spot_img
22.4 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Vernisajul expoziției „Autobiografie” a artistului Gheorghe Pârcălăboiu – marți la Muzeul de Artă Contemporană Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Marți, 30 ianuarie 2024, ora 17:00, la Muzeul de Artă Contemporană, str. Tribunei, nr. 6, va avea loc vernisajul expoziției „Autobiografie” a artistului Gheorghe Pârcălăboiu, curatori Cristina Mihu și Alexandru Constantin Chituță.

Publicitate

Expoziție: Autobiografie

Artist: Gheorghe Pârcălăboiu

Curatori: Cristina Mihu, Alexandru Constantin Chituță

Vernisaj: 30 ianuarie 2024, ora 17:00

Locație: Muzeul de Artă Contemporană, str. Tribunei, nr. 6

Maestrul Gheorghe Pârcălăboiu s-a dedicat desenului timp de mai bine de 5 veacuri. Sibian prin adopție, născut în Apuseni, a venit în plaiurile Mărginimii Sibiului și a fost profesor de desen la zeci de generații de copii. S-a stabilit la Sibiu și a continuat la Clubul copiilor să transmită frumosul și tehnica desenului. A fost și este un fascinat al Sibiului dar se detașează de Hans Hermann prin simbolismul și metaforele lucrărilor sale și este un îndrăgostit al poeziei. Creația sa poate fi înțeleasă din aceste caracteristici. Influența orașului medieval și rima poetică dimpreună cu o imaginație bogată în ceea ce înseamnă lumea fascinantă a poveștilor și narației se regăsesc în lucrările maestrului Gheorghe Pârcălăboiu.

Un autodidact care zi de zi și-a perfecționat tehnica, a realizat colaje și desene și astăzi este recunoscut ca cel mai important desenator contemporan al Sibiului.

Expoziția este o invitație de cunoaștere și recunoaștere a artistului prin lucrările sale. O adevărată „autobiografie artistică” care nu poate fi ocolită în istoria contemporană a artei plastice sibiene.

„Desenator abil și creator plin de imaginație, graficianul sibian Gheorghe Pârcălăboiu are o statură artistică aparte între plasticienii contemporani. Neconvenționalul, uneori inconfundabil, al viziunii sale are mereu sugestivitatea poetică sau încărcătura dramatică subtil mascate într-o orchestrație barocă în care viziunea epică se împletește cu simbolul, imaginarul și misteriosul…” spunea dr. Valentin Mureșan.

Artistul Gheorghe Pârcălăboiu revine pe simezele Muzeului Național Brukenthal cu prilejul unei recente donații de lucrări intrate în colecția instituției.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)