spot_img
15.2 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

Primii pasageri Schengen la Sibiu fără control

Știri din Județ

Publicitate

Primii pasageri sosiți din spațiul Schengen la Aeroportul internațional din Sibiu, au ajuns azi noapte la ora 0.57 de la Munchen cu o cursă Lufthansa. Aceeași companie a dus dimineață la ora 6.12 primii pasageri din Sibiu spre spațiul Schengen fără controale la frontieră.


Potrivit unei informări a Ministerului Afacerilor Interne, prezentate pe site-ul https://www.mai.gov.ro/, din 31 martie, persoanele ce călătoresc cu avionul în statele membre Schengen nu vor mai trece prin controlul de frontieră, însă atenţionează că este nevoie, în continuare, ca pasagerii să aibă asupra lor un document de identitate (paşaport sau carte de identitate). Se scanează permisul de îmbarcare şi se trece prin controlul de securitate şi al bagajelor, fără a se mai controla documentele. Cu toate acestea, poliţiştii vor putea efectua verificări de identitate pentru stabilirea situaţiei legale a persoanelor şi pentru prevenirea faptelor ilegale. Pentru deplasările în statele non-Schengen, condiţiile de călătorie rămân neschimbate.

Prima zi Air Schengen la Aeroportul Internațional Sibiu

Aeroportul Internațional Sibiu salută decizia istorică luată de Comisia Europeană, prin care România devine Stat membru al Spațiului Schengen cu drepturi depline în ceea ce privește frontierele aeriene (aeroporturi) și maritime (porturi la Marea Neagră), începând de astăzi, 31 martie. Este un moment semnificativ pentru țara noastră și pentru toți călătorii care utilizează serviciile noastre. 

În ziua inaugurării Air Schengen la Aeroportul Internațional Sibiu, primii pasageri care au beneficiat de noua organizare a fluxurilor, care a facilitat accesul către zona de intrare în țară și către zona de pre-îmbarcare fără necesitatea efectuării controlului de frontieră, au fost cei care au călătorit alături de compania Lufthansa dinspre și spre München, la orele 00:57, respectiv, 06:10. Totul a decurs conform așteptărilor.

Pe această cale, mulțumim colegilor din cadrul sectorului Poliției Frontieră Sibiu, precum și colegilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru modul în care s-au mobilizat și adaptat noului mod de procesare al pasagerilor. 

Aeroportul Internațional Sibiu este dedicat îmbunătățirii continuă a serviciilor oferite și asigură pasagerii că va continua să implementeze măsuri menite să optimizeze experiența lor de călătorie.

Alte informații utile pentru pasageri:

Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

ATENȚIE! În continuare sunt posibile verificări polițienești ale identității, pentru stabilirea situației legale a persoanelor. Toate persoanele vor avea nevoie în continuare de un document de călătorie valabil!

Mai multe informatii: https://schengen.mai.gov.ro/

Ce s-a schimbat?

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE din 30 decembrie 2023 a decis eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime interne cu Bulgaria şi România, după ce Austria, ultima ţară din UE-27 care se opunea acestei măsuri, şi-a ridicat veto-ul. Astfel, începând cu 31 martie 2024, nu se vor mai efectua controale asupra persoanelor la frontierele aeriene şi maritime interne ale UE dintre Bulgaria şi România şi celelalte ţări din spaţiul Schengen. Această dată corespunde modificării programului de iarnă/vară stabilit de Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA), conform https://www.consilium.europa.eu/.

Aderarea parţială a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen aerian şi maritim se face în baza Deciziei (UE) 2024/210 a Consiliului din 30 decembrie 2023 privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Republica Bulgaria şi în România. În decizie se arată că în Consiliul UE se depun eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor asupra persoanelor şi la frontierele terestre interne în cele două ţări, conform https://eur-lex.europa.eu/.

Aderarea unei ţări la spaţiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne dintre statele membre Schengen, care aplică în întregime acquis-ul Schengen, fiind creată o singură frontieră externă, unde controalele se desfăşoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migraţie, azil, precum şi măsuri referitoare la cooperarea poliţienească, judiciară sau vamală, informează site-ul Poliţiei de frontieră, https://www.politiadefrontiera.ro/.

Air Schengen

Marea noutate odată cu intrarea României în Schengen, pe cale aeriană (Air Schengen), este că cetăţenii români nu trebuie să mai prezinte Poliţiei de frontieră documentele la călătorii în celelalte 28 de state (incluzând şi Bulgaria) din acest spaţiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri