spot_img
12 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii Sibiu, re-validat de comisia de evaluare anuală cu nota 10

Știri din Județ

Publicitate

Managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, Cristian Lupeș a fost re-evaluat zilele trecute de o comisie formată din reprezentanți ai Consiliului Județean Sibiu, dar și persoane externe. A obținut nota 10 pentru toate activitățile desfășurate. Două controale de la ITM și Curte de Conturi în 2023 au arătat că toate actele instituției au fost în ordine. Deși Filarmonica Sibiu are încasări mult mai mari, a atras investiții și spectatori și concerte mai multe, o parte din instrumentiști grupați într-un sindicat cer demisia managerului, zi de zi și încearcă blocarea activității instituției.


Ca în fiecare an, Cristian Lupeș a organizat o întâlnire cu presa pentru a prezenta bilanțul activitățile pe anul 2023. Filarmonica de Stat Sibiu a avut peste 23.000 de spectatori plătitori de bilet în 2023, cu 23% mai mult decât în 2019, an de referință când Lupeș a preluat conducerea instituției. Filarmonica a reușit să se redreseze rapid după pandemie, prin numărul de concerte și activități desfășurate nu doar în clădirea instituției, ci și în afara acesteia.

Venituri mai mari, dar din surse atrase

Randamentul unei instituții de cultură în secoului XXI se analizează nu doar după numărul de evenimente și spectatori, ci și după capacitatea de a atrage fonduri. Legislația obligă Consiliul Județean Sibiu să asigure în principal fondurile de salarii. Dar cele aproximativ 8 milioane de lei pe an de la Consiliul Județean Sibiu nu sunt suficiente.

Anul trecut, Filarmonica Sibiu a atras în total alte peste 10,1 milioane lei la bugetul instituției. Din bilete 665.000 de lei, din fonduri nerambursabile 2,6 milioane lei, iar restul din diferite alte surse.

Activități educative mult mai multe, dezagreate de sindicat

În 2019, la Filarmonica Sibiu se făceau 7 activități educative pentru copii și tineret. În 2023, au fost 102! Totuși, în scandalul inițiat de sindicaliștii instrumentiști privitor la contractul colectiv de muncă, aceștia cer, printre altele, să NU se facă mai mult de 3 evenimente educative pe an, după cum a dezvăluit la conferință de presă, Cristian Lupeș.

Lupeș crede că activitățile educative cu tinerii și copiii sunt foarte importante și cu impact pe termen lung.

Festivaluri mai multe și nume mari aduse la Sibiu

De la 3 festivaluri anuale în 2019 s-a ajuns la 12 în 2023. Iar numele sonore de pe piața muzicală de profil internațională care au venit la Sibiu sunt foarte multe.

Pentru anul 2024, unul din numele grele ale pianului mondial va concerta la Sibiu în vară: Matei Varga. Lupeș spune că în vară, la Opera Sibiu Festival la secțiunea de canto masterclass vor veni niște somități internaționale, a căror nume la va dezvălui la timpul potrivit.

De curând, celebrul dirijor Cristian Mandeal a afirmat că „Orchestra Filarmonicii din Sibiu este într-un foarte mare progres”.

Investiții în clădire și instrumente

Cu banii atrași din diferite surse, Filarmonica de Stat Sibiu a reușit anul trecut să facă mai multe investiții în schimbare parchet, mochetă, modernizare băi, extindere bibliotecă partituri etc. O altă investiție este ce în instrumente. Acestea sunt extrem de scumpe și bugetul anului trecut a permis achiziția unei trompete și a unui contrafagot. Acesta din urmă a și fost prezentat jurnaliștilor. Un contrafagot nou negociat de la 45.000 de euro prețul de listă la 35.000 de euro, cel de achiziție.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului