe 16 noiembrie, Comisia Europeană cere României să transpună corect Directiva-cadru privind deșeurile, motivând începerea procedurii de infringement care poate duce la amenzi usturătoare, astfel: „Deficiențele legislației române sunt legate de încetarea statutului de deșeu, de răspunderea extinsă a producătorilor, de derogarea de la modelul de partajare a responsabilității financiare și de măsurile stabilite pentru prevenirea generării de deșeuri”.

România primește miliarde de euro de la UE pentru tranziția verde și economia circulară, care  include gestionarea deșeurilor și reciclarea. Atât timp cât există o lipsă de claritate și transparență  în rolul și responsabilitatea autorităților statului, nu pot sa vorbesc de o bună folosire a banului  european. Se impun, așadar, măsuri pentru a reda încrederea că România poate să fie de încredere, că poate respecta legislația europeană și că banii europeni nu sunt aruncați la gunoi” a declarat  Nicu Ștefănuță.

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă