spot_img
12 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

VIDEO: Cei nouă purceluși din ograda Muzeului ASTRA

Știri din Județ

Publicitate

Gospodăria Muzeului ASTRA Sibiu s-a îmbogățit cu nouă purceluși din rasa Bazna, o rasă de porc românească. Iată că, muzeul nu se axează doar pe clădirile și obiceiurile străbunilor, ci și pe animalele tradiționale, hrănite cu cele mai bune bucate, rodite tot din pământul țăranului român.


Într-o lume înconjurată de tehnologie, betoane, poluare, mâncare procesată și tradiții uitate, „familia scrofiței Gina”, compusă din membrii Stafidă, Marinică, Sâsâilă, Caramel, Mărgelatu’, Vorbă-Lungă, Lucinda, Cruella și Bălaia, are mari șanse să devină noua atracție a muzeului.

Avem noutăți (d)in muzeul viu! Gospodăria satului românesc de demult s-a îmbogățit cu nouă purceluși din rasa Bazna, una autentică& românească! Scrofița Gina are acum de hrănit/ crescut pe Stafidă, Marinică, Sâsâilă, Caramel, Mărgelatu’, Vorbă-Lungă, Lucinda, Cruella și Bălaia! Și o vom ajuta și noi cu toate cele .

Așa-i șade bine omului gospodar! Bucuroși de oaspeți prin ogradă!” – au scris reprezentanții Muzeului ASTRA Sibiu pe pagina de Facebook

Porcinele din rasa Bazna s-au format în urma unor încrucișări nedirijate între scroafe de rasă Mangalița și vieri de rasă Berk, începând din anul 1872, în localitatea Bazna, dinTransilvania, utilizându-se și consangvinitatea. Produșii rezultați, având însușiri productive superioare rasei Mangalița, au fost apreciați de crescători, astfel că populația hibridă s-a răspândit în scurt timp în jurul orașelor Mediaș, Sighișoara, Sibiu și Făgăraș, datorită precocității și prolificității superioare față de rasa maternă, locală, potrivit porci-bazna.ro

În anul 1885 și apoi după anul 1900 s-au făcut importuri de reproducători Berk din Anglia, care au fost utilizați în scopul ameliorării și omogenizării rasei Bazna, în curs de formare și consolidare. Au mai fost utilizate episodic, pentru infuzie, rasele Yorkshire și Sattelschwein. În ultimii 30 de ani s-a ameliorat prin utilizarea rasei Wessex.

Rasa Bazna a fost recunoscută oficial ca rasă de sine stătătoare în anul 1948, după care s-au înființat câteva nuclee de selecție.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului