spot_img
10.7 C
Sibiu
marți, 30 aprilie, 2024
spot_img

Expoziția „Klimt, Schiele, Kokoschka” la Galeria Aparte a Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași

Știri din Județ

Publicitate

În perioada 5-30 aprilie 2024, Galeria Aparte a Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași găzduiește o interesantă și valoroasă expoziție de artă vizuală, propunând atenției publice lucrări de litografie, gravură și afișe după creațiile a trei mari artiști europeni: Gustav Klimt, Egon Schiele și Oskar Kokoschka. Lucrările fac parte din colecția distinsului avocat și colecționar de artă,  George Șerban.

Publicitate

Vernisajul expoziției Klimt, Schiele, Kokoschka, curatori Alexandru Constantin Chituță & Adrian Stoleriu, va avea loc vineri, 5 aprilie 2024, ora 12.00, la Galeria Aparte, Str. Codrescu nr. 6. 

Expoziția este organizată în cadrul proiectului Axele culturale Brukenthal. 

Expoziția cuprinde lucrări realizate de cei mai importanți reprezentanți ai artei vieneze moderne. Arta lui Gustav Klimt a contribuit la izbucnirea uneia dintre cele mai mari revoluții din istoria artei, Egon Schiele este cunoscut prin lucrările sale care se definesc prin intensitatea și sexualitatea transpusă artistic, fiind unul dintre inițiatorii stilului expresionist, iar Oskar Kokoschka a fost cel mai faimos reprezentant al Grupului de Artă din Berlin – Der Sturm -, stilul său având o mare influență în arta lui Schiele.

Pledoarie pentru o colecție de grafică europeană

„Arta europeană a secolului XX a intrat în preocupările mele în 1975, când, fiind în armată, la Iași, am citit și recitit cartea lui George Oprescu, „Considerații asupra artei moderne, 1966”. Aici am întâlnit pentru prima dată informații și imagini despre curentele din arta secolului XX și ”am făcut cunoștință” cu mari artiști: Brâncuși, Picasso, Moore, Braque, Kandinsky, Chagall, Matisse, Dali, Giacometti, Max Ernst, de Chirico, Magritte etc. În perioada studenției (anii 80) am reușit chiar să am o revistă VERVE, din 1939 și alte câteva reviste Derriere Le Miroir, aduse de un coleg din Franţa. Aici am văzut, pentru prima oară, litografii de Giacometti, Picasso, Chagall, Matisse sau Braque. Colecţia propriu-zisă am început-o după anii ’90, când am avut posibilitatea să ies din ţară, să vizitez muzee, galerii și case de licitaţii. Așa că acum am câteva sute de lucrări de grafică europeană, iar din 2019, o parte dintre ele au fost expuse în mai multe expoziţii „Mari artiști ai lumii”, organizate în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal și Dr. Alexandru Chiţuţă, în muzeele românești din Bistriţa, Baia Mare, Oradea, Brașov, Iași și Castelul Cantacuzino Bușteni. Pentru această expoziţie, am selectat un număr de 50 de lucrări (litografii, gravuri și afișe): Gustav Klimt, Egon Schiele și Oskar Kokoschka. Este o mare onoare pentru mine, în calitate de colecţionar de artă, să pot participa cu lucrări din colecţia mea la acest important eveniment expoziţional organizat la Facultatea de Arte Vizuale și Design din Iași. Mulţumesc Facultăţii de Arte Vizuale și Design din Iași, personal domnului decan Adrian Stoleriu, pentru această invitaţie inspirată!”

Colecționar de artă, avocat George Șerban 2024

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer