spot_img
12 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Casa de la Muzeul Astra la care te uiți cu banii în mână: este de neprețuit și are aproape 200 de ani

Știri din Județ

Publicitate

Pe aleile Muzeului Astra din Sibiu, cel mai mare muzeul în aer liber din Europa, ai toate șansele să găsești vizitatori ținând în mână câte o bancnotă de 10 lei. Pe rând, oamenii privesc spre o casă aflată la liziera Pădurii Dumbrava, apoi o compară cu imaginea de pe bancnotă. Toți se întreabă: cum este posibil ca un exponat de muzeu să ajungă pe banii românilor?


Casa din Vlădești, județul Vâlcea, a fost construită la 1835 și, de 18 ani, se află în Muzeul Astra, loc în care poate fi admirată de toți cei ce iubesc patrimoniul tradițional românesc.

Directorul general al muzeului sibian, Ciprian Stefan, este sufletește legat de aceasta: „De achiziția, transferul si reconstrucția casei m-am ocupat personal, fiind prima casă adusă si gestionată de mine aici, în muzeul în aer liber. A aparținut unei familii nobiliare, Mălăiescu, apoi preotului din comună. Casa este impozantă prin elevație, parterul fiind din piatră legată cu liant de pământ galben amestecat cu nisip și var, grosimea fiind de aproape 40 cm. Impresionează ferestrele de mici dimensiuni pe exterior și evazate in interior, fiind folosite ca apărare, pe când incursiunile de jaf otomane din Sudul Dunării, erau dese în Nordul Olteniei.”

La primul nivel al casei sunt amenajate două încăperi, o bucătărie și o cameră, ambele fiind mobilate și decorate cu mobilier și obiecte din zona Vlădești, localitate cunoscută și în prezent pentru olărit și vastele livezi cu pomi fructiferi.

Casa a fost refăcută in 1926 și strămutată în Muzeul Astra în 2006. Doi ani mai târziu, a fost reconstruită și are forma exactă a celei de pe bancnota de 10 lei. „Acest fapt a fost confirmat de foștii proprietari dar si de personalitățile care au decis prezența ei pe bancnotă”, subliniază Ciprian Ștefan, arătând în același timp că, în ultimii ani casa din Vlădești a avut zeci de mii de vizitatori, printre ei numărându-se miniștri, directori de bănci și chiar un fost președinte al FC Barcelona.

Bancnota de 10 lei a fost emisă de Banca Națională a României în anul 2005, pe ea fiind incluse tabloul „Rodica” al maestrului Nicolae Grigorescu, lucrare aflată în proprietatea băncii și expusă în Sala de Consiliu a acesteia, imaginea marelui pictor român, cât și desenul casei din Vlădești, realizat de graficianul Nicolae Săftoiu.

Iată cum, într-un mod absolut fericit, bancnota de 10 lei nu reprezintă doar contravaloarea unui kilogram de pâine, ci și o permanentă invitație în județul Sibiu, cel cu oameni și locuri de poveste!

SURSA: Consiliul Judetean Sibiu Facebook

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. \”Doi ani mai târziu, a fost reconstruită și are forma exactă a celei de pe bancnota de 10 lei.\” Nu-i adevărat! Se vede și din pozele de mai sus. În casa veche se intra drept de pe scară, iar în cerdac se ajungea prin casă. Unde era ușa s-a zidit iar peretele din cerdac și-a pierdut fereastra având doar ușa la mijloc. Nu înțeleg de ce s-au făcut modificările și nici ce rost are să te mai amăgești cu minciuna că ai păstrat <> forma originală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului