spot_img
22.4 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Orașul Agnita, gazda evenimentului „Explorarea potențialului de dezvoltare al comunităților marginalizate prin valorizarea meșteșugurilor tradiționale în contextul noilor programe de finanțare ale UE 2021-2027”

Știri din Județ

Publicitate

Orașul Agnita este, în perioada 14-15 decembrie 2023, gazda evenimentului organizat de către Consiliul Europei – Programul ROMACT România, în parteneriat cu Primăria Orașului Agnita, intitulat „Explorarea potențialului de dezvoltare al comunităților marginalizate prin valorizarea meșteșugurilor tradiționale în contextul noilor programe de finanțare ale UE 2021-2027”.

Publicitate

Daniela Cîmpean – Președinta Consiliului Judetean Sibiu alături de primarul orașului Agnita, Schiau Ciprian Gull, a luat parte la acest eveniment.

Vezi Aici transmisiunea LIVE

Agnita, 14 – 15 decembrie 2023 CONCEPT


În Recomandarea sa nr. 13 de Politică Generală privind combaterea anti-țigănismului și a discriminării împotriva romilor, Comisia Europeană împotriva Rasismului și a Intoleranței (ECRI) recomandă Statelor Membre să asigure „promovarea și protecția culturii rome, încurajând o mai bună cunoaștere de către restul populației a comunităților de romi, precum și promovarea dialogului intercultural”.


Conservate și încă practicate în multe dintre comunitățile dezavantajate, inclusiv cele de romi, meseriile tradiționale fac parte din bunurile culturale, imateriale, care pot fi valorificate în cadrul proiectelor de dezvoltare turistică de la nivel local.
În conformitate cu Recomandarea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei către Statele Membre privind Strategia europeană a patrimoniului cultural pentru secolul XXI, autoritățile ar trebui să sprijine și să promoveze sectorul patrimoniului ca mijloc de creare a locurilor de muncă și a oportunităților de afaceri. Cu siguranță meșteșugurile tradiționale pot fi componente care pot participa, alături de alte elemente identitare, la formarea mărcii/brandului unei comunități locale. Notorietatea localității și ipostazele de autenticitate a locului, cum ar fi meseriile tradiționale, se susțin reciproc într-un proces bine articulat de dezvoltare locală.


Conform noului Bauhaus European (NEB), bunurile culturale (patrimoniu, arte, artizanat local, know-how etc.), bunurile naturale (peisaje, resurse naturale etc.), precum și bunurile sociale (întreprinderi sociale, organizații și asociații locale etc.) constituie unicitatea unui loc . Prelucrarea fierului (fierăritul, lăcătușeria, potcovăria, feroneria), tinichigeria (confecționare burlane, jgheaburi, acoperișuri), prelucrarea aramei, a aurului și a argintului, prelucrarea lemnului (bliduri, linguri, mături etc.) sau lăutăria sunt câteva dintre meseriile tradiționale pe care comunitățile de romi le-au conservat și din care își obțin resursele și astăzi.
Organizarea de evenimente pe această temă, cu participarea largă a publicului, oferă deopotrivă conștientizare, posibilitatea de promovare și de protejare a acestora, dar și de valorificare economică și comercială prin vânzarea diferitelor produse.


Promovarea autenticității locale și valorificarea turistică a patrimoniului local sunt susținute de finanțările disponibile în perioada de programare 2021-2027, atât în cadrul programelor regionale, cât și în cadrul celor care vizează cooperarea teritorială sau trans-frontalieră.
Noul Bauhaus European aduce în prim-planul valorilor care trebuie să ghideze evoluția ulterioară a Uniunii Europene incluziunea, alături de estetică și durabilitate. Dublată de participare, ca principiu cheie al NEB, la care se adaugă transdisciplinaritatea și combinarea dimensiunii globale și a celei locale, incluziunea poate fi văzută nu doar ca un proces anevoios, de durată, care presupune costuri, ci și ca o modalitate de a identifica noi surse de bunăstare pentru întreaga comunitate.
CONTEXT
Programul ROMACT privind consolidarea voinței politice și înțelegerii incluziunii romilor la nivel local și regional a fost dezvoltat pe baza cadrelor de politici europene și naționale existente pentru incluziunea romilor și este implementat de Consiliul Europei și Comisia Europeană din 2013.
Programul recunoaște faptul că măsurile la nivel local și național sunt decisive pentru a genera îmbunătățiri în comunitățile de romi în domenii cheie precum educația, locuirea, ocuparea forței de muncă și sănătatea. Mai multe detalii regăsiți pe pagina web oficială https://coe-romact.org/country/romania.
Scopul Programului ROMACT este de a îmbunătăți capacitatea autorităților locale de a dezvolta și de a implementa planuri și proiecte pentru incluziunea romilor, bazate pe nevoile și prioritățile concrete ale comunităților locale de marginalizate.
În contextul noilor finanțări disponibile în perioada de programare 2021-2027 sunt alocate surse importante financiare pentru valorificarea turistică a regiunilor sau a zonelor transfrontaliere, într-o manieră incluzivă.


Metodologia ROMACT se bazează pe implicarea persoanelor din comunitățile marginalizate în elaborarea soluțiilor/proiectelor care le vizează și este corelată la nivel european cu politicile de incluziune socială, inițiative precum New European Bauhaus, de aceea inițierea unei astfel de dezbateri la nivel local este considerată oportună.


Sursa: https://www.facebook.com/ROMACTROMANIA

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)