spot_img
19.3 C
Sibiu
miercuri, 01 mai, 2024
spot_img

Cazul Sădinca: Un preot fals, condamnat de Mitropolie, tolerat de autoritățile laice

Știri din Județ

Sădinca este o localitate la marginea județului Sibiu, devenită în ultimii 20 de ani loc de pelerinaj datorită mânăstirii și preotului David Stoica, ucenicul lui Arsenie Boca. Ridicată în anul 2006, mânăstirea a revitalizat satul Sădinca, datorită sutelor de enoriași ce vin aici din toată țara. Și unde apare numele Arsenie Boca, apar și profitorii și afacerile căpușă. Sădinca nu a fost ferită de aceste lucruri. SIBIU INDEPENDENT a realizat o amplă anchetă care dezvăluie apariția din 2008 la Sădinca a unui pretins preot ortodox, care a dezvoltat diferite asociații și afaceri pe seama mânăstirii din vecinătate.


În anul 2008 lua ființă Asociația Creștin Umanitară Sădinca. Printre cei trei membrii fondatori se găsește și Ilie Constantin Gergulov, pe atunci student la Teologie Ortodoxă la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Acesta a terminat studiile mai apoi, dar nu a fost niciodată călugărit sau hirotonit. Dar asta nu l-a împiedicat să se mute la Sădinca și să dezvolte aici Așezământul Elisei. Iar el să ia titlul de Ieromonah Elisei.

Mitropolia Ardealului nu îl recunoaște și a dat circulară bisericilor și mânăstirilor

Deși fără drept, Ieromonahul Elisei a îmbrăcat straie preoțești și a început să oficieze slujbe. Și să ceară bani pentru diferite servicii religioase. După ce a păcălit unii enoriași care au ajuns la Sădinca și credeau că el este preotul celebru, fost ucenic al părintelui Arsenie Boca, aceștia l-au reclamat la Mitropolie.

În anul 2021, mitropolitul Laurențiu Streza emite o circulară către toate entitățile Bisericii ortodoxe Române: „Identitatea și statutul canonic al acestuia au fost verificate constatându-se că numitul Gergulov Ilie-Constantin, autointitulatieroschimonahul Elisei” nu a fost călugãrit sau hirotonit in ArhiepiscopiaSibiului, deşi în fotografiile postate in mediul virtual se prezintă purtând însemne bisericești-clericale şi desfäșurând activitați liturgice, în calitate de reprezentant al „Așezãmântului Elisei” cu sediul in loc. Sãdinca, jud. Sibiu. Precizăm că sus-numitul pretins preot nu se află sub ascultarea Chiriarhului nostru și nici în legături canonice cu Eparhia Sibiului, iar prin practicarea înșeläciunii acesta reușește să răspândească sminteală, suspiciune și confuzie în rândul credincioşilor ortodocşi.”

Reclamații la Poliție, dar nimic

Reclamațiile nu au ajuns doar la mitropolit, ci și la Poliție. Cei de la Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu nu au dorit să ofere informații despre acestea sub pretextul că sunt protejate de GDPR. Dar enoriașii cu care am vorbit au precizat că s-au făcut plângeri la postul de poliție din zonă.

Doar că polițiștii i-au convins să își retragă plângerile. Chit că unele reclamații vorbesc de înșelăciune, altele de disturbarea liniștii publice sau chiar de agresiune verbală ori încălcarea proprietății private.

Defăimarea publică a părintelui David a avut un iz local

Pentru că ieromonahul Elisei și-a stabilit sediul central chiar lângă casa celebrului părinte David, adevăratul conducător al mânăstirii Sădinca. Și adevăratul ucenic al lui Arsenie Boca. Același părinte care acum un an era defăimat în toată presa printr-o înregistrare făcută în biserică… când cerea ajutor enoriașilor să poată plăti facturile uriașe de la mânăstire. Nimeni, atunci, nu s-a sesizat de unde venea filmarea și cine avea interes să îl defîimeze pe părintele David, atât de căutat de enoriași.

Ce se întâmplă la Așezământul Elias din Sădinca?

Așezământul Elias este bazat pe două asociații non-profit. Prima amintită mai sus, dar și una destinată laturii de afaceri: Asociația Eliseus Start. Există și un website unde se pot cumpăra diferite obiecte sfințite și sare miraculoasă.

Dar o cercetare în amănunt a istoricului activității ne arată existența în anii 2008-2012 a unor articole asumate de diferite doamne, postate pe grupuri de femei (mame) în care se cere ajutor financiar pentru mânăstirea de la Sădinca. Cea oficială, cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci. Doar că la număr de contact și persoană apare Ilie Constantin Gergulov, alias Ieromonah Elisei, cu un cont bancar.

Activitatea religioasă a falsului preot este extinsă declarativ și într-o Asociație de protecția animalelor de la Sădinca, intens promovată, mai ales pentru strângerea de fonduri.

De altfel, toate paginile de internet, facebook și apariții în alte publicații online ale ieromonahului Elisei duc la strângere de bani prin orice mijloace: donații, sponsorizări, formular 230 etc. Chiar pe pagina principală a Așezământului Elisei poți cere ofertă de preț pentru diferite servicii religioase, inclusiv descântece, dezlegări etc. Iar unele poze ne arată că se și practică aceste servicii de falsul ieromonah Elisei.

Cine este falsul ieromonah Elisei?

Am încercat să îl contactăm telefonic pe ieromonahul Elisei, în fapt Ilie Constantin Gergulov, dar nu am reușit. Ori nu răspundea la telefon, ori alt număr nu mai era valid, ori răspundea altă persoană care te cerceta de ce ai dori să vorbești cu el.

Ilie Constantin Gergulov a terminat facultatea de teologie ortodoxă din Sibiu în 2010. Asta știm. Dar dacă citim una din paginile sale de Facebook sau LinkedIn, descoperim că acesta declară că a terminat multe facultăți și a lucrat în diferite locuri.

Pe pagina sa personală, unde poartă numele Elyas Konstantynos acesta își prezintă călătoriile prin țări exotice ale lumii. El trece acolo că a studiat și la Universitatea din Basel, Elveția și la Facultatea de parapsihologie Galperin din Moscova. Doar că ambele universități nu au date despre el ca student acolo. Pe pagina de ieromonah scrie că a terminat facultatea de drept la Facultatea de Vest Timișoara.

Mai mult, Ilie Constantin Gergulov plusează ca loc de muncă Institutul Cultural Român. Din nou, instituția nu are un astfel de angajat. Iar pe pagina de ieromonah spune că este corespondent AGERPRES.

Pe pagina de Facebook unde se autointitulează ieromonah Elisei, acesta postează pilde, diferite imagini preluate de pe internet. Și niciuna cu el. Iar pe pagina Așezământului Elisei promovează serviciile oferite acolo plus din nou citate și imagini preluate de pe internet.

De 15 ani autoritățile nu s-au sesizat ce se întâmplă la Sădinca

Se împlinesc 15 ani de când falsul ieromonah Elisei slujește la Sădinca în propria biserică, cu aspect ortodox. El se declară, mai nou, membru al Bisericii Ortodoxe Sârbe. Dar un istoric al paginii de Facebook ne arată că, anterior, scria că este membru al Bisericii Ortodoxe din Grecia.

Iar siteurile sale folosesc acum expresii vagi, care duc la ortodoxie, dar și la o formă sectară de religie creștină. Schimbările, conform istoricului salvat de internet, sunt făcute după circula emisă de Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza.

Dar falsul ieromonah continuă activitatea la Sădinca nestingherit de autoritățile laice. Nici Primăria nu s-a sinchisit să vadă dacă are autorizație de construcție pe toate edificiile ridicate în sat. Nici Poliția din zonă nu dă curs reclamațiilor, ci încearcă să le închidă. Dar adevărații enoriași ortodocși s-au săturat și speră ca cineva să intervină să oprească această formă de înșelăciune în formă continuată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai

Mediașul intră pe piața de vehicule militare

Iohannis iese la pensie!