spot_img
12 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Alexandra Trefaş, căpitan la AFT Sibiu, despre participarea sa la ultima misiune în Afganistan

Știri din Județ

Publicitate

Alexandra Trefaş are 34 de ani şi este căpitan la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, unde este şefa Compartimentului de Informare şi Relaţii Publice, ea fiind una dintre femeile care au fost în ultima misiune în Afganistan – Resolute Support, în urmă cu trei ani.


„Misiunea Resolute Support în teatrul de operaţii din Afganistan, în anul 2021, a fost o provocare, care m-a determinat să aleg să plec într-o misiune în Afganistan. Am vrut să îmi consolidez experienţa în domeniul militar. Eu eram cea care mă ocupam de prevenirea accidentelor şi tot ceea ce înseamnă protecţia personalului. Nu simt că am făcut un sacrificiu. Simt că am făcut ceea ce trebuie şi ceea ce mi-am dorit, pentru că pentru asta mă pregătesc de foarte mult timp, încă de la 14 ani, de când am ales o carieră militară, am ales liceul militar, asta mi-am dorit, să ajung să merg într-un teatru de operaţii”, a declarat pentru AGERPRES Alexandra Trefaş.

În sistemul militar nu există femei şi bărbaţi, toţi suntem egali, ne spune Alexandra.

„Nu consider că a fost mai dificil pentru mine, ca femeie, pentru că în sistemul militar nu există femei şi bărbaţi. În sistemul militar toţi suntem egali. Şi în general, atât în România, cât şi în NATO, femeile şi incluziunea şi egalitatea de şanse sunt prioritare. (…) Noi, femeile, avem aceleaşi drepturi, dar şi aceleaşi obligaţii cu cei din jurul nostru. De aceea am specificat mai devreme că în armată nu există femei şi bărbaţi, suntem militari şi toţi avem aceleaşi şanse şi aceleaşi obligaţii”, a precizat ea.

Sursa Foto: FACEBOOK

Cel mai greu îi este unui militar atunci când trebuie să plece în misiune şi să se despartă de cei dragi. Alexandra a plecat în 2021, în Afganistan, la scurt timp după ce a aflat că mama ei are cancer şi a trebuit să-şi lase acasă întreaga familie – soţul şi pe cei doi copii.

„Mi-a fost foarte greu (când am plecat în Afganistan – n.r.). Din punct de vedere emoţional, militarilor în general le este foarte greu să se despartă de cei dragi. Atunci când m-am urcat în avion şi m-am uitat în spate, am avut sentimentul că las în urmă lucruri nerezolvate. Aveam copiii pe vremea aceea foarte mici, 3 şi 6 ani, şi emoţional am plecat destul de afectată şi de faptul că, cu o săptămână înainte de a pleca în misiune, am descoperit-o pe mama cu probleme grave de sănătate, mai exact cu cancer, ceea ce m-a destabilizat puţin, dar am avut tot suportul şi tot sprijinul familiei şi asta m-a făcut să trec peste partea asta. Indiferent că suntem militari sau nu, avem în spate o poveste şi o familie. Asta e o altă frică pe care o au militarii când pleacă în misiune – că se poate întâmpla ceva acasă şi ei sunt la mii de kilometri distanţă şi nu pot să fie alături de familie”, mărturiseşte Alexandra Trefaş.

Misiunea la care a participat a învăţat-o pe Alexandra cât de important este rolul României în NATO.

„NATO, din punctul meu de vedere, reprezintă o contribuţie majoră la securitatea şi stabilitatea în regiunea euroatlantică şi pentru mine reprezintă în fiecare zi un motiv de mândrie, pentru că în aceste două decenii de când România este membră NATO a reuşit să îşi consolideze parteneriatele cu membrii săi şi totodată să contribuie la această securitate şi stabilitate în regiunea euroatlantică. Şi consider că noi suntem o rotiţă într-un angrenaj care ajută la stabilirea acestor obiective. Eu consider că avem un rol extraordinar de important în asigurarea securităţii şi spun asta şi din punct de vedere al poziţiei geografice pe care o avem, care din punctul meu de vedere este una strategică”, a mai spus Alexandra Trefaş.

Potrivit Alexandrei, militarii români sunt „foarte apreciaţi” de către colegii lor din NATO.

„Suntem foarte apreciaţi în NATO şi inclusiv în misiune am observat acest aspect. Nicio clipă nu m-am simţit inferioară celorlalţi, din contră, tot timpul ceilalţi au fost cei care ne-au cerut sprijinul. La nivel decizional am avut oameni care au luat decizii foarte importante, pentru că, fiind în ultima misiune a României în Afganistan, când s-au retras trupele, la un moment dat, chiar noi am fost ultimii care am plecat de acolo şi de noi au depins foarte multe lucruri. Trebuia să fii vigilent, în orice moment se putea întâmpla ceva, iar nivelul de adrenalină este unul la cote maxime acolo”, a relatat Alexandra Trefaş. 

Sursa: Agerpres.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului