spot_img
11.4 C
Sibiu
marți, 30 aprilie, 2024
spot_img

Motocicletele SMURD au ajuns la Sibiu! Șeful DSU, Raed Arafat: „Extrem de utile la cazurile de stop cardio-respirator”

Știri din Județ

Publicitate

Două motociclete dotate cu echipamente de prim-ajutor au intrat în dotarea SMURD SIBIU. Astăzi, în Piața Mare din Sibiu a fost organizată ceremonia de operaționalizare și prezentare a acestora. La eveniment au participat și reprezentanți ai autorităților locale sibiene.

Publicitate

Cele două motociclete sunt echipate cu toate dispozitivele medicale necesare acordării extrem de rapide a primului ajutor: defibrilator semi-automat, balon de ventilație, trusă cu laringoscop, aspirator de secreții și geantă medicală de urgență conținând alte echipamente specifice. În cazul unui stop cardio-respirator, orice minut pierdut scade cu 10% șansa pacientului de a-și reveni. Având astfel de motociclete în dotare, în caz de nevoie, acestea se pot „strecura” mult mai ușor prin traficul sibian, ajungând primele la pacient, iar paramedicul SMURD putând să acorde primul ajutor rapid. În București, primul oraș în care s-au folosit motocicletele SMURD, a înregistrat cazuri în ajungerea pe motocicletă s-a făcut cu un avans față de ambulanță. Din cauza multitudinii de mașini, dar și a șoferilor care nu acordă prioritate, de multe ori ambulanțele rămân blocate în trafic, pierzându-se timp prețios.

„Scurtarea timpului de ajungere la caz, prin fiecare secundă în minus pe care echipajele noastre o petrec în cursa contra-cronometru către victimă, reprezintă o șansă în plus acordată pacienților pentru a căror viață ne luptăm zilnic. Intrarea în intervenție a unor echipaje pe 2 roți în Sibiu, așa cum am putut observa și în celelalte orașe dotate cu motociclete de intervenție urbană în cei 13 ani de dezvoltare a proiectului, va duce la salvarea multor persoane care, suferind un stop cardiorespirator, vor putea fi resuscitate până la ajungerea primei mașini la caz. Astfel de pacienți, prin primirea unui ajutor semnificativ mai rapid și începerea promptă a manevrelor de resuscitare, au din start o șansă mult mai mare de recuperare din punct de vedere neurologic.  Suntem recunoscători că, datorită ajutorului oferit de Lidl România, care ne este un partener de nădejde în acest proiect încă din anul 2015, reușim să facem din ce în ce mai mult pentru cei a căror viață depinde aproape în totalitate de viteza noastră de reacție.’’ a declarat dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer