spot_img
13.1 C
Sibiu
sâmbătă, 04 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Scandalul de la Filarmonică, întreținut de FDGR?

Știri din Județ

Publicitate

Înainte să aruncați cu pietre în mine, vă reamintesc că editorialul este un articol de opinie. Și da, aceasta este opinia mea, după ședința de astăzi a Consiliului Județean Sibiu, dar și informațiile obținute anterior. Tot scandalul de la Filarmonică este întreținut artificial de un lider de sindicat, Monica Florescu Fernandez, care în timpul liber, și nu numai, prestează la sediul FDGR, alături de soțul ei, concerte camerale. Nimic rău, veți spune, doar că soțul ruso-cubanez, Makcim Fernandez Samodaiev, a fost concediat de actualul manager al Filarmonicii pe motive indisciplinare. Și se tot judecă de atunci.

Publicitate

Tot scandalul lipsei de doi ani a contractului colectiv de muncă a fost întreținut artificial de sindicat. Acel sindicat care este condus de pianista Monica Florescu Fernandez. Dar să sărim înapoi în timp, în anul 2019. După retragerea lui Ioan Bojin de la conducere (unii spun că forțată), s-a organizat concurs pe bune. Au fost 10 candidați, din Sibiu și din țară. Printre ei și soțul liderei de sindicat, Makcim Samodaiev. Doar că acesta nu a trecut partea de selecție dosare. Și a început scandalul. Din cei rămași în concurs a câștigat Cristian Lupeș, actualul manager.

Nimeni nu poate contesta faptul că Filarmonica de Stat Sibiu a renăscut sub bagheta lui Lupeș. A căpătat o reputație națională, apoi internațională. A adus nume grele ca dirijiori și soliști invitați. A organizat spectacole, festivaluri și multe evenimente. Numărul spectatorilor a crescut, dar, și mai important, numărul veniturilor generate a ajuns la un record pentru acest domeniu: 3 milioane de lei. Adică suma pe care o fac toate restul filarmonicilor din România.

Să mai sărim, în timp, înapoi. În anul 2015, Makcim Samodaiev începea o serie de concerte camerale, alături de soția sa, la sediul FDGR, de pe strada G-ral Magheru din Sibiu. La vremea respectivă, cuplul Florescu Samodaiev încă pribegea prin România, prin alte orașe, pe la tot felul de spectacole, iar reședința o aveau la București. Dar au devenit fideli FDGR-ului în 2015, mai ales că au fost angajați rapid și la Filarmonica de Stat Sibiu, pe vremea managerului Ioan Bojin. Acum să revenim la anul concedierii lui Makcim Fernandez, anul 2023. Motivele indisciplinare au fost, printre altele, că lipsea de la repetițiile Filarmonicii, unde era angajat și plătit, dar era la concertele camerale de la FDGR sau alte evenimente private.

De altfel, asta este principala nemulțumire a multor sindicaliști, în frunte cu soția lui Samodaiev. Că actualul manager îi pune să muncească prea mult. Știm cu toții că, la stat, există doar drepturi și nu obligații. Suntem familiarizați cu faptul că angajații la stat dau angajatorul (instituția de stat) în judecată, mereu, pentru diferite drepturi. Este o practică peste tot în România. Iar sindicaliștii de la Filarmonică asta vor, drepturi. Atât. Nu contează dacă sunt sau nu talentați.

Scriam acum ceva ani despre publicul apaludac de la Sibiu. Un public puțin cultivat și dornic să bată din palme la orice reprezentație, oricât de proastă. Pentru că, mulți, pur și simplu nu fac diferența între un spectacol prost interpretat și unul bun. Asta este valabil și în Filarmonică și în Teatru.

Mai știm cu toții că, odată angajat la stat, ești asigurat la pensie. Fie că ești prost sau bun, ai locul de muncă asigurat. Fie că dai randament sau nu, ești plătit. Dar ce te faci, când dai de un manager care pretinde talent, muncă asiduă și dăruire? Îl dai în judecată până se satură și pleacă!

Toate aceste aspecte le știam. Mai știam și că Christine Manta Klemens (FDGR) a cerut să fie reprezentanta Consiliului Județean Sibiu în Consiliul de Administrație al Filarmonicii Sibiu. Dar abia acum începe să dea de gândit. Mai ales, după intervenția dură de astăzi a liderului FDGR, consilierul județean Paul Jurgen Porr, care voalat i-a cerut direct demisia directorului Cristian Lupeș. Mi-a plăcut reacția președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, care a sugerat ca fiecare să se uite în oglindă. Poate nu asta a vrut să spună, dar eu așa am interpretat: cuplul Fernandez Florescu slujește (sic!) concerte camerale la Sala Oglinzilor din FDGR și alte evenimente ale FDGR.

Și ca notă de final. Așa, fără importanță. Vă rog încetați să mai spuneți artistul cubanez Makcim Florescu Fernandez, când de fapt solistul este născut în Rusia și se numește Makcim Fernandez Samodaiev, iar părinții (tatăl cubanez care lucra în Rusia, și mama rusoaică) s-au mutat apoi cu el în Republica prietenă Cuba. La 16 ani, familia lui a părăsit Cuba. A urmat apoi școli de top și după o perioadă de stat în Belgia, urmată de alta în Mexic (unde a devenit cetățean), a aterizat în România, probabil din dragoste pentru soția sa. Asta doar așa, să clarificăm lucrurile din biografiile romanțate circulate, în ultimii ani, în Sibiu, în lumea muzicii.

Publicitate

16 COMENTARII

    • Niculae, bubuie Salisteanul de democrație, ăsta este adevărul, cu mici excepții FDGR este o adunătură de oportuniști,care cu o pondere de sub 1% au ajuns să conducă oraș,județ, țară!! Asta rușine,nu rusinica!!
      Nu există formațiune mai rasista, decât UDMRul!!
      Se vede că nu ai trăit între ei!!!

  1. Atâtea minciuni câte ați înghesuit dvs, domnule “redactor “, nu am mai văzut decât în alte declarații mincinoase postate de conducerea filarmonicii, postări unde comentariile sunt oprite!

    Unde e reputația internațională căpătată??? Din 2018 , Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu nu a mai ieșit din țară, deși “filarmonica se dezvoltă grozav”. Singurul care iese din țară “reprezentând instituția “ este managerul. Interesant , nu? Deci cine se dezvoltă mai intens ? Filarmonica sau managerul ? Imaginea cui este de fapt mai importantă ?
    Și….cat de independentă este această pagină , din moment ce arată cu degetul un sigur om, cu care managerul a avut, așa numitele de dumnealui ,“probleme personale “? Oamenii cu adevărat valoroși sunt cei care urcă pe scara vieții , fără a călca pe alți oameni!
    Și in locul dumitale, m-aș abține să mă iau de domnul Porr, care este mai mult decât un shortcut către domnul Președinte Klaus Johannis!! Să nu mai vorbim de cantitatea și calitatea de cultură și cunoștințe pe care dumnealui le deține, ale dvs fiind cu siguranță infime pe lângă ale dumnealui !! Lipsa respect !!!

    Zero barat acest autor al unui articol egal cu 0 , comandat și plătit de conducerea comunistă a Filarmonicii! Felicitări, v-ați atins apogeul în viata dumneavoastră profesională !!! Mai bine mergeți la SOMA, ați face lucruri mult mai demne de dvs, și chiar v-ați găsi niște superiori umani printre cei care curăță străzile !!!

    Și sper să nu mai folositi vreodată cuvântul “talentați “ ! Ieșit din gură și mâna dvs , este o calomnie, chiar o blasfemie. Având în vedere de cine vă lăsați cumpărat, sunteți foarte departe de acest concept, de TALENT , care este un dar unic venit de la Dumnezeu!!!!

    Trezire plăcută doresc tuturor !!!

  2. Cei care cunosc filarmonica din interior nu pot decât să confirme cele scrise în acest articol, din păcate. Este trist că o instituție de stat este ținută ostatică de acești huligani. Iar publicul ar trebui să reacționeze și să nu mai tolereze propaganda rusinoasa a sindicatului

    • Te inseli dacă crezi ca te-ai perindat pe la filarmonica câteva luni în care ai masacrat colegi cu referate și execuții prin tot felul de plângeri, compuneri, pus de Lupes, te inseli. Va mai trebui sa te mai întâlnești la tribunal sa dai cu subsemnatul!

    • Draga Primo , te inteleg , esti suparat ca ai plecat de la filarmonica ca nu mai puteai suporta presiunea , mi-ai spus de multe ori ca nu mai suporti , ca in orice moment iti vine sa explodezi , dar nu e cazul sa dai in fostii tai colegi care sti foarte bine ca te sustin si sunt alaturi de tine si de decizia care ai luat-o. Am lucrat multe seri impreuna la filarmonica cot la cot punand suflet si luati peste picior a doua zi de gebocaris cum ii ziceam noi :)) ….curand cred ca si eu voi pleca ca nu mai suport nici eu presiunea.
      Cu multa consideratie , fosta ta colega draga , Pufi …cum obisnuiai sa imi spui….

  3. Cei care cunosc filarmonica din interior nu pot decât să confirme cele scrise în acest articol, din păcate. Este trist că o instituție de stat este ținută ostatică de acești oameni. Iar publicul ar trebui să reacționeze și să nu mai tolereze propaganda rusinoasa a sindicatului

  4. Un articol care nu merită luat în seamă, acest manager de când a venit la Filarmonică a făcut doar angajări FĂRĂ CONCURS!!!!
    Filarmonica Sibiu este o instituție finanțată din bani publici iar posturile ar trebuii scoase la concurs, în felul acesta ar da șanse egale fiecărui artist care își dorește să profeseze.
    Dar la Filarmonica Sibiu managerul angajează pe cine dorește el.

  5. Marius și Nicolae, erupe democrația din voi!!
    Oricine are dreptul la opinie chiar dacă „deștepților ca voi nu le convine!!
    Așa merităm dacă am ajuns ca sub 1% a ajuns să conducă oraș,județ, țară!!
    Și iată unde am ajuns,cea mai prăpădita țară din UE!! Bravo vouă „deștepților”!!
    Mai mule nu scriu,e păcat să cobor atât de jos!!!

  6. Niculae, bubuie Salisteanul de democrație, ăsta este adevărul, cu mici excepții FDGR este o adunătură de oportuniști,care cu o pondere de sub 1% au ajuns să conducă oraș,județ, țară!! Asta rușine,nu rusinica!!
    Nu există formațiune mai rasista, decât UDMRul!!
    Se vede că nu ai trăit între ei!!!

  7. Asa cum este traditia in Sibiu , publicul rasplateste prestatia artistilor, iar felul in care a fost catalogat de autorul articolului este o jignire la adresa lui! Autorul sa isi dovedeasca cunostintele muzicale, altfel articolul este o calomnie la adresa noastra!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Noi fapte bune de la ECHIPA GALBENĂ