spot_img
21.3 C
Sibiu
sâmbătă, 04 mai, 2024
spot_img

Sibienii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie din prima zi din an

Știri din Județ

Publicitate

În prima zi a noului an, la praznicul Tăierii‑împrejur cea după trup a Domnului şi la sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, mulţimi de credincioşi au venit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu pentru a participa la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Preoții împreună slujitori s-au rugat ca şi în acest nou an Dumnezeu să aducă ocrotire şi ajutor. Din soborul slujitor au făcut parte, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, protosinghelul Emilian Man, cadre didactice universitare şi slujitori ai lăcaşului de cult. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul „Timotei Popovici” dirijat de către pr. lect. univ. dr. Alexandru Streza, scrie Mitropolia-ardealului.ro.

Publicitate

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a vorbit despre cele două mari sărbători din 1 ianuarie, Tăierea‑împrejur a Domnului şi Sfântul Vasile cel Mare. De asemenea, în cuvântul de învăţătură, ÎPS părinte Mitropolit Laurenţiu al Ardealului a vorbit şi despre Cartea Vieții.

„Dacă a rânduit Dumnezeu ca poporul lui Israel să fie marcați prin această pecete, fiii lui Dumnezeu în Biserica creștină, devin copii ai lui Dumnezeu prin Taina Botezului. La Sfântul Botez, noi primim un nume care este foarte important. Numele nostru cuprinde toată încărcătura, toată ființa noastră, tot ceea ce am primit noi de la Dumnezeu. Mântuitorul le spune ucenicilor: «Nu vă bucurați că demonii se pleacă vouă, ci vă bucurați, mai ales că numele voastre au fost scrise în Ceruri, unde sunt înscrise numele noastre în Cartea Vieții.». Există acest plan veșnic, al lui Dumnezeu, în care suntem cuprinși fiecare și cunoscuți cu numele de aceea, […] numele fiecăruia are o identitate. Dumnezeu ne recunoaște în momentul în care am rostit numele Lui și în momentul în care am înălțat rugăciune. În momentul în care te apropii de cel drag și îi rostești numele, spunea părintele Stăniloae, «Numele nostru are un potențial de energie pe care noi îl atacăm. Ne adresăm spre el ca să se reverse spre noi și în momentul în care cele două persoane își rostesc numele, între ele nu mai există o simplă comunicare, ci este o comuniune.» Acest potențial de energie pe care ni l-a lăsat Dumnezeu, ni l-a dat Mântuitorul Hristos prin Taina Botezului și prin pecetea Darului Duhului Sfânt în Taina Mirungerii. Acest potențial se adresează către Dumnezeu în rugăciune. Iată ce semnificație are această sărbătoare a tăierii împrejur, acest Praznic minunat. Fiecare suntem cuprinși în Cartea vieții, în planul cel veșnic al lui Dumnezeu și un lucru foarte important pe care trebuie să-l reținem, este acesta: Cartea Vieții noastre este alcătuită de Dumnezeu, dar ea este albă, noi scriem prin libertatea noastră și cu ajutorul lui Dumnezeu, în Cartea Vieții, faptele pe care le săvârșim noi, gândurile noastre, realizările noastre, necazurile noastre și toate acestea depind de cum noi ne adresăm lui Dumnezeu și cerem ajutor pentru ca la încheierea vieții, la trecerea prin timp, spre viața de dincolo, Cartea să fie plină de fapte bune, scrise cu propria noastră viață, cu propria noastră mână.” a spus ierarhul. 

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a transmis tuturor urările specifice unor astfel de momente de sărbătoare şi i‑a felicitat pe toţi cei care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Noi fapte bune de la ECHIPA GALBENĂ