spot_img
19.3 C
Sibiu
miercuri, 01 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Pariul meu cu sibienii

Știri din Județ

Publicitate

Pentru că tot suntem la început de an și tradiția spune că ar trebui să avem obiective, am și eu unul: să pun un pariu cu sibienii că, la finele anului, nu vom mai avea primar FDGR la Sibiu. Știu că îmi dau foc la valiză, vorba românului, dar chiar așa cred. Și nu mă bazez pe mama Omida sau vreun bol de cristal, ci pe date statistice, tendințe sociale, sondaje multiple etc.

Publicitate

Să explic. În anul 2000, Sibiul, ca și toată România, era în colapsul politic după eșecul lamentabil al Convenției Democrate. Și, cum Sibiul are, din 1990 încoace, o înclinație clară spre dreapta, era anul când părea că PSD-ul va reuși să smulgă fotoliul de primar. Erau create toate condițiile după șirul de primari post-Revoluție, dar mai ales după dezastruosul mandat al lui Condurat.

Și a apărut, de nicăieri, un inspector școlar, pe nume Iohannis. Părea o secvență de roman de prin anii 30. Cu biciclete prin oraș, cu o campanie subțire, dar vizibilă și un mesaj simplu, dar la obiect. Și spre surpriza tuturor, inclusiv a membrilor FDGR, Iohannis a ajuns primar. Și a câștigat și pentru FDGR locuri de consilier. Chiar mai multe decât lista propusă la alegeri, așa că diferența au pierdut-o. Semn că FDGR NU se aștepta să câștige.

După patru ani fără prea multe realizări, pentru că avea un consiliu local potrivnic, Iohannis a dus FDGR-ul pe alte culmi în 2004, apoi în 2008 și tot așa. A folosit apoi Sibiul ca treaptă pentru succesul său politic național, ca președinte. Dar nu vorbim acum de Iohannis.

Vorbim de FDGR. Pentru cine nu știe, FDGR este o asociație, nu un partid. Legea le permite să candideze. Dar principalul scop al FDGR a fost, de la început, păstrarea tradițiilor culturii etnicilor germani.

După aproape 24 de ani de guvernare locală la Sibiu, mulți membrii FDGR, inclusiv din conducere, s-au săturat. Nu de munca lor pentru păstrarea culturii germane, ci de politică. Și ar vrea să aibă în continuare câțiva consilieri locali și atât. Să fie reprezentați.

Pe de altă parte, alți membrii FDGR, inclusiv din conducere, în frunte cu Iohannis nici nu vor să audă că Sibiul nu va rămâne încă mulți ani sub conducerea FDGR.

Totuși, datele arată că anul 2024 este ultimul când FDGR va mai avea primar la Sibiu. Pe cel în funcție până la alegerile din toamnă și atât. Sondajele de opinie comandate de diferite partide sau de ziarul nostru arată din 2020 o cădere constantă și puternică a FDGR în intenția de vot a sibienilor.

Analizele sociologice și politice arată o saturație a alegătorului și o dorință de schimbare. Cam ca în 2000, dar din altă perspectivă. Acum nu este vorba de dezastrul guvernării locale, ci de faptul că dorințele celor mai mulți dintre alegători nu mai coincid cu ceea ce implementează conducerea FDGR.

Sincer, uneori, am impresia că actualul primar Astrid Fodor face proiecte pentru alții, nu pentru sibieni. Adică, dacă ți-ai cunoaște alegătorii și ai fi aproape de ei, ai afla că altele sunt prioritățile orașului, nu pistele de biciclete de milioane de euro. Sau un Stadion Municipal construit, dărâmat, apoi iar construit – tot în aceeași locație total improprie. Astea sunt doar două exemple dintr-o listă lungă.

Există încă susținători FDGR în Sibiu. Și sunt vocali pe internet, mai ales pe Facebook. Dar sunt tot mai puțini. Și am remarcat că fac parte mulți dintr-o anumită elită locală, care a profitat de pe urma guvernării locale a FDGR. Sau credeți că FDGR a fost ca un ceas, imparțial și nu a favorizat pe nimeni în 24 de ani? Hai, să fim serioși!

Alegătorii vor acum mai mult de la Primăria Sibiu. Bani sunt, să sperăm că vor mai și rămâne după goana de cheltuieli ce a apucat Primăria Sibiu în ultima perioadă. Și chiar dacă visteria va fi goală se va reumple tot de la sibieni. Și de la firmele locale. Chestiunea este ca acești bani publici să fie cheltuiți mai atent.

Eu unul, când citesc, an de an, agenda culturală, sportivă etc, văd cam unde se duc banii Sibiului. Aceiași mușterii, mulți apropiați FDGR. Sau unora care pot face rău FDGR prin scriitura lor, așa că li se închide gura cu banul public. Nu doar de pe agende, ci și prin multe alte contracte. Iar la capitolul construcții din fonduri europene sau locale, Primăria Sibiu a fost mână spartă. Am scris des despre exagerările în cheltuielile pe piste de biciclete. Sau despre stadionul făcut ca în legenda Meșterului Manole, cu banii noștri. Să nu mai amintesc de prietenia cu Terra Building la asfaltat sau de contractul multi-anual pentru iluminatul public unde găsim rude prin…

Să mai continui? Că lista este lungă, dar păstrez informațiile pentru un serial care se va termina în noaptea alegerilor locale. Noaptea când, eu cred, că voi câștiga pariul cu sibienii și nu vom mai avea primar FDGR! Să fie PNL, PSD, USR, AUR, independent sau de oriunde, dar cu siguranță nu va mai fi FDGR. Punem pariu?

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai

Mediașul intră pe piața de vehicule militare

Iohannis iese la pensie!