spot_img
7.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: România fără președinte. Nu am simțit vreo diferență

Știri din Județ

Publicitate

Când toți românii erau preocupați de masa de Crăciun, petrecerea de Revelion sau să prindă agheasma de Bobotează, unii se uitau cu disperare după președintele Klaus Iohannis. În perioada 19 decembrie 2023 – 21 ianuarie 2024, președintele României a dispărut din spațiul public. Administrația Prezidențială, adică o armată de birocrați, i-a ținut locul.


Fie că a fost vorba de comemorarea victimelor Revoluției sau vreun mesaj pe internet, birocrații Administrației Prezidențiale au asigurat „prezența” virtuală a președintelui României. Sau voi chiar credeți că Iohannis stă să posteze pe X, Facebook etc?

Dar românii nu l-au văzut pe președinte. Mai grav, nici politicienii din coaliția de guvernare nu l-au văzut. Poate l-au auzit la telefon, uneori. Într-un stat democratic, nu ca la noi, dispariția îndelungată a președintelui ar trebui să fie un uriaș semnal de alarmă. La noi nu a contat. Dar, sincer, nici nu am simțit lipsa acestuia. România a funcționat bine mersi și fără președinte.

Normal că orice dispariție a unui președinte de stat din spațiul public ridică semne de întrebare. Mai ales când durează o lună. Și lasă loc la speculații.

În perioada aceasta am auzit tot felul de teorii. Ba că este în concediu prin străinătate, ba că a avut o intervenție chirurgicală (estetică), ba că …. Dar nimic oficial. În mod normal și legal, orice intervenție chirurgicală care presupune anestezie trebuie anunțată, cu delegarea temporară a prerogativelor. Fără delegare, rezultă că nu a fost nicio intervenție chirurgicală. Sau așa credem.

Cât privește concediile mascate în vizite de stat, suntem deja obișnuiți cu ele, așa că nu văd sensul de a le mai ascunde. Dacă, însă, sunt vizite private, chiar și în Germania sau SUA, nu este obligat ca președinte să le anunțe public. Doar să nu le facă cu avionul închiriat din bani publici. Că atunci ar fi o ilegalitate.

Dar m-am obișnuit să nu mai am așteptări de la Administrația Prezidențială. În decembrie am trimis două solicitări de presă. La una mi s-a răspuns rapid, dar evaziv, pentru că la mijloc era doamna Carmen Iohannis, la a doua deloc. Nu sunt singurul ziarist care pățește așa. Se răspunde la ce se dorește și cum se dorește. Azi mâine totul devine secret de serviciu la Administrația Prezidențială.

Așa că, cu sau fără președinte, România poate funcționa perfect la fel. De unde rezultă, de ce mai trebuie să fim republică semi-prezidențială? Mai bine să fim republică prezidențială, unde premierul și președintele sunt una și aceeași persoană. Dar să fie una prezentă…

PS: Absențele nemotivate ale președintelui unde se trec în catalog, domnule profesor?

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă